Grzegorz63 13.10.2004 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Wczoraj ekipa położyła mi tynk zewnętrzny na jednej ze ścian mojego domu. Tynk jest silikonowy "Armasil" marki KABE. Dzisiaj nad ranem był przymrozek (-1 stopień). Trochę się martwię... Czy taki przymrozek wpłynie negatywnie na właściwości wytrzymałościowe mojego tynku, czy też nie ma się czym przejmować??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 13.10.2004 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 no właśnie - zaszkodzi? Ja kładę właśnie akrylowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 13.10.2004 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Uwazam ze moze. Zreszat producenci zalecaja dodatnie temp. kladzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 13.10.2004 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Uwazam ze moze. Zreszat producenci zalecaja dodatnie temp. kladzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konradk 13.10.2004 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Mam ten sam dylemat ,tynkuje od zewnątrz , ale ja daje tylko tzw puc (samoróbke) .Gadałem z kilkoma fachowcami ,Wszystko zależy od grubości ,im grubiej tym gorzej przy przymrozkach .Ale ogólnie nie jest jeszcze tragicznie ,dopiero tem w granicach -7 C może być szkodliwa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majo 13.10.2004 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 wiekszosc producentow zaleca temp. od +5 do +25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.10.2004 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Wczoraj ekipa położyła mi tynk zewnętrzny na jednej ze ścian mojego domu. Tynk jest silikonowy "Armasil" marki KABE. Dzisiaj nad ranem był przymrozek (-1 stopień). Trochę się martwię... Czy taki przymrozek wpłynie negatywnie na właściwości wytrzymałościowe mojego tynku, czy też nie ma się czym przejmować??? troche wrózenie z fusów ... ale moze zaszkodzić wpływ ma czas trwania , wietrzność, wystawa elewacji, stopień zawilgocenia tynku natomiast marka ... - nie sądze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 13.10.2004 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Grzegorz, wstrzymaj ekipę, za pare dni temperatura sie podniesie.Jak tynkowaliśmy, to zauwazyłam, ze w chlodniejsze dni tynk strasznie wolno schnął. Ekipa kładła "puc" rano, a wieczorem, jak wracałam z pracy był jeszcze mokry. Mróz napewno nie jest dla niego dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 13.10.2004 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Właśnie odebrałem telefon, że zaczynają dalej tynkować... Na moje wątpliwości odnośnie przymrozków- łagodnie się uśmiechnęli. Ponoć -1 stopień to pikuś... Czy ktoś z Was wie jaką pogodę na południu Polski zapowiadali na dzisiejszą noc??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 13.10.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 cześć, również u mnie ekipa wczoraj kończyła ostatnią ścianę tynk Sto) wydaje mi się, że było sucho i tynk szybko wiazał. Przymrozek jednak w nocy był, fachowcy zapewniali ze wszystko jest OK. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 13.10.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Właśnie odebrałem telefon, że zaczynają dalej tynkować... Na moje wątpliwości odnośnie przymrozków- łagodnie się uśmiechnęli. Ponoć -1 stopień to pikuś... Czy ktoś z Was wie jaką pogodę na południu Polski zapowiadali na dzisiejszą noc??? A czego się spodziewałes, że wstrzymaja robotę i beda bezczynnie siedzieć. Im zalezy na robocie na nie natrwałości Twojego tynku. Mysl sam, skoro producent podaje +5 to sie tego trzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 13.10.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Mam identyczny problem, właśnie zaczęli z silikatem i obawiam się o dzisiejszą noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 13.10.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Widzę, że sporo z nas zostało zaskoczonych przez zimę... Moi fachowcy twierdzą, że przy takiej temperaturze jak teraz, czyli kilka stopni w dzień a przymrozki w nocy nie ma problemu. Właściwie chyba im wierzę bo np. sami powiedzieli, że cokołu płytkami klinkierowymi nie będą teraz okładać, bo już jest za zimno. Poza tym mają co robić - ocieplają też poddasze, więc mogliby przerwać elewację jakby trzeba było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 13.10.2004 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Cholera, nie wiem co robić... Takie piękne słoneczko. Nie wstrzymałem tynkowania, bo później są zapowiadane deszcze, a to jest również katastrofa dla świeżych tynków. Ekipa specjalizuje się tylko w tynkach. Twierdzą, że tylko podczas nakładania tynków jest ważne, żeby była temperatura dodatnia. Dają gwarancje na piśmie, że wszystko będzie OK... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 13.10.2004 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Jestem w trakcie zatapiania siatki. I wczoraj sam wstrzymałem prace bo ryzyko jest za duże. Jedna ściana schła 3 dni. A gadanie że tylko podczas nakładania musi być ciepło to brednie!!! (nawet na chłopski rozum) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 13.10.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Gwarancja na piśmie jest warta nie więcej niż ten co jej udzielił. Jeśli to jest typowa "ekipa", tzn. dziś jest, a jutro może nie być i szukaj wiatru w polu, to wskazana jest zdwojona ostrożność. To wyżej jest ogólną uwagą nt. gwarancji, na temat wpływu mrozu na tynki KABE nic nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 13.10.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Moi tynkarze powiedzieli mi wprost - do kleju minimum + 5 stopni C, a do tynku (mineralnego) minimum +8 stopni C. Docieplali mi wiosną (przełom kwietnia i maja 2004). Natomiast, gdybym się upierał przy niższej temperaturze, to by odmówili, dlatego, że dają gwarancję na swoją robotę. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 13.10.2004 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 +5 podaje producent ale nie przez 5-6 godzin tynk musi miec minimalna temperature przynajmniej 24 godziny w tak zmiennych warynkach to i ekipie tynkujacej nie idzie a traci na tym inwestor wyjdzie to po jakims czasie moja rada nie tynkowac szkoda kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 13.10.2004 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Uwazam ze moze. Zreszat producenci zalecaja dodatnie temp. kladzenia. ... oj nie jest dobrze, Grzegorz63 życzę ,,PLUSA" na termometrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 13.10.2004 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 A jak się mają takie temperatury do tynku na suficie wapienno-cementowego??? Pytam bo za pare dni mają mnie go położyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts