Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LUDZIE!!! DESKOWA? CZY NIE??/BO OSZALEJE!!jest 01.42 w nocy!

AVID

Recommended Posts

Oj fajnie, jak cena nie gra dla kogoś roli, ale patrz też na parametry i porównanie z ceną, bo tak to jesteś idealny klient do rżnięcia - może nawet dostaniesz dobry lub bardzo dobry towar, ale za cenę znacznie zawyżoną, także dla tego, żebyś miał poczucie bezpieczeństwa i własnej wartości, że skoro dałeś tyle kasy, to na pewno dobre. A już na pewno nie dawaj do zrozumienia tej gotowości do przepłacania sprzedawcom i wykonawcom! Ponadto teraz większość materiałów od pewnego poziomu ma bardzo zbliżone parametry. Nie przepłacaj, kasa też się kiedyś kończy!

DZIWNE FORUM...ODPOWIEDZIALEM KOLEDZE...I WCIELO POSTA :(

podejrzewam, ze jeden z kolegow w tym samym czasie odpowiadal..ale nie powinno miec to miejsca

• Odpowiedzi 567
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ostatnio dzwoniłem do cieśli, żeby ugadać się na termin i na cenę. Podczas rozmowy cieśla zapytał, czy dach ma być deskowany. Oczywiście wcześniej się nad tym nie zastanawiałem, więc ja zapytałem:

- a co Pan zaleca...?

Cieśla: - no pewnie, ze deskowanie!

Ja: - no to będzie deskowanie! Padła cena 8 zł/m2.

Po przeczytaniu tego wątka, utwierdziłem się, że podjęłem słuszną decyzję. Bedę miał poddasze użytkowe, a do tego sceptycznie podchodzę do produktów typu folia, czort wie jak ona będzie wyglądała za 20 lat.

( . . . )

Po przeczytaniu tego wątka, utwierdziłem się, że podjęłem słuszną decyzję. Bedę miał poddasze użytkowe, a do tego sceptycznie podchodzę do produktów typu folia, czort wie jak ona będzie wyglądała za 20 lat.

z wersja 20 letnia sie zgadzam...a mozesz zadac ciesli pytanie co sdzi o plytach...zamiast desek ??

Ja deskowałem, ale po dostawie desek (sporo było nie okorowanych) pomyslałem o zwrocie desek i kupieniu płyt OSB, niestety więźba już była i rozstaw krokwi nie sprzyjał płytom, były by duże odpady. Tak więc ja radzę płytę i dostować rozstaw kroikwi do wymiarów płyty, cenowo może trochę drożej ale mniej siwych włosów na głowie (kora, robale i inne świństwa)

Ja deskowałem, ale po dostawie desek (sporo było nie okorowanych) pomyslałem o zwrocie desek i kupieniu płyt OSB, niestety więźba już była i rozstaw krokwi nie sprzyjał płytą, były by duże odpady. Tak więc ja radzę płytę i dostować rozstaw kroikwi do wymiarów płyty, cenowo może trochę drożej ale mniej siwych włosów na głowie (kora, robale i inne świństwa)

... no wlasnie....takie mam obawy...o jakich kolega wspomina...dlatego...zastanawiam sie nad deska...czy plyta :(

Wyobrazcie sobie dach , w ktorym sa plyty i dachowka ceramiczna , nie ma folii paroprzepuszczalnej , praktycznie nie ma odpadow plyt , no i plyty nie przepuszczaja ani jednej kropli wody , oczywiscie same sa paroprzepuszczalne 8)

jakby mogl kolega jasniej bo chyb niezaskoczylem...albo :) moze gotowiec...i poda mi kolega wnioski ze swojej wypowiedzi .... tak specjalnie dla mnie z czystej sympatii

Gość Jacek K.
Nie wiem, czy ktoś pisał o tym wcześniej, ale widziałem kiedyś przekroje dachów (chyba norweskich) i tam pod płytę OSB dawano dodatkowo folię wiatroizolacyjną albo jakiś olejowany papier, bo OSB ma mniejszy opór cieplny niż deska i jest gładka dzięki żywicy i łatwiej skrapla się pod nią para wodna. Zjawisko to może wystąpić w okresie przejściowym jesień-zima i zima-wiosna, kiedy w dzień mamy parne ciepłe powietrze, a wieczorami i nocami występują przymrozki. Na nieoheblowanej desce woda nie lubi się skraplać tylko zawilgoci deskę i krokwie i wsiąknie, po czym czym szybko odparuje następnego dnia (dzięki wentylacji połaci), nawet w mróz. Woda skraplana na spodzie OSB kapie na wełnę i tam musi być folia, żeby to po niej ściekała woda. Zupełnie jak pod blachami. OSB jest droga, więc po co tak kombinować? Żeby przyspieszyć siobie pracę? Ja będę miał nieoheblowane, felcowane deski - szczelnie, mocniej i taniej niż OSB.

Nie wiem, czy ktoś pisał o tym wcześniej, ale widziałem kiedyś przekroje dachów (chyba norweskich) i tam pod płytę OSB dawano dodatkowo folię wiatroizolacyjną albo jakiś olejowany papier, bo OSB ma mniejszy opór cieplny niż deska i jest gładka dzięki żywicy i łatwiej skrapla się pod nią para wodna. Zjawisko to może wystąpić w okresie przejściowym jesień-zima i zima-wiosna, kiedy w dzień mamy parne ciepłe powietrze, a wieczorami i nocami występują przymrozki. Na nieoheblowanej desce woda nie lubi się skraplać tylko zawilgoci deskę i krokwie i wsiąknie, po czym czym szybko odparuje następnego dnia (dzięki wentylacji połaci), nawet w mróz. Woda skraplana na spodzie OSB kapie na wełnę i tam musi być folia, żeby to po niej ściekała woda. Zupełnie jak pod blachami. OSB jest droga, więc po co tak kombinować? Żeby przyspieszyć siobie pracę? Ja będę miał nieoheblowane, felcowane deski - szczelnie, mocniej i taniej niż OSB.

WoW dziekuje...bardzo konkretna wypowiedz....utkwi mi w pamieci

Ja myślę, że deskowanie tak, ale potem membrana paroprzepuszczalna.

Tak ja zrobię, ale teraz myślę nad impregnacją tych desek. Kupić impregnowane, czy samemu to zrobić i jak? Chyba muszę poczytać na tym forum o impregnacji.

A jak to zrobiliście (pytanie do tych co już po dachu), jaka decha została użyta do deskowania?

Tak ja zrobię, ale teraz myślę nad impregnacją tych desek. Kupić impregnowane, czy samemu to zrobić i jak? Chyba muszę poczytać na tym forum o impregnacji.

A jak to zrobiliście (pytanie do tych co już po dachu), jaka decha została użyta do deskowania?

membrana...sam nie wiem.... :( ?

impregnacja..jezeli beda w trtaku jakos impregnowane to musisz wiedziec czym...poniewaz,......nie mozna mieszac srodkow impregnujacych...wazne jest na jakiej sa bazie

Kiedy dach bedziesz robil? ... i czemu np nie papa ?!!

Gość Jacek K.

A po co membrana na deskach???? Ja widzę dla niej zastosowanie tylko wtedy, gdy ktoś chce mieć na widoku całe poddasze aż pod kalenicę. Zazwyczaj jednak albo poddasza się nie użytkuje albo dzieli na użytkowe i strych sufitem/stropem/dolnym pasem wiązarów/jętkami itd. To powyżej nie musi być paroprzepuszczalne, bo jest wentylowane (bo jest nieszczelne).

Dach i tak trzeba wentylować a wtedy zastosowanie dla membran jest jakby mniejsze.

Marzin napisał:

( . . . )

ja nie czort.. a wiem jak będzie wygladała folia za 5 lat... PRÓCHNO!!

zależy jeszcze w jakich warunkach była położona, ile czasu narażona na słońce itp.... a ta gwiazdka raczej folii nie sprzyja...

jeśli folia to naprawde dobrej renomowanej firmy, gwarancja itp...

a ja i tak dam pape..

Marzin napisał:

( . . . )

ja nie czort.. a wiem jak będzie wygladała folia za 5 lat... PRÓCHNO!!

zależy jeszcze w jakich warunkach była położona, ile czasu narażona na słońce itp.... a ta gwiazdka raczej folii nie sprzyja...

jeśli folia to naprawde dobrej renomowanej firmy, gwarancja itp...

a ja i tak dam pape..

jakie plusy dla PAPY ???

gwarancja..to bzdurka...nie ma dystrybutora...pozostaje Sad ...wole bez gwarancji a pewne rozwiazanie...w miare mozliwosci

Jak już wcześniej pisałam wysłuchałam wykładu pana od dachów, jaka to papa jest niedobra. Uważają, że papa jedynie wtedy powinna być stosowana, jeżeli nie kładziemy dachówki w tym samym roku.

Folie, czy też membrany paraprzepuszczalne powodują, że nie ma wilgoci, nie wchodzi grzyb itp.

Naoglądałam sie też przekrojów dachów z ostatniego ich szkolenia, była albo deska i membrana, albo sama membrana. O papie źle sie wyrażali :-? Dlatego uznałam, że moze zrobic tak jak ich uczą na szkoleniach, byc może będzie dobrze :roll:

Gość Jacek K.
Jak już wcześniej pisałam wysłuchałam wykładu pana od dachów, jaka to papa jest niedobra. Uważają, że papa jedynie wtedy powinna być stosowana, jeżeli nie kładziemy dachówki w tym samym roku.

Folie, czy też membrany paraprzepuszczalne powodują, że nie ma wilgoci, nie wchodzi grzyb itp.

Na wilgoć jest wentylacja, a na grzyba chemia. Co roku oglądam od środka wentylowany dach (już 15 letni) i, wierz mi, wygląda jak nówka.

Naoglądałam sie też przekrojów dachów z ostatniego ich szkolenia, była albo deska i membrana, albo sama membrana. O papie źle sie wyrażali :-? Dlatego uznałam, że moze zrobic tak jak ich uczą na szkoleniach, byc może będzie dobrze

A szkolenie kto prowadził? Dekaż kupiony przez Tyveka?

Absolutnie podstawową funkcją dachu jest zabezpieczenie poddasza przed warunkami atmosferycznymi. Tylko najlepsze folie mają wytrzymałość wystarczającą do chodzenia po nich. A jak znam życie, jak ktoś usztywni dach dechami (słusznie) to uzna, że wystarczy tańsza folia.