Marek30022 18.10.2004 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 To jaka jest rozsądna cena za więźbe +odeskowanie+opapowanie za dach około 260 mkw bez lukarn dach ma kilka płaszczyzn i trzy jaskółki.Bo negocjacje twają ale Wasze rady są ważnym punktem odniesienia:):) Dach 2Xdwuspadowy ok. 240 m kw. wieźba +deskowanie+papa 3500 -4000 zł. Warszawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.10.2004 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Tak w kwestii membrany i wentylacji i wypowiedzi tom'a17. Skoro mamy wełnę między krokwiami, potem idąc w dół paroizolację to skąd ma się brać w wełnie wilgoć? Od dołu nie przejdzie bo jest paroizolacja, od góry nie bo papa nie przepuszcza to skąd się ona bietrze?To jest dla mnie odwieczna zagadka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 19.10.2004 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Tej wilgoci tam nie ma i nie bedzie, ale taką jakby wentylacje, czy chocby pustke powietrzną robi sie dla swietego spokoju i ulegając fobii o koniecznosci wentylowania wszystkiego po latach spedzonych w dusznych blokach lub całych dniach siedzenia w biurze. Jak pisalem w wątku o tej wentylacji przy deskowaniu, dalem dystans za paskow styropianu pomiedzy deską a welną. Gdyby tam wilgoc jednak miala byc, to taką wilgoc musielibysmy miec w szafach, itd itp ogolnie wszedzie, a tej wilgoci jednak nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 19.10.2004 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Czy będzie wilgoć, nie chcę się autorytatywnie wypowiadać, choć na mój chłopski rozum ( może nie za duży), może powstawać gdzieś przy różnicy temperatur - mroźne powietrze z zewnątrz i jednak cieplejsze w środku budynku. Trzeba by określić - w którym miejscu to się będzie skraplać. Było nie było... Dylatację robiliśmy tak, że nabijałem na krokwy papiaki w odległości ok. 3 cm od desek i na tych papiakach sztywno naciągałem drut wiązałkowy (może być też mocny sznurek). Na tym drucie opierała się folia. Tak robiliśmy rok temu u mojej siostry, tak zamierzam zrobić wiosną na swoim dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 19.10.2004 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 A w jakim celu dawales tą folie? Jaka to była folia pod pełnym deskowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 19.10.2004 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Oj, przepraszam, wełnę nie folię - przejęzyczyłem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.10.2004 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Z tą szczeliną i wilgocią to pytałem tak z ciekawości, bo też ją zrobię, choć nie wiem po co, chyba dla świętego spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 19.10.2004 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Najbardziej to się przydaje jako rozwiązanie awaryjne. Dopóki dach pracuje normalnie, wilgoć w wełnie się nie pojawia. Ale jeśli zacznie Ci coś przeciekać przy kalenicy albo kominie, to zanim to zauważysz w środku, wełna nasiąknie wodą. Obróbkę albo kalenicę poprawisz łatwo, ale co by się działo z wełną, gdyby była szczelnie zamknięta bez wentylacji? Ta wilgoć już by w niej została i izolacyjność dachu spadłaby na łeb, na szyję. A tak po trochu odparuje. Pozdrawiam - Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 19.10.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Trach, Zgadzam sie z Tobą całkowicie. Tak na wszelki wypadek, nalezy miec mozliwosc ewentualnego wysuszenia/podsuszenia welny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 19.10.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 AVID, Ty się lepiej pochwal co wynegocjowałeś i jak idą prace? może jakieś zdjątka? buziale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 19.10.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Wentylacja warstwy ocieplenia wykonanego z wełny mineralnej to nie jest to samo co pozostawienie nad nią pustki powietrznej. Wentylacja musi mieć wlot (przeważnie pod okapem dachu/ służą do tego specjalne ażurowe panele podbitkowe) i wylot (przeważnie pod gąsiorami na kalenicy lub na strych (nad przestrzenią ocieploną poddasza) i dalej otworami w ścianach szczytowych/w dachu dwuspadowym/ na zewnątrz). Wilgoć może pojawić się w wełnie w tzw punkcie rosy na granicy ciepła i zimna (tj w lato szklanka z zimnym napojem pozostawiona na chwilę w ciepłym miejscu pokrywa sie rosą ), który w przypadku dachu zawsze wypadnie w ociepleniu. Są to bardzo małe ilości wilgoci i na pewno nie wyciśniemy wody z wełny, ale ilości te mogą pogorszyć izolacyjność wełny. Nadmiar wilgoci z warstwy ocieplenia możemy tj z pomieszczeń mieszkalnych usunąć przy pomocy sprawnej wentylacji. Pytając:deskować czy nie - musimy mieć świadomość, że wykonanie sprawnej wentylacji w dachu z pełnym deskowaniem i pokrytym papą wymaga dodatkowych zabiegów w celu pozostawienia przestrzeni wentylacyjnej i dodaje ok.7 cm grubości dachu w porównaniu z przykryciem dachu wysokoparoprzepuszczalna folią wstępnego krycia, a w dachach wielopołaciowych jest to prawie niemożliwe. I co najważniejsze to odpowiedzi na to pytanie szukałbym w ...projekcie. Swego czasu było na ten temat sporo artykułów w Muratorze (chyba już w 1996 roku o tym czytałem) ostatnio w Ładnym Domu. Pktycznie każdy schemat warstw w ocieplonym dachu zawiera przestrzeń wentylacyjną więc nie wiem dlaczego to bagatelizować. Co do "za" deskowaniem to myślę , że dużym plusem jest to że "zwalnia" nas ono z konieczności wykonania podbitki pod okapem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 19.10.2004 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Tom, masz racje, że nie nalezy bagatelizowac wentylowania, ale tez nie nalezy przesadzac z tym punktem rosy. W scianach jednowarstwowych punkt rosy zawsze wypada w scianie, a nie spotkalem sie ze scianami, ktore tylko z tego powodu ulegałyby erozji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 19.10.2004 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 KrzysiekS, staram się mieć "zdrowe" podejście do wszystkiego co nowe i "od dziś niezbędne" , niemniej jednak na temat wentylacji przegród zewnętrznych ocieplonych wełna mineralną napisano choćby na tym forum tyle, że pozwoliłem sobie zaznaczyć ten problem w tej dydkusji jako element z którego często nieświadomie rezygnujemy decydując się na pełne deskowanie i papę. Co do Twojego przykładu, to sciany jednowarstwowe są (mało, ale jednak) paroprzepuszczalne, a co najważniejsze są wentylowane z obu stron. O wełnie w niewentylowanym dachu pokrytym papą można powiedzieć, że jest osłonięta paroizolacją z obu stron. Inna sprawa czy straty spowodowane ewentualnym zawilgoceniem (pewnie i tak mnimalnym) warstwy izolacji będą większe niż zyski z zastosowania dodatkowego ocieplenia w postaci desek i papy. Tego nie wiem. Pozdrawiam, i podtrzymuję, że najlepiej sprawdzić jak było w projekcie, chociażby dlatego , że jeżeli w projekcie jest folia i blacha to zastosowanie desek i papy to procentowo duży wzrost ciężaru pokrycia dachowego i może więźba nie była na taki policzona (to oczywiście skrajny przypadek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 19.10.2004 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 EWUSIA :)CENA ZA DESKOWANIE Z PAPOWANIEM ZA 1 M KW TO 10 ZŁOTYCH NIE WIEM CZY TO DOBRA CENA ALE ZA DACH 260 M KW TO DODATKOWO DO ROBOCIZNY WIĘŹBY 2600 HMMMMMMMMMMM:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.10.2004 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Jak dla mnie to te 10 zł za m2 to bardzo drogo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 20.10.2004 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Deskowanie ma jeszcze ten plus że amatorom cudzego trudniej wejsc przez dach.Gdzy jest membrana wystarczy zdjąć kilka dachówek i jest sie w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiP 15.02.2005 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 z membraną napewno jest taniej, ja wybrałem folie bo zalezalo mi na kasie zaoszczedzilem jakies 3 tysiace ale jakbym teraz robil to napewno bym deskowal dach jest sztywniejszy a folia po paru latach nic z niej nie zostanie. Kiedys przeciez kladli eternit na krokiewki (jak deseczki) bez deskowania i papy i foliii i przetrwalo to do dzisiaj także wybór należy do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiP 15.02.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 i nie przesadzajmy z tym zdejmowaniem dachówek żeby sie dostali do środka równie dobrze mogą wżiąć piłe spalinową i wyciać dziure w murze lub w dachu. nie dajmy sie zwariować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 15.02.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 A ja planuje wykonać strop wylewany deskowany, a deski wykozystać później do deskowania dachu, koszt może sie troche zbilancuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 15.02.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 A ja planuje wykonać strop wylewany deskowany, a deski wykozystać później do deskowania dachu, koszt może sie troche zbilancuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts