Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pekniecia tynku gipsowego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A płatwie nie cisnie do dołu tej sciany? Przecież opierają się o nią

Ale tu nie chodzi o ciśniecie do dołu....... a jak masz usztywnionych dach w kierunku podłużnym? Masz wiatrownice? Masz jakoś stężone te płatwie i słupy?

Nawet jeżeli Ci płatwie podtrzymują "boki" to masz efekt na środku już widoczny.....

Ten dom stał rok od założenia dachu. Po roku odkładanie sierpniu otynkowalismy sciany szczytowe tynkiem gipsowym maszynowym ale niestety ręcznie bo był tańszy. Przez ten cały rok jak budynek stał bez tynków nie zauważyłem żadnych pęknięć na filarze miedzy okiennym. Teraz raptem pekla sciana według Ciebie? Myślę ze jak już to spoina mogła strzelić na pewno nie bloczek.

Chyba to do mnie....... już pisałem nie znam Twojego projektu. Odkułbym kawałek rysy z 5-8cm i zerknął co sie dziej z bloczkami pod rysą.....jak jej nie ma to tak jak radzi kierownik siatka i szpachla. Jak jest to bym się zastnowil czy nie dorobić w tym filarku rdzenia..........., tam pierwotnie nie było np działówki której nie wykonałeś? Rdzenia bym robił do/pod nadproże okien.

Kolejna sprawa to stężenie podłużne więźby wg mnie powinno być tak czy inaczej wykonane, zawsze w razie co odciąży ściany w sensie obciążeń prostopadłych do nich. Nabic wiatrownice lub taśmy stalowe .......