Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w systemie kanadyjskim? Rozterki przysz?ego inwestora...

slawkin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja również na początku drogi zastanawiałem się nad projektem z użytkowym poddaszem. Niestety trudno mi było jednak znaleźć projekt, w którym byłby wystarczająco duży salon, a jednocześnie niezbyt dużej powierzchni użytkowej. Jeśli taki był, to cały dom wychodził w granicach 250 m kw a to już stanowczo zbyt dużo jak na moje potrzeby i możliwości finansowe. W konsekwencji wybrałem wariant parterowy i jestem z tej decyzji bardzo zadowolony. Gotowy projekt, na którym się wzorowałem znajdziesz tutaj:

http://www.jota.gda.pl/index.cgi?cmd=VDT_EDIT&action=02&idn=15

Tak , te sterczące rury znajdują się teraz w czopuchu kominka i jest to część Legalettu.

• 3 weeks później...

Dzięki za krzepiące opinie. Miało być jeszcze ogrodzenie, ale niestety moja druga połowa uparła się na meble do salonu :lol: . niebawem zamieszczę trochę zdjęć wnętrz, akurat jestem na etapie wykańczania kominka.

Jeżeli chodzi o zagospodarowanie terenu, to w tym temacie zdaliśmy się na pomoc ogrodnika. Wbrew pozorom nie są to najdroższe krzewy jakie spotkaliśmy. Facet miał powiedziane, że ma być niedrogo i bez fajerwerków, tzw. sportowa elegancja. No i chyba się udało.Krzaki wraz z rozplantowaniem ziemi, założeniem trawnika kosztowały ok 6.000. Do tego należy doliczyć jeszcze zakup ziemi, której u mnie trochę wyszło , ale to ze względu na ukształtowanie terenu.

Ja w Niemczech mieszkałam przez 10 lat w domu wybudowanym w technologii ścian warstwowych-to taki niby kanadyjczyk, tylko,że o wiele cieplejszy. Wybudowała go firma HAAS. MOI ZNAJOMI W pOLSCE TERAZ WŁAŚNIE BUDUJĄ Z TĄ FIRMĄ I SĄ ZACHWYCENI. Pewnie też się płaszczę:) Zobacz ich http://www.haas.pl

Ja właśnie jestem po podpisaniu umowy z Haas. Pierw byłam w Unibudzie, ale zniechęcili mnie ceną, tzn. początkowo była niższa, ale z dnia na dzień dochodziły to coraz nowsze koszta. Poza tym domy haasa w stanie surowym są już tak atrakcyjne,że nie miałam żadnych wątpliwości. Są całkowicie wykończone na zewnątrz, mają solary na dachu, bukowe schody. Ech...już nie moge się doczekać mojego domku. Zobaczcie na stronie http://www.haas.pl - ja wybrałam gotowy projekt :Basic Line Optima

Ja właśnie jestem po podpisaniu umowy z Haas. Pierw byłam w Unibudzie, ale zniechęcili mnie ceną, tzn. początkowo była niższa, ale z dnia na dzień dochodziły to coraz nowsze koszta. Poza tym domy haasa w stanie surowym są już tak atrakcyjne,że nie miałam żadnych wątpliwości. Są całkowicie wykończone na zewnątrz, mają solary na dachu, bukowe schody. Ech...już nie moge się doczekać mojego domku. Zobaczcie na stronie http://www.haas.pl - ja wybrałam gotowy projekt :Basic Line Optima

Dziwi mnie to co piszesz, bo rozmawiałem z firmą Haas, mam nawet wciąż ich oferty i stwierdzam stanowczo, że są to najdroższe oferty na kanadyjczyki, właściwie to nawet nie wiem, czy to jeszcze kanadyjczyki, raczej po prostu prefabrykowane domy drewniane.

I trudno było mi się oprzeć wrażeniu, że są takie drogie tylko dlatego, że robią je Niemcy i Niemczech, z ich materiałów, i po ich stawkach za roboczogodzinę.

Ja w Niemczech mieszkałam przez 10 lat w domu wybudowanym w technologii ścian warstwowych-to taki niby kanadyjczyk, tylko,że o wiele cieplejszy. Wybudowała go firma HAAS. MOI ZNAJOMI W pOLSCE TERAZ WŁAŚNIE BUDUJĄ Z TĄ FIRMĄ I SĄ ZACHWYCENI. Pewnie też się płaszczę:) Zobacz ich http://www.haas.pl

Przepraszam, ale na reklamy są inne miejsca w sieci, a zamiar Twojego postu wydaje się ewidentny, wchodzisz pierwszy raz i ni w pięć w ni w dziewięć dajesz link do konkretnej firmy. Oj nieładnie koleżanko (lub kolego) Cana...

MECHANICS: Mam wrażenie, że żle odebrałeś mojego posta. Nie mam zamiaru reklamowac żadnej firmy, poprostu wiem, bo sprawdziłam na własnej skórze, że są bardzo dobrzy i wcale nie tak drodzy biorąc pod uwagę KOŃCOWE OFERTY INNYCH FIRM, a dla twojej wiadomości firma o której pisałam nie sprowadza na rynek polski materiałów z Niemiec tylko z Czech. Pozdrawiam

Przepraszam, ale na reklamy są inne miejsca w sieci, a zamiar Twojego postu wydaje się ewidentny, wchodzisz pierwszy raz i ni w pięć w ni w dziewięć dajesz link do konkretnej firmy. Oj nieładnie koleżanko (lub kolego) Cana...

Wchodzę tutaj faktycznie pierwszy raz...no może 2, ale miesiąc temu wróciłam do Polski - wcześniej nawet nie miałam pojęcia o tym forum.

Nie reklamuję nikogo, mieszkałam w takim domu, zresztą jak większość niemców i byłam bardzo zadowolona, nie myślałam, że polecenie komuś czegoś może być uznane za reklamę. Pozdrawiam

cana.

W innym poście piszesz , że niedawno kupiłaś do swojego domu z firmy Haas piec na pelletsy i że sieszybko zwraca.

Albo ktoś się podszywa pod Ciebie , albo rzeczywiście się musi szybko zwracać :-?

Ja nie mam domu z tej firmy, tylko mieszkałam w nim w Niemczech, tutaj mieszkam w 10-letnim domu wraz z rodzicami, którzy sami go zbudowali w tradycyjnej technologii. W domu mam kotłownię na pelety którą kupiłam w tej właśnie firmie mając dobre doświadczenia. Oni przecież nie produkują ani kotłowni, ani peletów :-?. Zastanawiam się nad kupnem domu w przyszłości i wtedy pewnie będę stawiała na tą firmę i ogrzewanie "peletowe", gdyż moi rodzice, a w tym ja jesteśmy bardzo zadowoleni.

Dom parterowy w stanie surowym zamkniętym o powierzchni 175 mkw - powierzchnia użytkowa w tym 33 mkw garaż w bryle domu o wykończeniu:

- dachówka cementowa Braasa ( czarna grecka )

- okna drewniane + drzwi zewnętrzne Sokółka + drzwi do garażu Porta

- elewacja tynk mineralny Ceresit na styropianie 12 cm, pomalowana farbą silikatową w wybranym kolorze

- rynny Plastmo, parapety zewnętrzne aluminiowe w kolorze rynien

koszt - 162 000 PLN ( jest to koszt bez wykonania płyty Legalett ok. 50.000, bez schodów wejściowych oraz tarasu)

Bramę do garażu kupowałem również we własnym zakresie.

HMMMM......WIDZIALEM ŚCIANY TEGO DOMU NA TARGACH...TO STRASZNA PODPUCHA. DOM W TEJ CENIE NIE MA ŻADNEGO OCIEPLENIA!!! ŻADNYCH INSTALACJI...SAM SOBIE ŁADOWAŁEŚ WATĘ DO ŚRODKA??!! COŚ MI SIĘ WYDAJE, ŻE TO DARMOWA REKLAMA UNIBUDU-PRZYKRE :-?

Dom parterowy w stanie surowym zamkniętym o powierzchni 175 mkw - powierzchnia użytkowa w tym 33 mkw garaż w bryle domu o wykończeniu:

- dachówka cementowa Braasa ( czarna grecka )

- okna drewniane + drzwi zewnętrzne Sokółka + drzwi do garażu Porta

- elewacja tynk mineralny Ceresit na styropianie 12 cm, pomalowana farbą silikatową w wybranym kolorze

- rynny Plastmo, parapety zewnętrzne aluminiowe w kolorze rynien

koszt - 162 000 PLN ( jest to koszt bez wykonania płyty Legalett ok. 50.000, bez schodów wejściowych oraz tarasu)

Bramę do garażu kupowałem również we własnym zakresie.

HMMMM......WIDZIALEM ŚCIANY TEGO DOMU NA TARGACH...TO STRASZNA PODPUCHA. DOM W TEJ CENIE NIE MA ŻADNEGO OCIEPLENIA!!! ŻADNYCH INSTALACJI...SAM SOBIE ŁADOWAŁEŚ WATĘ DO ŚRODKA??!! COŚ MI SIĘ WYDAJE, ŻE TO DARMOWA REKLAMA UNIBUDU-PRZYKRE :-?

Ej, wujek Jacek. "Zanim zapytasz, poszukaj odpowiedzi". Moje posty nie są żadną kryptoreklamą. Ktoś na forum zapytał o konkretne opinie o konkretnej firmie a ja mam nadzieję próbowałem konkretnie na nie odpowiedzieć. Wspominałem wcześniej że wybrałem dom do samodzielnego wykończenia i rzeczywiście sam wykonywałem docieplenie z wełny wewnątrz , paroizolację i GK oraz całą wykończeniówkę. A z żadnych pozytywnych opinii o wspomnianej firmie nie mam zamiaru się wycofać.

Jeżeli chodzi o zagospodarowanie terenu, to w tym temacie zdaliśmy się na pomoc ogrodnika. Wbrew pozorom nie są to najdroższe krzewy jakie spotkaliśmy. Facet miał powiedziane, że ma być niedrogo i bez fajerwerków, tzw. sportowa elegancja. No i chyba się udało.Krzaki wraz z rozplantowaniem ziemi, założeniem trawnika kosztowały ok 6.000. Do tego należy doliczyć jeszcze zakup ziemi, której u mnie trochę wyszło , ale to ze względu na ukształtowanie terenu.

Ładna sumka poszła na ten cel. To u mnie ostudziło zapał. :(

Myśłałem, że robiłeś sam i cena dotyczyła zakupu krzewów i ziemi. Na taki wydatek mnie nie stać.

Chyba jednak najpierw zrobie ogrodzenie i posadze kilka krzewów, posieję trawkę, a reszta po przypływie kasy. Chyba zacznę grac w totka.

:)

Pozdrawiam.

Piotr

• 6 months później...