jubzzb 30.11.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 (edytowane) Witam serdecznie, Czy mogę prosić o opinię kogoś kto zna się na oczyszczalniach biologicznych? Dostaliśmy poniższą wycenę oczyszczalni biologicznej od Aqua-Live z Żarek k/Częstochowy z ulotki "Oczyszczalnie EK-S to małe i stosunkowo proste urządzenia biotechnologiczne, wykorzystujące proces osadu czynnego dostosowany do typowych warunków eksploatacyjnych. Urządzenia są certyfikowane, produkowane zgodnie z normami UE, poświadczone znakiem CE na technologie oczyszczania. Spełniają z nawiązką wymogi normy: PN EN 12566-3+A2:2013. Wdrożyliśmy również Zintegrowany System Zarządzania Jakością i Zarządzania Środowiskowego zgodnie z wymaganiami norm: PN-EN ISO 9001: 2009 i PN-EN ISO 14001:2005. Posiadamy atest wydany przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH, a także Certyfikat Rzetelnej Firmy." oraz tą kalkulację cenową z EKO-SUM również z Żarek "Zestaw BIO HERO II midi Kompaktowa oczyszczalnia o małych rozmiarach dla 2-6os., trzykomorowy zbiornik poj. użytkowej 2000L, przepust do 900l/d. Hybryda osad czynny + złoże biologiczne. Dmuchawa membranowa 40W. Właz z zakręcaną pokrywą. Odpowietrzenie. Króćce połączeniowe. Dostępna w jesiennej promocji w cenie oczyszczalni drenażowej. W promocji dostępne jeszcze tylko 5szt. Wymiary: 1,60/1,60/1,29 + 0,20* - cena 3640 zł netto - 4500 zł brutto Transport - cena 200 zł netto - 250 zł brutto Montaż oczyszczalni do 14 dni. CHARAKTERYSTYKA OCZYSZCZONYCH ŚCIEKÓW Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 18 listopada 2014 r. w sprawie warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub do ziemi oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego (DZ.U. z 16.12.2014. poz 1800), skład ścieków oczyszczonych dla oczyszczalni poniżej 2000 RLM (położonych poza granicami aglomeracji), odprowadzanych do ziemi (lub urządzeń wodnych) nie powinien przekroczyć następujących wartości stężeń: ▪ BZT5 = 40mg/l ▪ CHZT = 150mg/l ▪ Zawiesina = 50mg/l ▪ Fosfor = 5mg/l ▪ Azot ogólny = 30mg/l" Chcę się dowiedzieć, która z tych oczyszczalni jest lepsza i które ceny wydają się bardziej realne, dość znacznie się różnią, ale ta pierwsza wycena jest bardziej szczegółowa? Czy lepiej poszukać jakiejś innej oczyszczalni? Dodam, iż ważne jest aby oczyszczalnia była skuteczna. Zakupiony dom ponoć znajduje się na terenie o wysokim poziomie wód gruntowych. Z góry serdecznie dziękuję. Edytowane 2 Grudnia 2018 przez jubzzb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 01.12.2018 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Najpierw zajmę się tabelą wyceny montażu Aqua-Live. Podsumowując wychodzi 12651 zł brutto, pomimo, że podsumowanie masz tylko w netto . Wstępnie montaż wraz z koparką, która " poglądowo " będzie pracować przez 10 godzin wyniesie Cię 2900 zł netto, czyli 3567 zł brutto. Projekt za 1 zł to dopiero promocja do zgłoszenia, czyli sami pewnie Ci to naniosą na mapkę do celów lokalizacyjnych. Gorzej jak trafisz na urząd, w którym chcą coś więcej do zgłoszenia. Największą jednak porażką tej wyceny jest podsypka, tj. jej rodzaj i ilość. Na pewno nie polecam tłucznia, a ilości 1t to żart. Chyba im zera przy tym zabrakło, aby było 10 ton. Z mojego doświadczenia wychodzi na to, że takie odprowadzenie szybko przestanie działać, gdyż wykonawca piszący w ofercie taki opis, zrzuca na klienta, a może raczej wymaga potwierdzenia, że chce tanie, a nie dobrze wykonane zadanie. Potem zaś prosta droga do tego, że " nie wsiąka ", a potem " przecież tak Pan chciał i zaakceptował ofertę" :). Taki wykonawca nie jest wiarygodny, a Ty chcąc wydać fundusze na coś działającego, musisz się jeszcze dokształcić lub zebrać inne oferty do porównania . Podane przez Ciebie oba typy oczyszczalni: Aqua-Live i Bio Hero II są prostymi i mało pojemnymi rozwiązaniami, które nie mogę polecić . Wiem, wiem, że cena i promocja to lek na serce wszystkich zdesperowanych swoją budową Polaków, ale rozsądek i dobry wybór, w co się inwestuje, są dla mnie ważniejsze Jeśli chcesz poszukać jakiejś oczyszczalni, to ustal kilka rzeczy, dla czytelniejszego porównania z innymi ofertami: - jaka to technologia ( ja lubię SBR ) - czy jest sterownik ( dla mnie to podstawa ) - jaka dmuchawa ( musi mieć alarm i zabezpieczenie wyłączające ją po uszkodzeniu membran oraz z 60 l/min wydajności nominalnej ) - jaka pojemność zbiornika ( wszystkich komór ) - jaka pojemność komory napowietrzanej - jaka pojemność komory, z której okresowo wywozi się osad ( przeważnie to osadnik wstępny i odradzam, rozwiązania bez niego ) - jak głęboko można montować zbiornik bez użycia obsypki wzmacniającej z cementem - jak często producent nakazuje dokonać wywozu osadu przy maksymalnym obciążeniu - ile jest gwarancji na korpus - ile jest gwarancji na wyposażenie, osprzęt, itp. - ile dostajesz gwarancji na sam montaż - ile jest podsypki i jakiej na odprowadzeniu ( tj. np. pod drenaż, najlepiej jest użyć żwiru płukanego 16-32mm ) - kto określa, a może raczej, kto wybiera rodzaj lub formę odprowadzenia ścieków oczyszczonych ( np. wykonawca, bo w sumie robi całość i odpowiada za całość i oby nie mógł się Tobą tłumaczyć, bo tak chciałeś lub więcej pieniędzy nie było, itp. , itd ) Jeśli jest stały lub okresowo wysoki poziom wód gruntowych to odprowadzeniem może być w większości przypadków tylko drenaż w nasypie. Zaznaczam, że nie polecam studni chłonnej w nasypie. Do tego od razu dochodzi przepompownia ścieków oczyszczonych i nie ma zlituj z kosztami, aby działało. Oczywiście są rozwiązania, które mają już pompę na odpływie w środku, ale tu też trzeba uważać, bo pompa musi być naprawdę dobra. Od niej wszystko wówczas zależy. Z grubsza to tyle . Edytowane 1 Grudnia 2018 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 01.12.2018 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 @jubzzb Nie wiem, czy pierwsza firma robiła wizję w terenie, ale część pozycji zawiera określenia „wycena poglądowa”, co sugeruje, że ich nie było. Natomiast wycenili nadbudowy. Chyba, że wyceniają je w standardzie do każdej oczyszczalni, ale to oznacza, że sztucznie zaniżają wyjściową cenę oczyszczalni. Jeżeli to jest oferta ostateczna to używanie w niej określeń „wycena poglądowa” nie świadczy dobrze o firmie, bo w innym tłumaczeniu oznacza „nie mniej niż”. To jest ryzyko wykonawcy ile godzin będzie chodziła koparka lub ile kształtek pójdzie. Jeżeli nie chcieli dokonać wyceny na podstawie wizji to przerzucanie ryzyka na klienta nie jest profesjonalne. Dla klienta będącego konsumentem (czyli inwestorem prywatnym) zgodnie z prawem nie można podawać ceny netto. Klient ma znać wszystkie koszty łącznie z podatkiem. Osobiście uważam, że podawanie wyłącznie cen netto na wszelkich stronach internetowych lub ofertach dla osób prywatnych jest pierwszym symptomem cwaniactwa firmy – zawsze mi się zapala lampka ostrzegawcza. W pierwszej ofercie masz wyceniony projekt - jeżeli oferta została przygotowana dla Ciebie bez wizji w terenie to nie bierz tej firmy pod uwagę. Wycenili Tobie 1 tonę kruszywa o zbyt dużej frakcji. Jeżeli masz glinę na działce to zanim oczyszczalnia się na dobrze wpracuje to już grunt nie będzie odbierał, a wykonawca powie tak jak WojtekINST już Tobie napisał - "zatwierdziłeś Pan ofertę". Co do samej oczyszczalni niestety niewiele w sieci można się dowiedzieć. Z tego co widzę to oczyszczalnia jest wykonana z płyty z tworzywa sztucznego (minus bo z upływem czasu jest bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że taki zbiornik się odkształci deformując przegrody wewnętrzne lub zrywając przymocowane podzespoły), wewnątrz przewody posiadają zawory ręczne (wielki MINUS bo to użytkownik będzie bawił się w operatora tej oczyszczalni bawiąc się nastawami poszczególnych zaworów. Czy będzie Ci to sprawiało przyjemność z głową zawieszoną nad ściekami? Wątpię), szafa od kompresora zlokalizowana niewiele nad poziomem terenu – kolejny minus – takie rozwiązanie grozi porażeniem prądem po roztopach wiosennych. Co do drugiej oferty oferującej oczyszczalnię przepływową o pojemności 2m3 do 6 osób - o tej oczyszczalni możesz poczytać w tym wątku. W skrócie tryb przepływowy i 2m3 pojemności to sobie poradzą z 3 osobami, bez częstych prań i gości. Reasumując pierwsza oferta niesie ryzyko drenowania kieszeni i za cenę 7500 zł brutto (oczyszczalni + nadbudowy) znajdziesz wiele oczyszczalni lepszych. Druga oferta jest tylko na oczyszczalnię z transportem wiec ciężko się odnieść, ale przypomina ofertę na 50 calowy telewizor za 1000 zł. Jeżeli masz wody gruntowe to tak jak pisze WojtekINST, bez przepompowni raczej się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 01.12.2018 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Zastanawiam, się czy dobrym byłoby pomysłem wprowadzenie ujednoliconego sposobu wycen, które ułatwiłoby klientom zrozumienie i porównanie ofert. Na forum są na pewno osoby, które mogłyby coś dodać w tej dziedzinie i w sumie stworzyć wykaz pozycji, które powinny być w typowej ofercie. Sądzę, że ułatwi to życie wszystkim i przyniesie dodatkową korzyść z istnienia tego forum Moja propozycja dotyczy podziału wyceny na dwie kategorie: produkt i montaż. W każdej z nich proponuje, aby wstawić kilka pozycji, które powinny być opisane i konretnie wycenione w każdej ofercie . Jeśli ten pomysł się spodoba to proszę o skorygowanie poniższej listy. Może coś z tego wyjdzie, a może nie 1. PRODUKT a) technologia b) maksymalna ilość osób c) przepływ maksymalny d) pojemność całkowita i ilość komór e) pojemność komory do gromadzenia osadu ( np. osadnika wstępnego ) f) częstotliwość wywozu przy maksymalnym obciążeniu g) obecność sterowania ( tak / nie ) h) obecność elektrozaworów ( ile sztuk ) i) materiał ( laminat / polieylen ) j) maksymalna głębokość montażu przy gruntach cieżkich ( np. z wodą gruntową ) k) typ dmuchawy i jej wydajność l) cena oczyszczalni m) cena oczyszczalni ze wszytkimi dodatkami ( np. nadbudowami włazu ) n) okres gwarancja na korpus o) okres gwarancja na wyposażenie 2) MONTAŻ p) cena kompletnego montażu r) ilość, rodzaj i cena odprowadzenia ścieków oczyszczonych ( np. studnia chłonna-szt. i śred., drenaż w gruncie - długość, drenaż w nasypie - dlugość ) s) ilość, rodzaj i cena podsypki ( np. żwir płukany - ton ) t) koszty dodatkowe ( np. przyłącze kan. - rury i kształtki, studzienki rewizyjne przy skrętach, wentylacja, tłoczny do nasypu, itp. ) u) koszty przepompowni i typ pompy ( o ile występuje, np. ścieków surowych lub oczyszczonych ) w) cena projektu do zgłoszenia po wizji w terenie ( bez wizji to nie projekt ) z) cena kierownika budowy ( jeżeli jest na tym etapie budowy oraz o ile nie jest to kierownik klienta - aby było wiadome kto się wpisuje w dziennik budowy - jeżeli jest ) ź) cena rozruchu ż) okres gwarancji na montaż Wszystkie ceny oczywiście z VAT - aby nie było pomyłek :) Kończąc ten opis, zacząłem wątpić, czy to realne :) - mieć " kawę na ławę " :) Edytowane 1 Grudnia 2018 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturStadnik 01.12.2018 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Witam, Wojtek_inst i Czystesrodowisko wiele już napisali na temat kwestii związanych z montażem. Wprawdzie maiłem zacząć rozwodzić się nad opisaniem różnic, ale chyba nie ma sensu. Nie boję się powiedzieć tego, że to słabe rozwiązania. Straszne mikrusy, Aqua-Live - objętość czynna przy przepływie dobowym to 1,72m3. zresztą w Bio-Hero jest podobnie. Żaden z producentów nie chwali się chociażby jak często trzeba wybierać osad - mogę się założyć, że aby to jako tako funkcjonowało to raz na 2-3 miesięcy będziesz musiał wzywać wóz asenizacyjny co też będzie generowało koszty. Z tego co pamiętam to Bio-Hero nawet recyrkulacji nie posiada, już to kiedyś pisałem ale jeden z pracowników zapytany przeze mnie co zrobić z osadem, który powstaje (choć najpierw twierdził, że nie powstaje) powiedział, że można dużą chochlą przerzucić z komory osadnika wtórnego do osadnika. Automatyki brak w obu przypadkach, w Aqua-Live dodatkowo zawory, którymi trzeba kręcić non stop. Dużo by wymieniać na temat tych urządzeń, ale ja nie widzę pozytywnych cech dla jednego i drugiego. Szukaj człowieku lepiej czegoś lepszego. Witam serdecznie, Czy mogę prosić o opinię kogoś kto zna się na oczyszczalniach biologicznych? Dostaliśmy poniższą wycenę oczyszczalni biologicznej od Aqua-Live z Żarek k/Częstochowy [ATTACH=CONFIG]422590[/ATTACH] oraz tą kalkulację cenową z EKO-SUM również z Żarek "Zestaw BIO HERO II midi Kompaktowa oczyszczalnia o małych rozmiarach dla 2-6os., trzykomorowy zbiornik poj. użytkowej 2000L, przepust do 900l/d. Hybryda osad czynny + złoże biologiczne. Dmuchawa membranowa 40W. Właz z zakręcaną pokrywą. Odpowietrzenie. Króćce połączeniowe. Dostępna w jesiennej promocji w cenie oczyszczalni drenażowej. W promocji dostępne jeszcze tylko 5szt. Wymiary: 1,60/1,60/1,29 + 0,20* - cena 3640 zł netto - 4500 zł brutto Transport - cena 200 zł netto - 250 zł brutto Montaż oczyszczalni do 14 dni. CHARAKTERYSTYKA OCZYSZCZONYCH ŚCIEKÓW Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 18 listopada 2014 r. w sprawie warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub do ziemi oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego (DZ.U. z 16.12.2014. poz 1800), skład ścieków oczyszczonych dla oczyszczalni poniżej 2000 RLM (położonych poza granicami aglomeracji), odprowadzanych do ziemi (lub urządzeń wodnych) nie powinien przekroczyć następujących wartości stężeń: ▪ BZT5 = 40mg/l ▪ CHZT = 150mg/l ▪ Zawiesina = 50mg/l ▪ Fosfor = 5mg/l ▪ Azot ogólny = 30mg/l" Chcę się dowiedzieć, która z tych oczyszczalni jest lepsza i które ceny wydają się bardziej realne, dość znacznie się różnią, ale ta pierwsza wycena jest bardziej szczegółowa? Czy lepiej poszukać jakiejś innej oczyszczalni? Dodam, iż ważne jest aby oczyszczalnia była skuteczna. Zakupiony dom ponoć znajduje się na terenie o wysokim poziomie wód gruntowych. Z góry serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jubzzb 02.12.2018 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Wojtek_inst, Czystesrodowisko i 37ArturStadnik dziękuję serdecznie za wyczerpujące odpowiedzi. Padło pytanie czy była wizja lokalna. W przypadku Aqua-Live była, ale oferta jaką wysłali wydaje się być ogólna tak jakby takowej nie było. Z Eko-Sum przesłali tylko orientacyjną kalkulację cenową, którą nie wiadomo jak rozumieć. Mam pytanie, jeśli oby dwie oczyszczalnie niebardzo nadają się do użytku to jaką oczyszczalnię najlepiej zainstalować? W powiecie myszkowskim są chyba tylko te dwie firmy. Czy jest w województwie śląskim jakaś firma instalująca oczyszczalnie ścieków dobrej jakości, której warto ufać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 03.12.2018 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Wojtek_inst, Czystesrodowisko i 37ArturStadnik dziękuję serdecznie za wyczerpujące odpowiedzi. Padło pytanie czy była wizja lokalna. W przypadku Aqua-Live była, ale oferta jaką wysłali wydaje się być ogólna tak jakby takowej nie było. Z Eko-Sum przesłali tylko orientacyjną kalkulację cenową, którą nie wiadomo jak rozumieć. Mam pytanie, jeśli oby dwie oczyszczalnie niebardzo nadają się do użytku to jaką oczyszczalnię najlepiej zainstalować? W powiecie myszkowskim są chyba tylko te dwie firmy. Czy jest w województwie śląskim jakaś firma instalująca oczyszczalnie ścieków dobrej jakości, której warto ufać? W wycenie miałeś dodatkowe nadbudowy, więc pewnie rurę kanalizacyjną masz głębiej. Jak głęboko ona będzie przy oczyszczalni ? Jeśli tego nie wiesz to określ głębokość jej wyjścia z budynku oraz odległość do zbiornika oczyszczalni. Druga sprawa to odpowiedź na pytanie, jak płytko może pojawić się u Ciebie woda gruntowa w " najczarniejszym scenariuszu " ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jubzzb 05.12.2018 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 W wycenie miałeś dodatkowe nadbudowy, więc pewnie rurę kanalizacyjną masz głębiej. Jak głęboko ona będzie przy oczyszczalni ? Jeśli tego nie wiesz to określ głębokość jej wyjścia z budynku oraz odległość do zbiornika oczyszczalni. Głębokość wyjścia z budynku nie jest duża, ale do oczyszczalni ma być podłączony też drugi budynek, który będzie od niej oddalony o około 20m Druga sprawa to odpowiedź na pytanie, jak płytko może pojawić się u Ciebie woda gruntowa w " najczarniejszym scenariuszu " ? Na to pytanie niestety nie mogę odpowiedzieć ponieważ dom został zakupiony dopiero 2 miesiące temu, a od tamtej pory nie było jeszcze długo padających deszczy. Dzisiaj kopaliśmy rów do podłączenia wody do drugiego budynku i na głębokości około 80-100 cm zaczyna się glina, myślę, że właśnie nią spowodowana jest mała przepuszczalność gruntu a stąd wysoki poziom wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 08.12.2018 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 (edytowane) Sądzę, że podłączenia dwóch budynków spowoduje, że wody gruntowe będą gdzieś w pobliżu górnej płaszczyzny zbiornika oczyszczalni lub nawet powyżej. Czyli oczyszczalnia musi być z tych bardziej wytrzymałych oraz należy ją zabezpieczyć przed siłą wyporu wód gruntowych. Ja w takich przypadkach wybrałbym zbiornik z tworzywa i dwupłaszczowy. Niestety coś za coś i przedział cen tego będzie inny od oczyszczalni, o które pytałeś na początku. Jednak raz montując coś porządnie i tak lepiej na tym wyjdziesz, niż ryzykowanie, że coś się zgniecie bo tańsze lub nie będzie tego można serwisować, bo jeden mały właz jest na trzy komory :(. Przykładem takiej oczyszczalni jest ZBB-7C z W-H. Oczywiście do tego jeszcze przepompownia ścieków oczyszczonych za nią. Wygodniej jest z oczyszczalnią, która ma pompę i nie trzeba robić osobnej przepompowni. Musisz się jednak o to zapytać, bo jest taka wersja na jednym płaszczu ( ZBS-6C/KP ), a może zrobią Ci to na dwóch płaszczach . Pamiętaj też, że jak już brać oczyszczalnię do takich warunków to od razu z wyprowadzonymi do ponad teren nadbudowami włazu. Będzie się to pewnie wiązać z ich dokupieniem, aby były wyższe, ale mają być firmowo wystawione do góry lup zespawane ze sobą, abyś nie miał potem głupich problemów na miejscu. O firmę montującą za każdym razem pytaj producenta. Niech Ci powiedzą kogo polecają. Nie każdy instalator da radę coś takiego zrobić z głową . Może jednie mieć ułatwienie, że w trakcie wykopów, woda gruntowa nie będzie zalewać mu wykopu. Edytowane 8 Grudnia 2018 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts