Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pekniecia tynku gipsowego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jajmar widziałaś zdjęcie? Moim zdaniem spoinie strzeliła. Ps. Przepraszam za pisownię ale cały czas coś poprawia

Widziałem fotkę. Jeżeli spoina strzeliła to jakiś powód miała........ mur ją dociska więc coś ją zerwało...coś co pchnęło ścianę w bok............

Jarmar a czy to lewarowanie platwi do góry celem wymiany podwaliny mogło mieć znaczenie ?

Skąd ja mam to wiedzieć? ..............ktoś cie pytał czemu to było robione? Dlaczego po jakimś czasie wrócił cieśla i coś zmieniał? -cisza Ja pytałem o likwidacje działówki - cisza, pytali Cie o zgodność więźby z projektem - cisza........... a Ty oczekujesz odpowiedzi.....

Po co Ciesla coś przerabiał , dlaczego na czyj wniosek?

Kierownik doradzał bym to odkrył do końca i uzupełnił silikonem spoinie następnie zatynkowal i siatką i szpachla. Co myślicie? Stwierdził że przyczyną może być mróz i zbyt gruba warstwa tynku. Tynk goldband.

O matko i córko, może kierownik przespał reklamę "co kropelka sklei sklei żadna silą nie rozklei.....".............. jak dla kierownik to "miszcz" w swoim fachu

To co z tym zrobić ? zagruntować zaszpachlowac dac siatkę i poczekać o przyszłego roku do wiosny? Ktoś i powiedział że drzewo się wypracowuje wydłuża skurcza. Jeżeli nie ma wiencow to może pękać cały czas ale z biegiem lat będzie mniej rysy. W projekcie nie było wiencow więc ich nie zrobilismy. Teraz pozostaje czekać?

Myślę że przyczyną było postępowanie i wymiana podwaliny. Budynek już rok osiadł teraz pojawiła ie podwalina i zapracowal dach. Pytanie tylko czy się znowu ułoży czy będzie tancowal dach. Drugi błąd to tak wzmocnien na tym szczycie oraz może za słaby bloczek gazobetonie odmiana 500.

W sieci znalazłem coś takiego: Uwaga!*Poziome pęknięcia ścian szczytowych mogą również spowodowane odkształceniami – wykonanego z*desek lub płyt wiórowych – sztywnego poszycia dachu, wywołanymi zmianami wilgotności powietrza. Dzieje się tak*wtedy, gdy*więźba dachowa jest sztywno z*nimi połączona. Dla takich uszkodzeń charakterystyczne jest to, że*pojawiają się od*środka domu na*obu ścianach jednocześnie w*mokrych porach roku, a*także podczas tropikalnego lata. Gdy*powietrze jest suche – mroźną zimą lub gorącym, ale*bezdeszczowym latem – rysy te zanikają.

NIe znam Twojego projektu, masz wszystko zgodnie z projektem? Łącznie z działowymi...? Słupy oparcia belek itd, zmieniałeś materiał na ściany? Jeżeli wszystko od do z masz zgodnie z projektem to za to się dziej odpowiada ten co adoptował............ jak cokolwiek nie gra z projektem to kierownik i czasem inwestor......

Czy to co widać jest groźne - nie wiem nie znam projektu.

U mnie zauwazylem podobne pekniecie pod oknem na scianie szczytowej. Tynki gipsowe maja rok, sciany z pustaka dziesiec.

Pietro nieogrzewane. Podejzewam skurcze termiczne, ale czy napewno?

Jakies rady?

pekniecie-204635.jpg

U mnie zauwazylem podobne pekniecie pod oknem na scianie szczytowej. Tynki gipsowe maja rok, sciany z pustaka dziesiec.

Pietro nieogrzewane. Podejzewam skurcze termiczne, ale czy napewno?

Jakies rady?

[ATTACH=CONFIG]422828[/ATTACH]

Raczej brak zbrojenia pod oknem