Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Marzą mi się czarne okna od zewnątrz - co z trwałością potrzebuje fachowej pomocy

Recommended Posts

Panowie,

Potrzebuję fachowej rady i opinii.

Mój idealny projekt domu klasycznego który jest już na etapie stanu SSO zakłada - ciemne - czarne lub ciemno szare ( antracytowe ) okna od zewnątrz budynku wraz ze szprosami. a od wenątrz białe - czyli dwu - kolorowe.

Moje Pytanie - co z przegrzewaniem się okien - utratą koloru, trwałością, itd itp.? Na co zwrócić uwagę w tym temacie ?

Potrzebuje konkret - dom będzie wyglądał idealnie w ciemnym kolorze okien ale dopuszczam też biały. Pytam bo ma byc dobrze a dopłata za kolor wynosi prawie 18 k względem białych i jak mam wydać dla samego koloru to musi być wszystko bez niespodzianek. Panowie żeby nie było nIe potrzebuje komentarzy

kupuj białe bo taniej - bo to nie oto chodzi ważny jest też efekt wizualny w tym projekcie :p Biję się tu o 30 sztuk okien :cool:

Odnośnie ceny - na pytanie czemu taka różnica - Pan stwierdził, że koszt winduje mocno 2 kolory + szpros wewnętrzny który tez jest 2 kolorowy z zewnątrz czarny a w wewnątrz biały.

Aby uscislic

Mam narazie fajna wycenę na VEKA SOFTLINE 82MD 7 komór, 3 szyby

szklenie U=0,5, budowa szyby 4/18/4/18/4, ciepła ramka międzyszybowa

okucie Roto NT Premium tylko ta cena za dwa kolory wersus 1 kolor wychodzi 18 k - strasznie dużo - ale nadal szukam innych ofert z okręgu Piaseczno - Raszyn

POMOCY !

Edytowane przez voitaskawa

Okleina antracytowa jest trwała. Jak z czarnymi (bo takie też już pojawiły) to nie wiem - za krótko są na rynku.

Ta dopłata (18k?) nawet jak na 30 okien wydaje się troszkę wysoka. Zwykle to nie więcej niż 10% wartości okien białych.

Sama nazwa profilu nic nie mówi. Istotne jest jakie parametry z niego osiągnie producent (może stosować różną stal, standard okuć uszczelek... a to są rzeczy wpływające na "trwałość" właściwości okna.

W zasadzie Fin odpowiedział ci na wszystko. Poszukaj alternatywnej oferty na te same okna. Dopłata wydaje się być spora.

Jeśli chcesz możesz napisać tu więcej szczegółów - wtedy możemy się więcej wypowiedzieć.

Koniecznie zwróć uwagę na szczegółu montażowe (i miej je w umowie) bo najlepsze okna można spaprać błędnym montażem.

Okleina antracytowa jest trwała. Jak z czarnymi (bo takie też już pojawiły) to nie wiem - za krótko są na rynku.

Ta dopłata (18k?) nawet jak na 30 okien wydaje się troszkę wysoka. Zwykle to nie więcej niż 10% wartości okien białych. .

Hmmm.....18K za jednostronny kolor i dwukolorowe szprosy (mam nadzieję międzyszybowe) to wcale nie musi być kosmos cenowy wbrew pozorom

Nie wiemy ile jest pól tych szprosów i jakie to szprosy.

Nie oceniajmy pochopnie że cena jest z kosmosu bo wcale być nie musi

Kolory oklein - nic się z nimi nie dzieje ale... tak jak z kolorem samochodu, z czasem blaknie

Tu nie ma różnicy czy będzie to orzech czy antracyt czy czarny (coraz bardziej popularny)