joannaj75 23.06.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Co do deskowania, zawsze zostają jeśli się miało strop monolityczny jakieś deski po szalunkach , do wykorzystania.Ekipy nie koniecznie doradzają to co łatwiejsze , moja wybrała strop lany , chociaż tyle roboty ze zbrojeniem a i kier. bud poparł że lepiej taki strop pracuje. Co do oszczedności na dachu to wolę nie stosować zgodnie z zasadą : fundament i dach to podstawa.Oczywiście wszystko to kwestia wykonania i warunków , u mnie dachówka cementowa Euronit , bo tez tak jak już ktoś napisał , poczucie że mam ceramike na dachu to za mało na różnicy ceny , wolę tę kase dac na konstrukcję dachu , co do foli to znam opinię sprzedawców , co innego marketing a co innego życie nic nie jest wieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 27.07.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 koszt duzy ale stara metoda jest lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kospol 27.01.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 ja jestem za folia TYVEK super sprawa,jest inna niz inne folie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zOOr 29.01.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Jest jeszcze jedna wada foli, której nie wziąłem pod uwagę gdy się na nią decydowałem. Folia może być wystawiona na działanie UV przez 1-3 m-ce (zależy od producenta). A ja będę robił podbitkę po ociepleniu elewacji, czyli jakieś 9 m-cy po foliach. Teoretycznie okapy powinno sie zabezpieczyć czarną folią, bo UV od dołu również działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 03.05.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Witajcie, Ja tez postanowilem deskowac. Mam pytanie jaki rodzaj papy dac na deski i czy wraz z deskowaniem montowac okna dachowe? Pozdrawiam Podciągam - jakieś propozycje co do papy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olyv 05.05.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Ja też deskuję... bo po pierwsze: mieszkam wśród pól, tylko jedna strona domu od zabudowań, wiatr hula że ho, ho - a dechy to dodatkowa bariera cieplna, dwa - planuję blachodachówkę a jak wiadomo przy wietrze huczy okropnie - zatem dechy to wyciszenie poddasza. Moja mama ma blachę na folii - podczas burzy i wichur - nie ma mowy o spaniu niestety - mimo wełny 25 cm jest tak głośno, że pociąć się szarym mydłem.... ja dziękuję, ja mam małe dziecko.... i będę miała jeszcze jedno, mniejsze a jesienią i zimą chce przesypiać noce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.05.2009 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 To musisz piwnice zaaranżować na sypialnię . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olyv 06.05.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Było by to najrozsądniejsze wyjście tak prawdę mówiąc. Nie mam jednak piwnicy echh... i nie mogę mieć, bo nie dosyć że wieje to i może zalewać...;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 06.05.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Witajcie, Ja tez postanowilem deskowac. Mam pytanie jaki rodzaj papy dac na deski i czy wraz z deskowaniem montowac okna dachowe? Pozdrawiam Podciągam - jakieś propozycje co do papy ? ja będę mieć deskowanie, papa i blachodachówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 18.05.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Wielokrotnie na tym forum przeczytałem, jak po zadanym przez kogoś pytaniu padała odpowiedź: A co na to projekt?No właśnie? Jak to jest u Was? Po co ta cała dyskusja? Czy nie wystarczy zrobić tak jak jest w projekcie? Ja w projekcie mam membrane i powiem szczerze, że nie przyszło by mi do głowy robić inaczej gdyby nie to forum. Co do powszechności deskowania i papowania w moim regionie. Buduje dom nie daleko Ustki na nowym - otwartm osiedlu (spore zagrożenie wiatrem) i na żadnym z nowowybudowanych już tam domów nikt nie zastosował deskowania, tylko membrane. Czy robią niezgodnie z projektem? Czy może nie czytają forum muratora?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 18.05.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 To i ja coś dodam w wątku jako, że niebawem startuję.Projekt mówi nie deskować.Wykonawcy których pytałem mówili:- absolutnie nie- można ale nie potrzeba- można ale nie należyNawet stary góral machnął ręką żeby się nie wygłupiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.05.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Tak sobie myślę, że warto zapoznać się z różnymi argumentami bo wówczas znacznie łatwiej podjąć trafną decyzję. Życzę każdemu właśnie takich decyzji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 21.05.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Czy nie wystarczy zrobić tak jak jest w projekcie? . nie powinno sie ślepo ufać projektowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 22.05.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Czy nie wystarczy zrobić tak jak jest w projekcie? . nie powinno sie ślepo ufać projektowi Tak samo jak niektórym doradcom na forum Myśle, że trzeba w tym wszystkim znaleźć zdrowy rozsądek i kompromis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 22.05.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 To i ja coś dodam w wątku jako, że niebawem startuję. Projekt mówi nie deskować. Wykonawcy których pytałem mówili: - absolutnie nie - można ale nie potrzeba - można ale nie należy Nawet stary góral machnął ręką żeby się nie wygłupiać. To ciekawe gdyż mam nieco odmienne opinie. Rozmawiałem z 3 fachmanami od dachu i dwóch z nich polecało deskowanie (mają tez w swoich domach), jeden się zdziwił, że niby po co? Ja deskowanie robię. Będę spał spokojniej, choć dostęp do dachu ma jedynie łazienka i mały kantorek u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 22.05.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Ja deskowanie robię. Będę spał spokojniej, choć dostęp do dachu ma jedynie łazienka i mały kantorek u mnie. A ja ze względu na spokojny sen deskowania nie robię. Wykonawcy którzy sprawiają wrażenie wiarygodnych nie polecają - a przecież mogliby na tym zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 22.05.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Ja deskowanie robię. Będę spał spokojniej, choć dostęp do dachu ma jedynie łazienka i mały kantorek u mnie. A ja ze względu na spokojny sen deskowania nie robię. Wykonawcy którzy sprawiają wrażenie wiarygodnych nie polecają - a przecież mogliby na tym zarobić. Jakoś to motywują? Czy "dla zasady"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.05.2009 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Motywacja jest jedna część wykonawców nie potrafi poprawnie wykonać wentylacji połaci! W skomplikowanych dachach jest to dość trudne. Folia załatwia te problemy choć rodzi inne. A co mają powiedzieć ci co kryją swój dach gontem bitumicznym? Czy też zamiast deskowania (OSB) dać folię? . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam N 23.05.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 A ja jeszcze inaczej - pelne deskowanie a na to membrana 180; papy się boję bo mi sie kojarzy troche ze styropianem - a ja wybieram wełnę na ściany a nie styropian; wiem ze problem rozwiązuje przestrzen pomiedzy welna a dechami - i wtedy nie ma problemy z papa - ale ... jednym slowem narazam sie wszystkim deskujacym - bo folia i wszystkim od folii bo deski... ale za pozno ... bo folia i deski juz na budowie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 23.05.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Niekoniecznie folia ble. Jeden z gości od dachu własnie polecał na deskowanie zamiast papy folię Fel'X - ale to z typwą" folią" wiele wspólnego ni ema niestety. To jak połączenie foli i i papy. I to chyba dam na dechy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts