Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zawór regulacyjny powrotny

stefek143

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś z kolegów może objaśnić jak działa zawór regulacyjny powrotny na rozdzielaczu przy podłogówce? Czy jeśli jest bardziej otwarty to temperatura zmieszanej wody która popłynie w podłogę będzie większa czy mniejsza?

Witaj.

Na belece rozdzielacza masz dwa rodzaje zaworów. Regulacyjny na zasilaniu rotametr oraz na powrocie odcinający pętle -powinien być stale otwarty lub sterowany siłownikiem elektrycznym. Przepływ w pętli podłogówki regulujemy rotametem który na przeżroczystej obudowie ma sklalę w l/min do której ustawia się wskażnik ,,czerwony talerzyk,, W zależności od rotametru wkręcanie powoduje zmiejszenie przepływu a jego wartość odczytujemy na opisanej skali.

Pozdrawiam Tomraider.

Na obrazku poniżej strzałka pokazuje o który zawór mi chodzi.

Co się dzieje, gdy jest przydławiony?

atFOWZR.png

Mam problem z podniesieniem temperatury na podłogówce bo zegar pokazuje mi 20-22*C , zasilanie odkręcone na maksa, przepływ 2,5L - 1,5L. Niestety temparatura nie chce podejść wyżej, dlatego pomyślałem że może jeszcze tutaj można wyregulować temperaturę zmieszanej wody. Niedawno cała instalacja była odpowietrzana

Edytowane przez stefek143

Ten zawór to zwykły zawór w tym miejscu nie powinno być regulacji. Temperaturę w obiegu pętli reguluje zawór termostatyczny z czujnikiem przylgowym otwierając dopływ cieplejszej wody w momencie kiedy temperatura na powrocie z pętli spada poniżej zadanej. Obieg w stanie równowagi krąży wodę w pętlach nie zrzucając jej poza grupę pompową (pompa, rozdzielacz dół, pętle, rozdzielacz góra), w momencie spadku temepratury otwiera się zawór termostatyczny i następuje wymiana wody z obiegu zamkniętego z obiegiem wtórnym urządzenia grzewczego (kocioł, wymiennik, sprzęgło, bufor)