tomtomek9 30.11.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Witam serdecznie, Jestem w trakcie remontu mieszkania w starej kamienicy i mam taki oto dylemat. (wiecej w punkcie 3 stanu obecnego, opisane ponizej). Stan wczesniej:1. Kuchenka kaflowa weglowa z wlasnym przewodem kominowym2. Kratka do wlasnego przewodu wentylacyjnego3. Junkers - podgrzewacz wody z wlasnym przewodem kominowym Stan teraz:1. Piec dwufunkcyjny z zamknieta komora spalania, podlaczony do przewodu kominowego wczesniej uzywanego przez kuchenke weglowa. Komin zrobiony z wkladu kominowego z wylotem / zasysaczem. Uklad zamkniety z wyjsciem na zewnatrz.2. Kratka do wlasnego przewodu wentylacyjnego3. Wolny Komin z Junkersa ktory chce wykrozystac do okapu kominowego Teraz opisze problem:A. Kominiarz twierdzi ze nie moge miec mechanicznej wentylacji w pomieszczeniu z urzadzeniem gazowym. Czy tak rzeczywiscie jest? Piec ma komore zamknieta.B. Kominiarz twierdzi ze kratka wentylacyjna musi byc caly czas otwarta i w momencie wlaczenia okapu wyciagane powietrze bedzie rowniez zasysac z kratki wentylacyjnej i bedzie nawiewalo zimne powietrze do srodkaC. Kominiarz twierdzi ze nie moge miec w tej kuchni okapu wyciagowego - tylko i wylacznie wewnetrzny z filtrem weglowym Czy sa jakies opcje aby wykorzystac ten pozostaly komin po Junkersie/podgrzewaczu do wyciagu z okapu? Myslalem o tym zeby zautomatyzowac klapke wentylacyjna gdzie zamykalaby sie ona w momencie wlaczania wyciagu okapowego ale nie wiem czy takie roziwazanie ma sens. Czy lepiej mi poprostu zaslpeic komin uzywany wczesniej przez Junkers i pozostac przy okapie z filtrem weglowym? Z gory dziekuje za wszelkie proady i sugestie. Pozdrawiam,Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/243362-okap-kominowy-a-piecyk-gazowy-w-kuchni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julia89 23.01.2019 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Konsultowałam się w w sprawie wyciągu i pochłaniacza. Kupiłam od nich 2 okapy, jeden dla siebie, jeden dla rodziców. Generalnie polecają wyciąg i wyprowadzenie do komina. Okap jako pochłaniacz straci kilka procent ze swojej wydajności. Będzie odrobine głośniej. Powietrze zamiast wyprowadzić na zewnątrz przejdzie przez filtry węglowe i będzie czyste i nieśmierdzące. Reszta bez zasadniczych zmian. Więc jak nie chcesz przeróbek, zostaw pochłaniacz. Chyba że gotujesz na potęgę i musisz mieć wszystko wywiane no to podłączaj do wyciągu. Nie zalecali uzywać spiro tylko gładkie rury stalowe ocynkowane lub pcv. I wszystko owinąć matą wygłuszającą albo wełną. Wtedy jest cicho. Zero spiro, zero zakrętów, zero zwężeń. każda taka perturbacja powoduje większy hałas i spadek wydajności okapu. Udanej rewolty Edytowane 23 Stycznia 2019 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/243362-okap-kominowy-a-piecyk-gazowy-w-kuchni/#findComment-7641036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.