Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka fototapeta do kuchni?

Seweryn33

Recommended Posts

Hmmm..W sumie to wszystkie ładne :D każda na swój sposób. Ale jeśli chodzi o kolorystykę..to mlim zdaniem np. papryki na ciemnym tle, nie wiem czy nie są za ciemne do szarych blatów i podogi. Pomrańcze np. bardziej by rozjaśniły. Ale z kolei te przyprawy wg mnie są z tych trzech najładniejsze. Pomogłam ?? :D

No właśnie dla mnie dobieranie czegoś pod kątem kolorów to jest czarna magia. Ja tylko patrzyłem na to co mi się podoba wizualnie heheheh. W sumie coś te zioła mnie chyba kręcą. Znalazłem jeszcze inny motyw ziół, który mi się podoba. I chyba z tymi ziołami nie byłoby ciemno.

Bushido fototapety ze sklepu Pixers z neta. Już tam kiedyś zamawiałem do pokoju więc wiem, że mają ok, dlatego nie zmieniam.

fototapety-zmywalne-przyprawy.jpg

• 4 weeks później...

To zależy od efektu jaki chce się osiągnąć. Koło barw rzeczywiście tutaj może być przydatne. Jeśli chcemy osiągnąć efekt kontrastu (czyli ściana z tapetą ma się wyróżniać), to wybieramy taką, której kolorystyka będzie przeciwna (po przeciwnej stronie koła barw) do błękitu, czyli dobieramy coś w odcieniu pomarańczowym, żółtym lub czerwonym. Należy także pamiętać o nasyceniu, jeśli niebieski jest jasny to lepiej jest wybrać tapetę o podobnym (jasnym) nasyceniu. Kontrast walorowy (jasny-ciemny) i kolorystyczny w jednym pomieszczeniu, zwłaszcza gdy jest ono nieduże, może skończyć się katastrofą dekoratorską.

Kolory można wybierać także na zasadzie harmonii, czyli do błękitu dobieramy barwy leżące sąsiednio na kole barw (zielenie, fiolety oraz te same błękity w innym nasyceniu). To bezpieczniejsze i ciekawsze rozwiązanie. Nie otrzymamy tutaj raczej efektu wow, powstałe wnętrze będzie zdecydowanie bardziej delikatne ale również na długo pozostanie aktualne i uniwersalne. Istnieją także kolory neutralne (biele, beże, szarości, brązy i czerń). Nie znajdziemy ich na kole barw, ale pasują do wszystkiego. Szukanie tapety w takiej kolorystyce jest najbardziej bezpieczne