mario9 01.12.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Zamierzam zainwestować w solary, z tym że mam dość płaski dach... nachylenie około 7 stopni. Instalacja docelowo dla rodziny 2+2, obecnie (2+1) posiadam boiler 150 litrów i jest jak narazie wystarczający. Instalacja CO to kocioł zasypowy, także w zimie nie zależy mi na ogrzewaniu wody, natomiast w lecie jak najbardziej. Poczytałem kilka artykułów i raczej skłaniałbym się do ekonomicznego rozwiązania czyli kolektory płaskie. Widziałem też kilka wykresów odnośnie efektywności instalacji pod względem kąta nachylenia i jeżeli jest to ekonomicznie uzasadnione mógłbym zrobić/dokupić stelaż i w słoneczne dni nachylić je do odpowiedniego kąta, ewentualnie na stałe zostawić je nachylone do kąta powiedzmy 30 stopni. Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 29.03.2019 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Powinieneś solary nachylić w kierunku południowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.03.2019 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 (edytowane) Mam 4 płaskie hewalexy zapięte pod 400l bufor kombinowany, ustawione na pd-zach kąt około 210* ustawione na dachu o nachyleniu około 35*. Pracują już chyba 6 rok jeśli chodzi o uzyski z 2018r: Mogę z czystym sumieniem polecić praktycznie od kwietnia do października kocioł wygaszony. Oczywiście można je ustawić płasko na dachu a i tak będą grzały wodę,ale lepszym rozwiązaniem jest ustawienie ich pod kątem około 30-40* będzie lepsza efektywność. W słoneczny dzień u mnie solary potrafią zagrzać 400l wody do 85*C. Edytowane 29 Marca 2019 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Józeffo1719516521 15.09.2019 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Popieram przedmówców, zdecydowanie nachylić - na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts