qwerty_1982 01.12.2018 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Cześć, Zakończyłęm prace murowe oraz dach.W trakcie murowania wykonawca zapomniał o wyprowadzeniu bednarki z fundamentu. Ja zorientowałem się w ostatniej chwili i bednarkę podłączono do pionowego zbrojenia, które jeszcze nie było całe zalane, a ma połączenie ze zbrojeniem fundamentu.Bednarka ta wyprowadzona jest tylko w jednym miejscu do wnętrza domu. Dodatkowo mam zakończony dach, na którym zleciłem wykonanie instalacji odgromowej. Zejścia mam w 2 miejscach. Zastanawiam się co teraz zrobić ponieważ po zamontowaniu okien planuję wykonanie instalacji elektrycznej. Czy instalacja odgromowa powinna być połączona z elektryką tj. tą szyną wyrównawczą (czy jakoś tak)? Czy mogę dla odgromu zrobić tzw. szpilki, a elektrykę podpiąć do tej bednarki wyprowadzonej do wnętrza domu i w ten sposób mieć 2 osobne uziomy? Czy inne instalacje np. wodną należy również uziemić i jak to zrobić w moim przypadku? Z góry dziękuję za odpowiedzi ! Pozdrawiam,Szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.12.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Cześć,Zakończyłęm prace murowe oraz dach. W trakcie murowania wykonawca zapomniał o wyprowadzeniu bednarki z fundamentu. Ja zorientowałem się w ostatniej chwili i bednarkę podłączono do pionowego zbrojenia, które jeszcze nie było całe zalane, a ma połączenie ze zbrojeniem fundamentu.Bednarka ta wyprowadzona jest tylko w jednym miejscu do wnętrza domu. Wykonawca dał ciała, bo jakże inaczej w przypadku murarzy. Dodatkowo mam zakończony dach, na którym zleciłem wykonanie instalacji odgromowej. Zejścia mam w 2 miejscach. Rozumiem, że zleciłeś wykonanie projektu. Nie za późno ? Czy instalacja odgromowa powinna być połączona z elektryką tj. tą szyną wyrównawczą (czy jakoś tak)? Zgodnie z PN i projektem. Czy mogę dla odgromu zrobić tzw. szpilki, a elektrykę podpiąć do tej bednarki wyprowadzonej do wnętrza domu i w ten sposób mieć 2 osobne uziomy? Nie. Czy inne instalacje np. wodną należy również uziemić i jak to zrobić w moim przypadku? Dowiedzieć się, co to jest GSW, GSU. Tylko że troche za późno na naukę, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty_1982 02.12.2018 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Dobrze, w takim razie jak z tego wybrnąć? Może lepiej zdjąć odgrom bo przecież nie jest to wymagane dla domu jednorodzinnego? Pozdrawiam,Szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.12.2018 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Nieprawda. Projektant decyduje, czy jest, czy też nie jest wymagana instalacja piorunochronna, biorąc pod uwagę oszacowanie ryzyka (PN-EN 62305-2)Po drugie, wykonasz instalację piorunochronną ... i co dalej ? Śpisz spokojnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty_1982 02.12.2018 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Przepraszam ale odpowiadasz pytaniem na pytanie. Zapytam może inaczej. Co byś zrobił w takiej sytuacji? Jakiego projektanta masz na myśli (instalacji odgromowej czy domu)? - podejrzewam, że instalacji odgromowej - no to niestety ale instalację rozrysował gość, który sprzedaje dachy i dekarz ją wykonał. Teraz rozumiem, że dałem się za to wykasować komuś kto niekoniecznie się na tym zna. Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.12.2018 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Jakiego projektanta masz na myśli (instalacji odgromowej czy domu)? - podejrzewam, że instalacji odgromowej - no to niestety ale instalację rozrysował gość, który sprzedaje dachy i dekarz ją wykonał. Teraz rozumiem, że dałem się za to wykasować komuś kto niekoniecznie się na tym zna. Z góry dziękuję! No to teraz poproś : - sprzedawcę dachów o uprawnienia projektowe w zakresie instalacji piorunochronnych - dekarza o metrykę urządzenia piorunochronnego oraz protokół badań tego urządzenia Teraz rozumiesz kolego, skąd te pytania (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 10.12.2018 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Niech Ci kierbud wpisze w dzienniku i tyle. A co ma wpisać? Ja bym wpisał polecenie zdemontowania nieprawidłowo wykonanej LPS oraz nakaz wykonania prawidłowego uziomu na koszt kierdbuda. Ja nie wiem skąd wy wytrzaskujecie tych kierbudów, którzy nie robią uziomów fundamentowych. Z tego forum wynika że każdy kierbud tak ma a z moich doświadczeń wynika, że takich talentów to ze świecą szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts