AVID 25.04.2005 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 rafałek powiem Ci że jakoś sie trzymam:):)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Piotr 17.05.2005 03:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Przydalaby sie wypowiedz kogos kto ma dach niedeskowany i ma problemy. Jakos nie widze. Sa za to tylko historyjki, ze temu czy tamtemu przecieka dach z folia. A ja osobiscie mam kolege ktory przez 3 lata nie moze sie doszukac przecieku z pod papyMam takie wrazenie, ze wypowiedzi w tym watku sa bardzo subiektywne, ze osoby ktore deskowaly i wladowaly od 3 do 6 tys wiecej chca sie usprawiedliwic przed samym soba z takiej rozrzutnosci. Nie mam dachu, sam sie nad tym zastanawialem i dlatego wszedlem w ten watek, przeczytalem caly i sorki "deskowcy" mnie nie przekonali. Poza tym widzialem tylko jedna czy dwie odpowiedzi na temat grubosci desek: 25, 28, 30 mm. O ile mi wiadomo nie stosuje sie takiej grubosci na szalunki, a z tego co wyczytalem wszyscy stosowali deski szalunkowe do deskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.05.2005 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Ania i Piotr - to, że ktoś ma deskowany nie oznacza, że jest rozrzutny. Różnica 3-6 tys. Z czego Ci taka wyszła? 3 tys to jak dla mnie górna granica.Piszesz, że kolega nie może doszukać się przecieku spod papy... to co robi wykonawca tego dachu? Poza tym to oznacza, że ma dach spieprzony, papa to efekt uboczny.Sąsiad ma spieprzoną folię. I co z tego że to zasłyszane od niego? Czy mam sam założyć folię by to sprawdzić? Relatywnie wiele osób deskuje i dużo do deskowania powraca - skoro było by to takie złe to czemu to robią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.05.2005 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 ... Poza tym widzialem tylko jedna czy dwie odpowiedzi na temat grubosci desek: 25, 28, 30 mm. O ile mi wiadomo nie stosuje sie takiej grubosci na szalunki, ... Ania i Piotr nie stosuje ? nie wiedziałem ... stosowałem do szalowania m. in. deski gr 28 mm ... przeczytalem caly i sorki "deskowcy" mnie nie przekonali ... o ile mnie zaliczasz do "deskowców" - nie miałem intencji aby Cię przekonać - jest mi obojetne co wybierzesz ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 17.05.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Nie można porównywać dachu z deskowaniem i papą, z dachem z folią i kryciem wierzchnim. Trzeba zdać sobie sprawę że na papę idzie krycie wierzchnie i dopiero taki układ można porównywać. To że komuś cieknie papa to tak, jakby zastosować dach z folią bez krycia wierzchniego. Czy komuś przyszło do głowy narzekać że folia bez krycia wierzchniego jest nieszczelna?Mam krycie deski + papa i po zimie w dwóch miejscach miałem przeciek z pod papiaków. Lepiszcze i wstawki z papy dla pewności załatwiły sprawę. Jak przyjdzie wierzchnie krycie dopiero będę mógł mówić o szczelności dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 17.05.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Jak już ktoś kiedyś pisał - podstawą jest szczelne krycie (dachówki, blacha) i wszystkie obróbki (kominy, gąsiory). Jeśli tutaj jest OK to czy folia czy deski nie ma znaczenia. Problemy mogą się zacząć gdy tej szczelności już nie ma. Ale własnie m.in po to wtedy jest folia/deskowanie. I jeśli te rzeczy są to nie ma problemu. Dla mnie dyskusja folia czy deskowanie zaczyna być kolejnym "problemem" ceramika czy bk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 17.05.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Tutaj przydałaby się wypowiedź (a najlepiej z 1000) człowieka, który od 30 lat ma na połowie domu deskowanie i papę, a na drugiej połowie membranę. I każda z tych części w połowie pokryta jest blachą, a w połowie dachówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 17.05.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Mam tak od 31 lat. "ZERO" problemów! Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 17.05.2005 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Lawy aleś Ty ruchliwy... patrzę i buzial mi się sam uśmiecha – dobry rozweselacz na dzisiejszy pochmurny dzień P.s. Przepraszam, że nie w temacie deskowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 17.05.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Dzięki, staram się........utrzymać formę...lato idzie i na plaży trzeba będzie zdjąć koszulkę...więc ćwiczę, ćwiczę i ćwiczę co widać na załączonym obrazku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 17.05.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Temat mam już za sobą – dach deskowany i pokryty papą . Uważam , że w moim przypadku to dobre rozwiązanie : mam dość skomplikowany dach - dużo załamań i lukarn . To go zdecydowanie wzmocniło . Wydaje mi się , że tak jak już inni wspomnieli – daje to dodatkowo wyciszenie oraz termoizolację . A od przybytku głowa nie boli ... Zima prawie minęła – sprawdził się znakomicie : zero przecieków , szczelnie , suchutko . Pozdrawiam dyskutantów Sorry ale jest raczej na odwrót. Deski mogą usztywnić dach dwuspadowy. Dach o skomplikowanym kształcie jest dużo sztywniejszy przez swoją konstrukcję i deski tu nic nie dają. Opinię tę wyraził mój cieśla i uważam ją za obiektywną ponieważ miał ewentualnie robić deskowanie gdybym się na nie zdecydował. Jakoś nikt nie pisze o zalecie foliii jaką jest możliwość zmieszczenia grubszego ocieplenia i potencjalnie mniejsze problemy z wentylacją dachu - nie trzeba pilnować szczeliny wentylacyjnej. Folia może konkurować z deskowaniem i papą nie tylko ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Piotr 17.05.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Tutaj przydałaby się wypowiedź (a najlepiej z 1000) człowieka, który od 30 lat ma na połowie domu deskowanie i papę, a na drugiej połowie membranę. I każda z tych części w połowie pokryta jest blachą, a w połowie dachówką I tu jest chyba sedno sprawy, zawsze trudno porownac nowa technologie do starej, bo nowa jest krotko, a poza tym jak HomeLess napisal, powinno to byc na jednym dachu, z roznymi pokryciami wierzchnimi, wykonane przez jedna ekipe. Co do mojego kolegi to: 1. Kupil dom w stanie surowym z dachem wiec nie ma co szukac wykonawcow 2. Przez pape rozumiem rowniez dachowke bitumiczna, ktora moze nieslusznie zaliczylem do pap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Piotr 17.05.2005 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 A tak przy okazji, nie chcialem obrazic tych ktorzy robili deskowanie, po prostu skro myslowy "deskowcy" wydal mi sie dosc trafny w tym temacie i zrozumialy dla czytajacych. W sumie pomyslelem ze moglaby to byc ciekawa ankieta, ilu inwestorow zalicza sie do "deskowcow", a ilu do "foliowcow" (to drugie okreslenie chyba gorzej brzmi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.05.2005 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Ja jestem typowym deskowcem Pozdrowienia dla foliowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 17.05.2005 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Jak juz sobie tak milo o tych deskach gadamy , to powiedzcie do czego pozniej je wykorzystywaliscie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.05.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Jak juz sobie tak milo o tych deskach gadamy , to powiedzcie do czego pozniej je wykorzystywaliscie ? Jak wykorzystaliście? Co masz na myśli? A jak Ty wykorzystujesz ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.05.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 ale z ciebie wesolek mrmi a tak na powaznieto przyszedl mi do glowy argument za deskowaniemotorz przeciekajace kominy i w ogole obrobki blacharskie przeciez na deskowaniu mozna zrobic super szczelne papowanie, lepikowanie itdi na to dopiero dachowkimyse ze w ten sposob szanse na nieszczelnosci w dachu drastycznie malejaa z folia... to nie wiadomo, czy ona sie np nie rozrywa pod wplywem jakis robnych ruchow wiezbyalbo kruszeje jak neiktorzy pisali..... po prostu brak danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 18.05.2005 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Papa też kruszeje jak niektórzy pisali. Nie wiem, ale jakoś niewidzę możliwości aby folia rozerwała się pod wpływem jakiś ruchów więźby. Argument że folią się nie da zrobić szczelnie wydaje mi się nietrafiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.05.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 to prawda ze papa kruszeje ale zachowuje swoje ksztalty i zostaje na miiejsu i jak wlasnie inni pisali mimo iz spekana ciagle dobrze zabezpiecza przed woda natomiast jakiekolwiek powazniejsze defekty folii czynia ja jakby nie byla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.05.2005 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Papa też kruszeje jak niektórzy pisali. Lawy czy "niektórzy" rozrózniaja pape smołową od asfaltowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts