Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawienie Pieca Defro ekogroszek

adrian228

Recommended Posts

Witam , mam pytanie jak zwiększyć płomień aby piec się szybko nagrzewał i żar nie schodził niżej w głąb retorty:

Zaznaczam ze spala się super ale trochę schodzi w głąb na trybie letnim i jak przełączę na ogrzewanie nie może się nagrzać bo ma za nisko płomień i włącza mi się alarm temperatury

Mam ustawienia :

czas podawania 12 sekund

przerwa podawania 72 sekundy

czas podawania w przerwie 20 sekund

przerwa podtrzymania 30 minut

wentylator w podtrzymaniu 15 minut

wentylator 30%

Węgiel bezpośrednio z kopalni wysokokaloryczny.

Lato nas nie interesuje , interesuje nas teraz , tzn kopczyk się zapada ? obecnie czy przesypuje ? ja mam powietrze na max 26 proc a min 18 proc ale każdy wentylator jest inny u mnie nie ma jakiejś klapki a u innego jest więc podawanie dla ciebie jakich kolwiek ustawień to bez sensu , jednym słowem tak , najlepiej jak by kocioł chodził w PID lub jak zwał automacie a nie w dwustanie , kopczyk nie może być za wysoki ani za niski , regulacje zmieniać tylko czasem przerwy w podawaniu oraz powietrzem nigdy czasem podawania , wiatru za dużo nie może iśc bo kominem węgiel wypuścisz , ma sie spalać spokojnie bez huczenia i długo dochodzić do zadanej wtedy jest oszczędnie .

Problem w tym że widać ładnie temperatura się reguluje jak piec jest włączony na ogrzewanie domu to temperatura między 53-55 zgodnie z histerezą 2 stopnie ale jak przełączę na tryb letni to temperatura spada tak nisko do nawet 45 stopni i nie podnosi się, lub podnosi się ale słabo do 50 stopni, i jak po całym dniu włączę wieczorem ogrzewanie domu to spada do 40 stopni i wywala błąd że temperatura się nie podnosi, może ktoś coś doradzi ? Wydaje mi się że wtedy za słaby jest ogień i żar za nisko i dlatego zanim się rozpali to wywala błąd.

Przechwytywanie.JPG

Masakra , nie lepiej założyć zawory termostatyczne (nie wiem co masz ) czy zawór 3 drogowy i grzać tak aby grzać nonstop ale w domu np 23 stopnie , rwane grzanie zwiększa wbrew pozorom zapotrzebowanie na opał niż grzanie nonstop z uzupełnieniem strat , przerabiałem to i teraz grzejąc cały dom ok 120m2 lub 160m2 zależne od ilości domowników i kocioł pokazuje moc ok 2-3 kw a co za tym idzie jeden zasobnik eko 60kg starcza na cały tydzień , twoja wola.

Zawór 3 drogowy nie daje się na zero tylko tak ustawia aby szła taka temp na kaloryfery aby w domu było stale np 23 stopnie a nadmiar ciepła idzie z powrotem do kotła a palić cały czas bez wyłączania i tobie ciężko to wytłumaczyć jak widzę ale to fakt że grzanie nonstop obniża zużycie opału .

Witam , mam pytanie jak zwiększyć płomień aby piec się szybko nagrzewał i żar nie schodził niżej w głąb retorty:

Zaznaczam ze spala się super ale trochę schodzi w głąb na trybie letnim i jak przełączę na ogrzewanie nie może się nagrzać bo ma za nisko płomień i

wentylator 30%

Węgiel bezpośrednio z kopalni wysokokaloryczny.

Witam!

Jak przełączysz na lato to zamknij zawór czterodrożny.

W.K.

Mam zawór czterodrożny, i jak paliłem to paliłem w dzień na trybie letnim a w nocy pompy równoległe ale na zaworze czterodrożnym ustawiam 40 stopni na grzejniki i mi się wydawało że jak przełączę w dzień na tryb letni to jest OK ,a wy mówicie zęby palić na okrągło więc już teraz się pogubiłem.

No bo przeciez najsensowniejsze jest grzanie na okrągło , ale coś mi nie pasuje skoro twierdzisz że masz zawór 4 drogowy to jakim sposobem robi ci się sauna w domu , przecież nim ustawiasz temp zasilenia kalafiorów i tyle ma iść aby tobie wystarczyło jeśli chodzi o komfort to oczywiste a kocioł ma chodzić cały czas bez wyłączania wtedy on tylko uzupełnia straty ciepła a co za tym idzie pracuje na niskiej mocy więc mało pali . mógłbym ci na ten temat elaboraty pisac bo to przerabiałem , dodam że aby zagrzać podłogówkę 12m3 betonu trzeba tyle energi że głowa boli i jak bym tak rwanie miał grzac to z torbami bym poszedł , podobnie jest z wychłodzonymi ścianami po nocy .