Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lepsza kuchenka gazowa czy elektryczna?

ciku

Recommended Posts

Co doradzicie? Bede musiala na ktoras zdecydowac sie w naszym nowym domku i ciagle mam dylemat. Dotychczas zawsze uzywalam typowej gazowej i nie mialam okazji popichcic na elektrycznej. Owszem wyglada to super ( szczegolnie plyta grzewcza) , ale jak sprawdza sie w praktyce?

Nie wyobrazam sobie gotowania na niej rzeczy ktore kipia......gaz mozna przykrecic na minimum, a palnik elektryczny chyba schladza sie duzo dluzej? Oświećcie mnie niekumatą w tych sprawach.

Od kilku miesięcy używam płyty ceramicznej i polecam gorąco. Przede wszystkim bezproblemowo się czyści nie tak jak kuchnie gazowe. Nie ma tego wszechobecnego tłuszczu jak przy gazie. Jeżeli chodzi o rachunki za prąd to nie są takie duże. Jak wykipi woda (co bardzo rzadko mi się zdarza) - biorę papierowy ręcznik i szybciuko wycieram (nie czekam aż wystygnie) i po kłopocie - można dalej gotować. Początki mogą być trudne bo trzeba się przestawić ale potem sama przyjemność :D

Koszty eksploatacji nie sa istotnie rozne.

"Moj fliziarz" robil eksperyment i grzal do zagotowania wode w garnku na obu. Jednoczesnie chlopcy patrzyli na liczniki i wyszlo centusiowi, ze nie ma roznicy. Elektryczna wlacza sie i wylacza cyklicznie a gazowa grzeje non stop plus straty ciepla spod garnka.

Ja będę miała gaz do ogrzewania.ale kuchenkę chcę elektryczną,tzn.płytę. ceramiczną.Nie chcę ciągnąć rurek z gazem,a chować ich nie wolno,chcę mieć mniej osadów i łatwiejsze mycie płyty.Piekarnika nie instaluję wcale,bo nie używam,odkąd zmieniliśmy dietę,za to kominek - grill na tarasie czsem się przyda. :)

:D :D

jemy same dobre rzeczy,ale niekoniecznie pieczone.Tylko ciasta dla dzieci,ale to z cukierni,bo chociaż piekę wspaniałe torty,nie mamy zamiaru się nimi tuczyć.Ryby bardzo często - na tefalach,tak samo mięska.I warzywa na parze lub surowe.

Tak nie do końca.Mąż wychowany na babcinej kuchni (ze wschodu) wprost uwielbia pierogi i kopytka. :D A dzieci - naleśniki,które smażę równocześnie na czterech patelniach, tak na 2 dni.

Jak się wprowadziliśmy na swoje pierwsze M3 to tak się rozkręciłam z gotowaniem trzydaniowych obiadków,że w dwa lata mi przybyło 10 kg,tak że już wystarczy. :-? A poza tym jakoś mi się coraz mniej chce stać przy garach.Mam zawsze pełną zamrażarkę ryb - mintaj,morszczuk,sola,do tego dla odmiany świeże pstragi,tuńczyk i miętus królewski i to najczęściej smażę na oleju z płatkami masła.Czyli nie tak do końca zdrowo,ale dzieci jakoś pieczonych czy z folii nie chcą.Ja i tak się cieszę,że tak uwielbiają rybki,bo jak srarsza była na koloniach sportowych to jedyna na całą grupę potrafiła i chciała jeść pstrąga.Pozostałe nawet nie spróbowały.Ale i tak pizza jest the best.Czasem idziemy sobie na taką gotową kolacyjkę.Co tam,raz sie żyje :D

Czyli nie tak do końca zdrowo,ale dzieci jakoś pieczonych czy z folii nie chcą.

No ja wole pieczone. Troche sie nasluchalam o tych tluszczach omega-3 (chyba tak) jakie one zdrowe i ze smazenie im szkodzi i teraz ryby pieke. Moze to przesada, ale pieczenie ryb daje mi wieksze mozliwosci jesli chodzi o urozmaicanie.

Jesli zas chodzi o kuchnie to planuje i taka i taka. Potem dopiero bede wybierac ktora mi bardziej pasuje i ktora bede stosowac jako podstawowa a ktora w przypadku kompletnego szalenstwa kulinarnego (zdaza sie, ze 4 palniki to dla mnie za malo).