sp1mdo 03.12.2018 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Witam wszystkich. to mój pierwszy post na tym forum. Sprowadziła mnie dylemat w kwestii decyzji gdzie poprowadzic kanały rekuperacji. Pacjent - domek jednorodzinny 1.5 kondygnacji. Z racji 8 metrów do kalenicy i innych uwarunkowań nie jestem w stanie zbytnio szastać wysokością parteru jak i piętra, stąd mój pierwszy pomysł aby kanały rekuperacji poprowadzić w stropie (w pustakach) teriva. Z innych źródeł słyszałem że takie rozwiązanie powoduje pewną słyszalność/szum na parterze. Czy ta bolączka dotyczy tylko stropu teriva ? Czy monolityczny z racji swojej budowy ma szanse być nieco cichszy ? Z drugiej strony gdyby zdecydować na kanały nad stropem, np w styropianie pod wylewką, zbliżamy się wtedy do tego że mogą być słyszalne na górze (gdzie np jest sypialnia )... Więc tak zle i tak nie dobrze... Doradźcie prosze, użytkownicy, jak macie u siebie i jak to sie spisuje ? PozdrawiamMare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 03.12.2018 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 [quote name= Z drugiej strony gdyby zdecydować na kanały nad stropem, np w styropianie pod wylewką, zbliżamy się wtedy do tego że mogą być słyszalne na górze (gdzie np jest sypialnia )... Więc tak zle i tak nie dobrze... PozdrawiamMare Ja tak mam i słychać jedynie na 3 biegu jak przewietrzam po kąpieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 04.01.2019 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Witam, Jeżeli instalacja wentyllacji mechanicznej będzie dobrana poprawnie, nie powinien mieć Pan żadnyc problemów z hałasem w kanałach wentyacyjnych. Przepływ powietrza może być słyszany jedynie przy pracy wentylatora na najwyższym biegu, co występuje jedynie sporadycznie w ciągu całego dnia. Przy wyborze kanałów do wentylacji mechanicznej warto również wziąć pod uwagę aspekty związane z możliwością ich późniejszego czyszczenia. W przeciwnym razie znacznie pogorszy się jakość powietrza nawiewanego do pomieszczenia. Nie wszystkie rodzaje rur nadają się do czyszczenia mechanicznego. Takim rozwiązaniem są przewody elastyczne, które podczas czyszczenia mechanicznego mogłyby ulec uszkodzeniu. Kolejnym aspektem jest wysokość kanału, która określa wysokość sufitu podwieszanego. W celu ograniczenia miejsca warto zastosować kanały płaskie. W ofercie marki Buderus znajdują się kanały płaskie o grubości jedynie 50mm pozwalające na prosty montaż bez taśmy uszczelniającej. Połączenie gwarantuje wysoką szczelność. Wnętrze przewodu posiada antystatyczną oraz antybakteryjną powłokę, która jest łatwa do czyszczenia. Więcej informacji o kanałach powietrznych znajduje się na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/system-kanalow-powietrznych/. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts