marian51980 04.12.2018 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Witam serdecznie, Mam takie jedno pytanie, remontuję przedpokój w domku na parterze tam gdzie mam główną skrzynkę i licznik od energetyki. Prąd dochodzi trójfazowy na przewodach 4x10mm2, układ TN-C, zabezpieczenie 25A, moc przyłączeniowa 16kW, moc umowna 11kW. Za dwa tygodnie będę brał się za całe pierwsze piętro gdzie planuję żeby była zrobiona druga rozdzielania i osobny podlicznik energii. Całą skrzynkę czyli uzbrojenie i podłączenie licznika będzie robił elektryk z uprawnieniami. Przewody po piętrze będę prowadził samodzielnie. Z racji tego że chciałbym skończyć przedpokój na parterze proszę mi napisać czy jeśli z głównej rozdzielni na parterze poprowadzę przewód o przekroju 4x10mm2 na pierwsze piętro tak żeby w niedalekiej przyszłości elektryk podłączył to do nowej rozdzielni z nowym podlicznikiem to będzie to dobry przewód i przekrój i elektryk, który będzie to robił nie będzie wnosił odnośnie tego zastrzeżeń ? Czy jest to właściwy przekrój z właściwą ilością żył czy może macie koledzy inne zdanie, uwagi, propozycje ? pozdrawiam Marian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 04.12.2018 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Na górę dajesz przewód 5 -żyłowy , może spokojnie być 5x6 mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian51980 04.12.2018 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 ok dziękuję za informacje, rozumiem też że nie zaszkodzi jeśli dam przewód 5 żyłowy o przekroju 10mm2 ? Mam dosłownie 3 metry do jego położenia więc różnicy w kosztach tak nie odczuję a nie wiem czy dobrze myślę ale jestem zwolennikiem "dawania" trochę na wyrost bo sam nie wiem czy gdzieś w przyszłości nie będzie zmiany na większą moc przyłączeniową i nie chciałbym później czegoś już zmieniać szczególnie po remoncie. Tym bardziej że piętro ma być niezależne i będzie tam też robiona kuchnia więc i standardowe urządzenia też się pojawią.. No chyba, że są jakieś przeciwwskazania do położenia większego przekroju w moim przypadku ? Jeśli mogę to chciałbym też zapytać o przewód do kuchenki indukcyjnej czy przy zasilaniu 3 fazowym mogę dać przewód 5x4mm2 i mieć pewność już na przyszłość gdyby cokolwiek szło do góry albo po to tylko żeby mieć spokój czy ograniczyć się do przewodu 5x2,5mm2 ? . Trochę o tym czytałem i zdania są podzielone, jedni uważają że 5x2,5mm2 wystarczy a inni piszą że dla świętego spokoju lepiej dać 5x4mm2. Bardziej skłaniałbym się właśnie do 5x4mm2 i tak samo jak pytanie pierwsze czy nie będzie to błędem ? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 04.12.2018 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Nie ma przeciwwskazań żeby dać większy przekrój zarówno na zasilanie jak i na zasilenie indukcji. Możesz dać i 240 mm2 Także 5x10 na zasilenie rozdzielnicy jak i 5x4 na indukcje będzie dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian51980 05.12.2018 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 marcin225 dziękuję za informacje i serdecznie pozdrawiam Marian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts