Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynkowanie a przymrozki...

Grzegorz63

Recommended Posts

Wczoraj ekipa położyła mi tynk zewnętrzny na jednej ze ścian mojego domu. Tynk jest silikonowy "Armasil" marki KABE. Dzisiaj nad ranem był przymrozek (-1 stopień). Trochę się martwię... :( Czy taki przymrozek wpłynie negatywnie na właściwości wytrzymałościowe mojego tynku, czy też nie ma się czym przejmować??? :-?

Wczoraj ekipa położyła mi tynk zewnętrzny na jednej ze ścian mojego domu. Tynk jest silikonowy "Armasil" marki KABE. Dzisiaj nad ranem był przymrozek (-1 stopień). Trochę się martwię... :( Czy taki przymrozek wpłynie negatywnie na właściwości wytrzymałościowe mojego tynku, czy też nie ma się czym przejmować??? :-?

troche wrózenie z fusów ... ale moze zaszkodzić

wpływ ma czas trwania , wietrzność, wystawa elewacji, stopień zawilgocenia tynku

natomiast marka ... :-? - nie sądze ...

Grzegorz, wstrzymaj ekipę, za pare dni temperatura sie podniesie.

Jak tynkowaliśmy, to zauwazyłam, ze w chlodniejsze dni tynk strasznie wolno schnął. Ekipa kładła "puc" rano, a wieczorem, jak wracałam z pracy był jeszcze mokry. Mróz napewno nie jest dla niego dobry.

Właśnie odebrałem telefon, że zaczynają dalej tynkować... :-?

Na moje wątpliwości odnośnie przymrozków- łagodnie się uśmiechnęli. Ponoć -1 stopień to pikuś... :o

Czy ktoś z Was wie jaką pogodę na południu Polski zapowiadali na dzisiejszą noc??? :o

A czego się spodziewałes, że wstrzymaja robotę i beda bezczynnie siedzieć. Im zalezy na robocie na nie natrwałości Twojego tynku. Mysl sam, skoro producent podaje +5 to sie tego trzymaj.

Widzę, że sporo z nas zostało zaskoczonych przez zimę...

Moi fachowcy twierdzą, że przy takiej temperaturze jak teraz, czyli kilka stopni w dzień a przymrozki w nocy nie ma problemu. Właściwie chyba im wierzę :wink: bo np. sami powiedzieli, że cokołu płytkami klinkierowymi nie będą teraz okładać, bo już jest za zimno. Poza tym mają co robić - ocieplają też poddasze, więc mogliby przerwać elewację jakby trzeba było...

:-? Cholera, nie wiem co robić... Takie piękne słoneczko. Nie wstrzymałem tynkowania, bo później są zapowiadane deszcze, a to jest również katastrofa dla świeżych tynków. Ekipa specjalizuje się tylko w tynkach. Twierdzą, że tylko podczas nakładania tynków jest ważne, żeby była temperatura dodatnia. Dają gwarancje na piśmie, że wszystko będzie OK... :-?

Gwarancja na piśmie jest warta nie więcej niż ten co jej udzielił. Jeśli to jest typowa "ekipa", tzn. dziś jest, a jutro może nie być i szukaj wiatru w polu, to wskazana jest zdwojona ostrożność. To wyżej jest ogólną uwagą nt. gwarancji, na temat wpływu mrozu na tynki KABE nic nie wiem.