Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie solary na płaskim dachu

mario9

Recommended Posts

Zamierzam zainwestować w solary, z tym że mam dość płaski dach... nachylenie około 7 stopni.

Instalacja docelowo dla rodziny 2+2, obecnie (2+1) posiadam boiler 150 litrów i jest jak narazie wystarczający.

Instalacja CO to kocioł zasypowy, także w zimie nie zależy mi na ogrzewaniu wody, natomiast w lecie jak najbardziej.

Poczytałem kilka artykułów i raczej skłaniałbym się do ekonomicznego rozwiązania czyli kolektory płaskie.

Widziałem też kilka wykresów odnośnie efektywności instalacji pod względem kąta nachylenia i jeżeli jest to ekonomicznie uzasadnione mógłbym zrobić/dokupić stelaż i w słoneczne dni nachylić je do odpowiedniego kąta, ewentualnie na stałe zostawić je nachylone do kąta powiedzmy 30 stopni.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

• 3 months później...

Mam 4 płaskie hewalexy zapięte pod 400l bufor kombinowany, ustawione na pd-zach kąt około 210* ustawione na dachu o nachyleniu około 35*.

Pracują już chyba 6 rok jeśli chodzi o uzyski z 2018r:

Przechwytywanie.jpg

Mogę z czystym sumieniem polecić praktycznie od kwietnia do października kocioł wygaszony.

Oczywiście można je ustawić płasko na dachu a i tak będą grzały wodę,ale lepszym rozwiązaniem jest ustawienie ich pod kątem około 30-40* będzie lepsza efektywność.

W słoneczny dzień u mnie solary potrafią zagrzać 400l wody do 85*C.

Edytowane przez marcinbbb

• 5 months później...