misha11 27.02.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 ja zadeskowałem i zapapaowałem i jestem z tego zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 27.03.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Deski+papa+blacha deski+papa+dachówka folia+blacha folia+blachodachówka inne gonty, płyty osb itp... No tak z grubsza nie wchodząc w szczegóły:wink: Wykonawca doradził mi, że dobra folia+blachodachówka wystarczy, tym bardziej, że mam wzmocnioną więźbę (liczona na dachówkę). Co do ciepła to powiedział, żeby dać wiecej wełny bo to ona decyduje o ciepłochronności. No i sie zastanawiam... Do tego pojawił się inny problem. Mam dwuteownik jako podciąg (szczerze mowiąc śmiali się z tego dwuteownika, że na taki dom i dach to lekka przesada. A przecież to architekt robił ). Namawiają mnie do zastąpienia dwuteownika pożądną belą drewna, tym bardziej, że będzie wspierać się również po środku na ścianach działowych Ech... niełatwy kawałek chleba... Doradźcie coś bo skończę trzymając dach własnemi rencami w czasie wichury by mi nie zwiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mammamija 20.04.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Temat ucichł.A dyskusja zarąbista.Poczytałem sobie i dopiero teraz mam galimatias. Wcześniej nie myslałem o deskowaniu. Teraz po tych wpisach sądzę, że chyba lepiej deskować. Tym bardziej, że mam deski. Ale mam pewne ale. Te niektóre deski różnią się grubością (2-3 mmm) 2,5 - 2,8 cm. Czy ja je muszę przepuścić przez grubościówkę? Wtedy wszystkie będą takiej samej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 20.04.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Papa nie oddycha - ja mam Termomembrane Dorken Maxx Tiitan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 20.04.2008 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 A ja z perespektywy czasu i tak bym deskował i papował mimo kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub_Staszewski 20.04.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 W zasadzie problem nie do rozwiązania. Obydwa rozwiązania się sprawdzą, kiedy bedą prawidłowo wykonane. Z tym że membranę dachową łatwiej poprawnie ułożyć. Ma ona także więcej zalet, gdy poddasze jest użytkowe. (oddycha, pozwala na zastosowanie większej ilości wełny, nie ma potrzeby wentylowania dachu, jest tansza, ...) Od papy się odchodzi ,ale ma swoich zwolenników, szczególnie ,że tutaj dochodzi efekt psychologiczny. Po deskach z papą moża biegać i ma się poczucie solidności. A membrana trzepocze na wietrze gdy nie ma dachówek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzypekps 20.04.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 no i problem mam tez ja, początkowo chcialem deskować, ale budowlańcy mowia zeby tylko dac folie bo szkoda kaski pod blache dawać dechy...krokwie mam zrbione pod dachówkę takze konstrukcja bedzie juz sama w sobie stabilna a tak czytając to forum wiekszosc jest za deskowaniem jednak nikt nie podaje konkretnych przyczyn za i przeciw ... czytając to forum tak patrze ze glosy za deskowaniem wynikaja z polskiej mentalnowsci do budowania nad przyrost no i nie mowie ze to zle jednak może deski wytrzymaja długo ale i tak po latach trzeba przełozyc na nowo dachówki i wymienic łaty aby dachowki nie spadały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.04.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 ... po latach trzeba przełozyc na nowo dachówki i wymienic łaty aby dachowki nie spadały Nie masz pojęcia o tym co piszesz więc lepiej nie pisz bzdur. Równie dobrze można napisać, że po latach trzeba wymienić folię i co wtedy? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.04.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 ... membranę dachową łatwiej poprawnie ułożyć. Ma ona także więcej zalet, gdy poddasze jest użytkowe. (oddycha, pozwala na zastosowanie większej ilości wełny, nie ma potrzeby wentylowania dachu, jest tansza, ...) Teoretycznie łatwiej tylko dlaczego spotyka się tyle błędów w jej układaniu a najwięcej w koszach i przy obróbce kominów. Ma więcej zalet? Tyle zalet ile wad. A ta teza o niewentylowaniu dachu to jest podparta jakimiś badaniami czy to takie własne teorie? Brak wentylacji połaci to drastyczny spadek żywotności dachu a szczególnie przy zastosowaniu na krycie wstępne folii wysoko paroprzepuszczalnej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mammamija 20.04.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Czy można dociskać docieplenie/wełnę do deskowania? Czy między wełną a deskowaniem ma być szczelina? Ja to widzę tak:-deskoawnie na krokwiach,-na deskach papa (chyba dwie warstwy-tylko po co?),-kontrłaty,-łaty,-dachówka,Od wewnątrz:-wełna 15 cm między krokwie,-jakaś folia ..chyba,-jekieś profile z haczykami na wełne przybitymi do krokwi,-wełna 5-10 cm,-płyta.Tylko nie wykrzykujcie, bo ja się na tym nie znam. Może brednie piszę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzypekps 20.04.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Nie masz pojęcia o tym co piszesz więc lepiej nie pisz bzdur. Równie dobrze można napisać, że po latach trzeba wymienić folię i co wtedy? Pozdrawiam. No własnie w tym jest setno sprawy że deskowanie nie daje nam efektu wieczności dachu podobnie jak wykładanie membramy i tu i tu po latach czekają napewno nas jakies poprawki czy to będzie dachówka czy inne poszycie... I dlatego pisze na tym forum, bo podaj konkretne plusy i minusy przemawiające za deskowaniem i plusy i minusy bez deskowania ?? czy nie wyjdzie tak, że oba systemy maja tyle samo wad co zalet ?? oczywiście biorąc również pod uwagę koszta i czas robocizny oraz koszta samych materiałów, wytrzymałości (długowieczności), obciążenia itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub_Staszewski 20.04.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 A ta teza o niewentylowaniu dachu to jest podparta jakimiś badaniami czy to takie własne teorie? Brak wentylacji połaci to drastyczny spadek żywotności dachu a szczególnie przy zastosowaniu na krycie wstępne folii wysoko paroprzepuszczalnej. Pozdrawiam. Oczywiście Kolego masz rację, dach musi być wentylowany. Ja nawiązywałem do różnicy między papą a membraną dachową, a przy membranie nie trzeba wykonwywać szczeliny wentylacyjnej pomiedzy membraną a wełną. O tej wentyalcji pisałem i nie zaznaczyłem tego. Taka szczelina wentylacyjna przy papie to ruch powietrza, wywiewanie powietrza z wełny, ryzyko mostków cieplnych (powietrznych) ,gdy folia paroizolacyjna nie jest dokładnie sklejona. A przy skomplikowanym dachu zachować taką szczelinę od okapu do kalenicy jest dość cieżko. Bez niej wilgoć będzie sie skraplać wprost na wełne. Przy membranie szczeliny brak, czyli brak ruchu powietrza, lepsza izolacja, dodatkowo w miejsce szczeliny wchodzi wełna. Jeżeli chodzi o błędy wykonawcze to przy papie, to najczęsciej znajdują się one pod nią (wentylcja), a przy membranie nad nią (obróbki kominów, łączenia..) Deskowanie+papa ma przewagę bo wyglada solidniej, ale to tylko przewaga psychiczna. Jak dla mnie membrana jest lepszym produktem. Jest to osąd oczywście subiektywny. Szanuje zdanie innych i bardzo chetnie wysłucham argumentów. Acha i jeszcze brak deskowania jest bardziej ekologiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub_Staszewski 20.04.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Czy można dociskać docieplenie/wełnę do deskowania? Przy zastosowaniu papy, nalezy wykonać szczelinę wentylacyjną pomiedzy deskami a wełna. Z otworami przy kalenicy i okapie. Od wewnątrz: -wełna 15 cm między krokwie, -jakaś folia ..chyba, -jekieś profile z haczykami na wełne przybitymi do krokwi, -wełna 5-10 cm, -płyta. Raczej powinno to wygladać tak: - wełna między krokwie, - wełna w profile (wedle uznania) - folia paroizolacyjna (posklejana) - płyta g-k, lub inne wykończenie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 20.04.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Każdy mu mówi co innego:)Sytuacja wygląda tak że zaraz przyjadą z więźbą a ja nie wim czy deskować czy zostać przy membranie tj.foli wstępnego krycia np.Dorkena.Różnica w cenie jest dość znaczna więc proszę o rady.Powiadają ludzie ze np w Niemczach wszyscy rezygnują z membran bo sie utylizuja i nie są tak szczelna jak papa.A i najważniejsze dach będę krył dachówką ceramiczna (odrazu)bo to ma znaczenie przy zastanawianiu się podobno czy deskować czy nie?Poza tym jedni mówią że jak deskowanie to dach sztywniejszy i cieplej jest i ciszej Najświętsza Panienko sam już nie wiem:):):( Witam, Nawet nie ma się co zastanawiać. Ja miałem ten sam dylemat i już drzewo i deski leżą i czekają nadach . Nigdy w życiu żadnej folii bym nie położył. Tylko pełne deskowanie i papa. Każdy dekarz dobry ci to powie. Jak robisz dla siebie a nie na handel to tylko tak. Wiem,że dużo tu osób które nie robiły tego ale są różne względy. Jeżeli Cię stać to nie ma się co zastanawiać. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.04.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Deskowanie+papa ma przewagę bo wyglada solidniej, ale to tylko przewaga psychiczna. oczywście subiektywny. Acha i jeszcze brak deskowania jest bardziej ekologiczny. Bardziej ekologiczny pod jakim względem? Bo jeśli chodzi o ochronę lasów to argument upada gdyż deski to produkt uboczny z przecierania większych przekrojów. Idąc dalej tym tropem można rzec, że więźba stalowa jest bardziej ekologiczna, stropodach jest bardziej ekologiczny itd. W miejsce desek można zastosować płytę OSB a to już bardzo ekologiczny materiał. Wracając do meritum przewaga deskowania (OSB) i papy nad folią wstępnego krycia jest następująca: - sztywność i stabilność więźby, - wyrównanie obciążeń krokwi, - możliwość mocowania kontrłat pomiędzy krokwiami, - jedyne rozwiązanie przy skomplikowanych dachach (wąskie kosze, "wole oczka", połacie łukowe itp.), - jedyne rozwiązanie dla dachów o krytycznym nachyleniu, - możliwość wykonania krycia docelowego w dowolnym czasie, - adaptacja poddasza może być wykonana w dowolnym czasie, - podbitka może być wykonana w dowolnym czasie lub całkowita rezygnacja z podbitki (wystarczy pomalować deski), - awaria pokrycia nie powoduje żadnych szkód w pomieszczeniach, - ewentualne uszkodzenia papy są proste w naprawie, - ewentualny remont czy wymiana pokrycia nie skutkuje ryzykiem dla pomieszczeń wewnątrz, - bezpieczeństwo (włamanie przez dach bardzo utrudnione), - żywotność pokrycia podwyższona (para wodna uchodzi tylko w określonych miejscach), - porastanie pokrycia ograniczone. I to by było na tyle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 20.04.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 W pełni popieram. Andrzej Wilhelmi idealnie wymienił wszystkie argumenty, przemawiające za deskowaniem. Deskować, deskować ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub_Staszewski 21.04.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Mam kilka zastrzeżeń do powyższego tesktu: deski to produkt uboczny Ekologia. Deska to deska, drzewo trzeba sciąć. Nawet gdy buduje się z odpadów. Papa + sciete drzewa nie są bardziej ekologiczne niż membrana. sztywność i stabilność więźby Jeżeli konstrukcja jest wykonana poprawnie, nie widzę powodu ,aby zwięszać stabliność więźby. Gęsta kratka łat i kontrłat także zwiększa stabilność i sztywność. O psychicznej przewadze takiego rozwiązania już pisałem. Tylko wygląda solidnie. Nie zaobserwowałem, aby dachy z membranami się rozpadały. To jak dodać piąte koło do samochodu, nic to nie da, ale wyglada stabilniej. wyrównanie obciążeń krokwi Ciekawy argument, proszę o rozwinięcie bo jedyne co mi przychodzi na myśl to dodatkowe obciążenie krokwi, a nie wyrównanie tego obciązenia. Deski przychodzą przecież różnomiernie na cały dach. możliwość mocowania kontrłat pomiędzy krokwiami Można, ale po co?? jedyne rozwiązanie przy skomplikowanych dachach (wąskie kosze, "wole oczka", połacie łukowe itp. Nie zgodzę się z tym argumentem, równie dobrze można wykonać taki dach z membraną. Gdy dekarz bardzo chce uzyć desek w takim miejscu, może ich uzyć. Niektóre modele membran nadają się na deskowanie. jedyne rozwiązanie dla dachów o krytycznym nachyleniu Tutaj się zgodzę, ale membrany dachowe nie nadają się do dachów płaskich. Papa na dachy płaskie jak najbardziej. możliwość wykonania krycia docelowego w dowolnym czasie Tutaj także się zgodzę, ale powodem jest brak środków na dachówkę, a nie wada membrany. adaptacja poddasza może być wykonana w dowolnym czasie Przy membranie także, należy tylko ograniczyć dostęp światła na poddasze. A trzeba pamiętać iż jest to stan przejściowy. podbitka może być wykonana w dowolnym czasie lub całkowita rezygnacja z podbitki (wystarczy pomalować deski) Racja. awaria pokrycia nie powoduje żadnych szkód w pomieszczeniach Tak samo jak przy membranach dachowych. ewentualne uszkodzenia papy są proste w naprawie Naprawa membrany jest nawet prostsza, wystarczy łatkę przykleić na zimno. Lekko, szybko, bez dodatkowego sprzętu i fachowców. ewentualny remont czy wymiana pokrycia nie skutkuje ryzykiem dla pomieszczeń wewnątrz Tak samo jak przy membranach dachowych. bezpieczeństwo (włamanie przez dach bardzo utrudnione) Przebicie się przez dodatkową warstwe desek, dla zdesperowanego złodzieja to nie problem. Po drodze i tak ma: łaty, kontrłaty, krokwie z wełną, czesto stelaż z wełną, paroizolację, nidę gips... Ławiej wybić szybę. żywotność pokrycia podwyższona (para wodna uchodzi tylko w określonych miejscach) Przy papie para wodna nigdzie nie uchodzi, tylko zostaje w wełnie, deskach... O tym pisałem już wcześniej, bardzo trudno wykonać dach z papą, aby był dobrze wentylowany. Membrana jest tutaj materiałem dużo lepszym, pozwala parze wodnej opuszczać przestrzeń wełny mineralnej. Żadnych grzybów, wilogoci.... porastanie pokrycia ograniczone Nie widzę związku. Podsumowanie: Membrana jest po prostu lepszym materiałem: tańszym, trwalszym, szybszym w montażu, łatwiejszym w montażu, dzięki któremu można uzyskać dach z lepszą izolacją i brakiem wilgoci w wełnie. Mam wrażenie, że papę polecają dekarze starej szkoły niechętni nowej technologii. Papa z deskowaniem była używana przy poddaszach nieużytkowych, przy takich się sprawdzała. Czasy się zmieniaja, a co za tym idzie materiały także się zmieniają, poddasza wykorzystuje się do celów mieszkaniowych. Można także membranę położyć na deski, łącząc te dwie metody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.04.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 O tym pisałem już wcześniej, bardzo trudno wykonać dach z papą, aby był dobrze wentylowany a gdzie widzisz trudności? Membrana jest po prostu lepszym materiałem: tańszym, trwalszym, szybszym w montażu, łatwiejszym w montażu, dzięki któremu można uzyskać dach z lepszą izolacją i brakiem wilgoci w wełnie. trwalszy? a jakie polecasz? Mam wrażenie, że papę polecają dekarze starej szkoły niechętni nowej technologii. Papa z deskowaniem była używana przy poddaszach nieużytkowych, przy takich się sprawdzała. Czasy się zmieniaja, a co za tym idzie materiały także się zmieniają, poddasza wykorzystuje się do celów mieszkaniowych. cóż, mam inne wrażenia odnoście tego, co napisałeś, ale nie chce mi się rozwodzić na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub_Staszewski 21.04.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 a gdzie widzisz trudności? M.in: Zachowanie szczeliny wentylacyjnej min. 2cm miedzy deskami, a wełną. Z doświadczenia: trudno wykonać taką szczeline, szczególnie gdy dach jest skomplikowany. Dodatkowo wełna z czasem się zsuwa... A prawidłową szczelinę wentyalcyjną przy okapie i kalenicy to juz ze świecą szukać... ale już o tym pisałem trwalszy? Membrany nawet z początku ich produkcji do teraz służą na dachach, bez oznak starzenia. a jakie polecasz? To nie watek na temat konkretnego producenta, nie chce tutaj robić reklamy. cóż, mam inne wrażenia odnoście tego, co napisałeś, ale nie chce mi się rozwodzić na temat Każdy ma prawo do swojego zdania, jest to forum do wymiany opini, chętnie poznam wszelkie za i przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agal-b 21.04.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Podsumowanie: Membrana jest po prostu lepszym materiałem: tańszym, trwalszym, szybszym w montażu, łatwiejszym w montażu, dzięki któremu można uzyskać dach z lepszą izolacją i brakiem wilgoci w wełnie. Mam wrażenie, że papę polecają dekarze starej szkoły niechętni nowej technologii. Papa z deskowaniem była używana przy poddaszach nieużytkowych, przy takich się sprawdzała. Czasy się zmieniaja, a co za tym idzie materiały także się zmieniają, poddasza wykorzystuje się do celów mieszkaniowych.I większość osób deskuje. A co do lepszej izolacji i braku wilgotności w wełnie to większość domów w dzisiejszych czasach ma wentylację mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts