Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Promieniowanie zimna od okna ADAMS

Recommended Posts

Kup pirometr i pobaw się nim w domu.

https://allegro.pl/listing?string=pirometr&order=m&bmatch=baseline-n-dict-ele-1-2-1130

Taki za 30zł wystarczy.

Normalnie ciepła NIE WIDAĆ.

On widzi.

Adam M.

Adam tak zarobię tylko, które miejsca okna pomierzyć żeby mieć o czym rozmawiać z serwisantem?

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wentylacja grawitacyjna...

Mieszkam teraz w bloku. Nad wypoczynkiem mam szerokie na ok 2,5m okno z którego czuję jak zimno spływa na moją łysą głowę. Nie ma pod tym oknem grzejnika.

Traumatyczne przeżycia. Pewnie przez nie w nowym domu chcę WM i FIXY. Żadnej mikrowentylacji...brrr.

Tede80 - ciężka sprawa. Jeśli nie będzie widocznych krzywizn ramy okiennej, to trudno będzie powalczyć z producentem. Ja bym jeszcze zdjął ramkę z pakietu i zobaczył czy aby na pewno w Twoim oknie jest uszczelka wewnętrzna.

PS...Jest jeszcze opcja rozszczelnienia pakietu i ucieczka argonu = zimna szyba.

PS2 .. zobaczyłem zdjęcie. To małe białe na ramie okiennej, to nie jest taki pizdryk do trzymania żyłki żaluzji, który ciśnie uszczelkę? Przerabiałem podobny temat i wiem, że przez dwa takie pizdryki odciągające uszczelkę od ramy potrafi nieźle dmuchać a poziom hałasu z zewnątrz też zauważalnie wzrasta.

Edytowane przez Pytajnick

O strusie piórko ciężko teraz chyba...

Można poszukać gdzieś piórka puchowego z jakiegoś ptaszyska.

To takie, gdzie jest bardzo dużo drobnych i nie połączonych włókienek.

Reagują poruszeniem na najdrobniejszy powiew.

Znajdź takie i przystaw do tego okna w kilku miejscach.

Jak zacznie ostro się trzepotać - znaczy wieje. Nieszczelność jest.

Pirometr pokaże temperaturę ściany, framugi, szyby.

Zobaczysz i opad szczęki pewny.

Adam M.

Wentylacja grawitacyjna...

Mieszkam teraz w bloku. Nad wypoczynkiem mam szerokie na ok 2,5m okno z którego czuję jak zimno spływa na moją łysą głowę. Nie ma pod tym oknem grzejnika.

Traumatyczne przeżycia. Pewnie przez nie w nowym domu chcę WM i FIXY. Żadnej mikrowentylacji...brrr.

Tede80 - ciężka sprawa. Jeśli nie będzie widocznych krzywizn ramy okiennej, to trudno będzie powalczyć z producentem. Ja bym jeszcze zdjął ramkę z pakietu i zobaczył czy aby na pewno w Twoim oknie jest uszczelka wewnętrzna.

PS...Jest jeszcze opcja rozszczelnienia pakietu i ucieczka argonu = zimna szyba.

PS2 .. zobaczyłem zdjęcie. To małe białe na ramie okiennej, to nie jest taki pizdryk do trzymania żyłki żaluzji, który ciśnie uszczelkę? Przerabiałem podobny temat i wiem, że przez dwa takie pizdryki odciągające uszczelkę od ramy potrafi nieźle dmuchać a poziom hałasu z zewnątrz też zauważalnie wzrasta.

Tak te małe białe pizdryki są od rolet, tylko że przed założeniem tychże rolet był ten sam problem.

adam_mk pirometr już zamówiony, teraz szukam piórka :D

Brak wentylacji -wysoka wilgotność. Rozszczelnienie okna - wycięty kawałek uszczelki kiepski montaż okna -przedmuchy na piance. Brak ciepłego parapetu, styropian na plackach, kiepski montaż zewnętrznego parapetu, kamienny wewnętrzny.... Jak do tego dojdzie problem z samym oknem to można zwariować. :) Przerabiałem w deweloperce z 2015 roku.

Docisk regulowali? Masz ustawienia zimowe (jeśli coś takiego jeszcze jest) na okuciach? Sprawdz kartką czy uszczelka ją trzyma czy możesz ją łatwo wyciągnąć w każdym miejscu.

Brak wentylacji -wysoka wilgotność. Rozszczelnienie okna - wycięty kawałek uszczelki kiepski montaż okna -przedmuchy na piance. Brak ciepłego parapetu, styropian na plackach, kiepski montaż zewnętrznego parapetu, kamienny wewnętrzny.... Jak do tego dojdzie problem z samym oknem to można zwariować. :) Przerabiałem w deweloperce z 2015 roku.

Docisk regulowali? Masz ustawienia zimowe (jeśli coś takiego jeszcze jest) na okuciach? Sprawdz kartką czy uszczelka ją trzyma czy możesz ją łatwo wyciągnąć w każdym miejscu.

Wilgotność w salonie 55%, mam ciepły montaż, ciepłe parapety, styropian z klejem wkoło + placki na środku.

Edytowane przez tede80

To wszystko bardzo mądre i ciekawe, co Panowie piszecie, ale zanim zaczniecie coś mierzyć lub czynić obrzędy piórowo-gromniczne radzę zerknąć do przepisów, do Rozporządzenia w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, a konkretnie do załącznika nr 2 pkt. 2.3.2. Potem machajcie piórami i czym tam jeszcze, życzę powodzenia :-)

Jakieś 1500 na 1500. Dół na 3 zawiasach rozwiernych spotykanych często w łukach. Nieszczelności (jeśli jest taka) szukałbym właśnie na dole, średnio się tego typu zawiasy sprawdzają.

P.S. Wymiar raczej do zrobienia jako RU, trochę bez sensu.

Edytowane przez IVO333

Faktycznie, dzięki za podpowiedzi. Obstawiam że szersze niż 150cm (wtedy by raczej zrobili RU). Jakieś 180cm..?

Z podobnym (półkolem) "bujałem" się u znajomego klienta (sprzedawca zniknął z rynku). Tam widoczne były przecieki. Dwie poprawki na regulowanych zawiasach a i tak nie wiem czy dałem radę poprawić..

Wiele lat temu robiłem 200x150 w drewnie. Uchylane. Dwa zawiasy na dole oraz po dwa na bokach. Łącznie 6 zawiasów.. Nic nie wieje, nic nie przecieka..

Sprawa w trakcie zgłaszania do producenta, kupa forsy wydana a jest gorzej niż u moich rodziców, którzy mają 20 letnie oka PCV. Dziwi mnie ta temperatura na styku uszczelki o której pisałem na początku. Dla zainteresowanych wymiary okna 1770x1460mm. Edytowane przez tede80