Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odgrom - brak bendarki na zewnątrz z fundamentu

Recommended Posts

Cześć,

Zakończyłęm prace murowe oraz dach.

W trakcie murowania wykonawca zapomniał o wyprowadzeniu bednarki z fundamentu. Ja zorientowałem się w ostatniej chwili i bednarkę podłączono do pionowego zbrojenia, które jeszcze nie było całe zalane, a ma połączenie ze zbrojeniem fundamentu.Bednarka ta wyprowadzona jest tylko w jednym miejscu do wnętrza domu.

Dodatkowo mam zakończony dach, na którym zleciłem wykonanie instalacji odgromowej. Zejścia mam w 2 miejscach.

Zastanawiam się co teraz zrobić ponieważ po zamontowaniu okien planuję wykonanie instalacji elektrycznej.

Czy instalacja odgromowa powinna być połączona z elektryką tj. tą szyną wyrównawczą (czy jakoś tak)?

Czy mogę dla odgromu zrobić tzw. szpilki, a elektrykę podpiąć do tej bednarki wyprowadzonej do wnętrza domu i w ten sposób mieć 2 osobne uziomy?

Czy inne instalacje np. wodną należy również uziemić i jak to zrobić w moim przypadku?

Z góry dziękuję za odpowiedzi !

Pozdrawiam,

Szymon

Cześć,Zakończyłęm prace murowe oraz dach.

W trakcie murowania wykonawca zapomniał o wyprowadzeniu bednarki z fundamentu. Ja zorientowałem się w ostatniej chwili i bednarkę podłączono do pionowego zbrojenia, które jeszcze nie było całe zalane, a ma połączenie ze zbrojeniem fundamentu.Bednarka ta wyprowadzona jest tylko w jednym miejscu do wnętrza domu.

Wykonawca dał ciała, bo jakże inaczej w przypadku murarzy.

Dodatkowo mam zakończony dach, na którym zleciłem wykonanie instalacji odgromowej. Zejścia mam w 2 miejscach.
Rozumiem, że zleciłeś wykonanie projektu. Nie za późno ?

Czy instalacja odgromowa powinna być połączona z elektryką tj. tą szyną wyrównawczą (czy jakoś tak)?
Zgodnie z PN i projektem.
Czy mogę dla odgromu zrobić tzw. szpilki, a elektrykę podpiąć do tej bednarki wyprowadzonej do wnętrza domu i w ten sposób mieć 2 osobne uziomy?
Nie.
Czy inne instalacje np. wodną należy również uziemić i jak to zrobić w moim przypadku?
Dowiedzieć się, co to jest GSW, GSU.

Tylko że troche za późno na naukę, prawda ?

Przepraszam ale odpowiadasz pytaniem na pytanie.

Zapytam może inaczej. Co byś zrobił w takiej sytuacji?

Jakiego projektanta masz na myśli (instalacji odgromowej czy domu)? - podejrzewam, że instalacji odgromowej - no to niestety ale instalację rozrysował gość, który sprzedaje dachy i dekarz ją wykonał. Teraz rozumiem, że dałem się za to wykasować komuś kto niekoniecznie się na tym zna.

Z góry dziękuję!

Jakiego projektanta masz na myśli (instalacji odgromowej czy domu)? - podejrzewam, że instalacji odgromowej - no to niestety ale instalację rozrysował gość, który sprzedaje dachy i dekarz ją wykonał. Teraz rozumiem, że dałem się za to wykasować komuś kto niekoniecznie się na tym zna.

Z góry dziękuję!

No to teraz poproś :

- sprzedawcę dachów o uprawnienia projektowe w zakresie instalacji piorunochronnych

- dekarza o metrykę urządzenia piorunochronnego oraz protokół badań tego urządzenia

Teraz rozumiesz kolego, skąd te pytania (?)

Niech Ci kierbud wpisze w dzienniku i tyle.

A co ma wpisać?

Ja bym wpisał polecenie zdemontowania nieprawidłowo wykonanej LPS oraz nakaz wykonania prawidłowego uziomu na koszt kierdbuda.

Ja nie wiem skąd wy wytrzaskujecie tych kierbudów, którzy nie robią uziomów fundamentowych. Z tego forum wynika że każdy kierbud tak ma a z moich doświadczeń wynika, że takich talentów to ze świecą szukać.