tomtomek9 30.11.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Witam serdecznie, Jestem w trakcie remontu mieszkania w starej kamienicy i mam taki oto dylemat. (wiecej w punkcie 3 stanu obecnego, opisane ponizej). Stan wczesniej:1. Kuchenka kaflowa weglowa z wlasnym przewodem kominowym2. Kratka do wlasnego przewodu wentylacyjnego3. Junkers - podgrzewacz wody z wlasnym przewodem kominowym Stan teraz:1. Piec dwufunkcyjny z zamknieta komora spalania, podlaczony do przewodu kominowego wczesniej uzywanego przez kuchenke weglowa. Komin zrobiony z wkladu kominowego z wylotem / zasysaczem. Uklad zamkniety z wyjsciem na zewnatrz.2. Kratka do wlasnego przewodu wentylacyjnego3. Wolny Komin z Junkersa ktory chce wykrozystac do okapu kominowego Teraz opisze problem:A. Kominiarz twierdzi ze nie moge miec mechanicznej wentylacji w pomieszczeniu z urzadzeniem gazowym. Czy tak rzeczywiscie jest? Piec ma komore zamknieta.B. Kominiarz twierdzi ze kratka wentylacyjna musi byc caly czas otwarta i w momencie wlaczenia okapu wyciagane powietrze bedzie rowniez zasysac z kratki wentylacyjnej i bedzie nawiewalo zimne powietrze do srodkaC. Kominiarz twierdzi ze nie moge miec w tej kuchni okapu wyciagowego - tylko i wylacznie wewnetrzny z filtrem weglowym Czy sa jakies opcje aby wykorzystac ten pozostaly komin po Junkersie/podgrzewaczu do wyciagu z okapu? Myslalem o tym zeby zautomatyzowac klapke wentylacyjna gdzie zamykalaby sie ona w momencie wlaczania wyciagu okapowego ale nie wiem czy takie roziwazanie ma sens. Czy lepiej mi poprostu zaslpeic komin uzywany wczesniej przez Junkers i pozostac przy okapie z filtrem weglowym? Z gory dziekuje za wszelkie proady i sugestie. Pozdrawiam,Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julia89 23.01.2019 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Konsultowałam się w w sprawie wyciągu i pochłaniacza. Kupiłam od nich 2 okapy, jeden dla siebie, jeden dla rodziców. Generalnie polecają wyciąg i wyprowadzenie do komina. Okap jako pochłaniacz straci kilka procent ze swojej wydajności. Będzie odrobine głośniej. Powietrze zamiast wyprowadzić na zewnątrz przejdzie przez filtry węglowe i będzie czyste i nieśmierdzące. Reszta bez zasadniczych zmian. Więc jak nie chcesz przeróbek, zostaw pochłaniacz. Chyba że gotujesz na potęgę i musisz mieć wszystko wywiane no to podłączaj do wyciągu. Nie zalecali uzywać spiro tylko gładkie rury stalowe ocynkowane lub pcv. I wszystko owinąć matą wygłuszającą albo wełną. Wtedy jest cicho. Zero spiro, zero zakrętów, zero zwężeń. każda taka perturbacja powoduje większy hałas i spadek wydajności okapu. Udanej rewolty Edytowane 23 Stycznia 2019 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.