Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniany czy tradycyjny- jaki srop jest lepszy?

helga0

Recommended Posts

Znalazłam w końcu projekt Dom jest prosty, śliczny taki jaki cały czas miałam w głwoie. Ale niestety ma dreniany strop. A ja boję się, że po pierwsze trudniej go porządnie wykonać, po drugie na parterze wszystko będzie słychać - nawet jak upadną mi cążki (do paznolci) na podłogę w łazience na górze, a po trzecie jakoś tak być może trochę irracjonalnie - murowany wydaje mi się lepszy (trwalszy, bardziej godny zaufania:)

że strop drewniany jest tradycyjny - a ceramiczny lub nie daj Boże betonowy to "nowość"...hmmm

---

u siebie w domu (lata 20 ubiegłego stulecia) mam i taki i taki...:

piwnica/parter - strop ceramiczny (chyba Akerman)

parter/piętro i piętro/strych - strop drewniany z podbitką i wypełnieniem...

---

przedtem mieszkałem w bloku z tzw. Wielkiej Płyty - strop betonowy...

---

stuki słychać na każdym stropie - zależy od tego co spadnie oczywiście ;)

---

u siebie chcę zlikwidować podbitkę pomiętrzy piętrem a strychem - odslonić belki stropowe "od dołu"

takie coś to jest to co lubię

poza tym trzeba sobie zadać też pytanie co się chce mieć na podłodze - bo np. dla mnie robienie w nowym domu stropu betonowego a potem kladzenie na to belek drewnianych i desek trochę dziwne sie wydaje (choć wiele osób tak robi)

----

aha - co do argumentu że betonowy strop pewniejszy - wydaje mi się jednak ze beton jest "ciężki" - a konstrukcja drewniana wydaje się o wiele lżejsza a przez to bezpieczniejsza...

---

ale to chyba tylko wrażenie

Wszystko zależy co kto lubi. Ja jestem zauroczony stropem drewnianym z widocznymi belkami i taki poleciłem projektantowi zastosować w 1/2 domu (tej reprezentacyjnej). Wykańczam go sam i pi...pszę się z tym już cztery miesiące. Ostatnio w dyskusji ze znajomymi powiedziałem że każdemu bym odradzał taki strop bo tyle z tym roboty ale w następnym domu gdybym (odpukać) go budował też bym taki zrobił. Tak więc widzisz jest to sprawa indywidualna.

U mnie są dwa monolityczne czyli betonowe.

Podoba mi się opcja spięcia wszystkich ścian czymś statecznym, bo po zimie przy kładzeniu instalacji znalazłem kilka rysek na ścianach wynikłych osiadaniem budynku.

Można zrobić sam wieniec, ale przy okazji można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i wykonać od razu strop.

Wg mnie strop drewniany faktycznie jest bardzo czasochłonny w prawidłowym wykonaniu (Podkładki, filce, folie itp.)

rzecz gustu. ale strop można przeprojektować na żelbetowy (oczywiście przeprojektowując równiez fundamenty). ja mam drewniany, ale bez poddasza użytkowego. zaoszczędziłam na wykonaniu, w stosunku do żelbetu, około 3-4tys.

Al e "moim" projekcie nad drewanianym stopem zamiast ścianki kolankowej murowanej są ściany w szkielecie drewnianym. To też chciałabym zmienić. Czy takie zmiany nie sprawią, że tak naprawdę będę musiała zamówić projekt indywidualny?

• 3 months później...
Wszystko zależy jaki efekt chcesz uzyskać. Podejrzewam że chodzi Ci o widoczne belki wystające na suficie. Jeżeli tak to sugeruję wykonać taki strop jaki masz w projekcie i do tego doczepić belki drewniane. Będzie to oszustwo ale jakie ładne. O jednym tylko nie zapomnij. Belkowany sufit wizualnie obniży pomieszczenie i o tyle trzeba je zrobić wyższe. Jeżeli podłoga parteru na gruncie to wystarczy nasypać mniej piachu w fundzmenty.

Oj zaraz!

Strop drewniany to nie tylko belki i deski.

By było szybciej opiszę Ci jak ja zrobiłem. Podczas budowania murów zostały wstawione co 95 cm belki drewniane 10x20cm. Ponieważ ich długość przekracza 8m mniej więcej w połowie długości opierają się na podciągu. Przed położeniem belki musiały być oheblowane, przydał się ręczny strug elektryczny. Mniej więcej na połowie wysokości belki przybiłem listwy i na nich oparłem płyty KG a na nich co pewien czas żebra z kawałków desek do których przykręciłem płyty. Taki sufit wypełniłem watą szklaną. Tamtędy przebiegają również przewody DGP, elektryczne, zamontowałem oświetlenie, halogenki itp. Na to w poprzek położyłem legary 7x10 cm łącząc je z belkami solidnymi krytymi śrubami, izolując drewno filcem grubości 0,5 cm by nie skrzypiało. Między legary znów wata mineralna na krzyż z poprzednią. Na legary przykleiłem paski ze sztywnej pianki pod panele (znów by nie skrzypiało) a na to OSB 22 PW na klej i śruby. Wydaje się że zrobiłem to dobrze, cenowo wcale nie taniej a roboty było prawie przez cztery miesiące. Strop monolityczny „burzymurki” zrobiliby razem z murami za te same pieniądze. Przyznaję że efekt jest wspaniały. :oops:

z mojego doświadczenia to wiem tyle, że

- przy drewnianym, można śmiało robić ogrzewanie nawiewowe (łatwość rozprowadzania kanałow) :D

- drewniany jest stylowym, dodaje klimatu :wink:

- mieszkając w domach w USA, to wiem iż ten strop (a raczej podłoga) po latach skrzypi :-?

Zapomniałem dodać że ten strop jest tylko nad ˝ domu tą reprezentacyjną. Pozostała część to zwykły Terriva i tam są murowane ściany, sanitariaty itp. Na stropie drewnianym będą tylko ścianki działowe z płyt GK. Co do zmian w projekcie to się nie wypowiadam bo nie wiem. Mój projekt jest na zamówienie, bryłę sam wymyśliłem a architekt policzył tak by się nie zawaliło

mdzalewscynapisal:

- mieszkając w domach w USA, to wiem iż ten strop (a raczej podłoga) po latach skrzypi
W Stanach to raczej kanadyjczyki czyli całe z OSB na drewnianych ramach a więc wszystko się chwieje ja mam jednak to oparte na solidnym murze. Mimo to obawiając się efektów dziwiekowych izolowałem drewno gdzie się da

Efekt wizualny (drewniany sufit z belkami) wraz z solidnością stropu (beton) a przy tym dobrze wygłuszony można wykonać następująco (od dołu):

1. konstrukcja drewniana stropu - belki osadzone w ścianach nośnych, a pomiędzy nimi prostopadle deski. Pomiędzy belką a pionową częścią ściany nośnej (na końcu tego wgłębienia) dodatkowo pas krawędziowy np Paroc Płyta TW gr.4cm

2. izolacja przeciwwilgociowa z folii

3. beton lekki

4. izolacja termiczna i akustyczna np. Paroc płyta VL gr.5cm

5. posadzka ceramiczna, panale

Przykład ten znalazłem kiedyś w Przewodniku Budowalanym (numeru nie pamiętam ale mogę sprawdzić jakby ktoś chciał)

Pzdr