Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec 4/5 klasy

Recommended Posts

Byłem w sklepie z kotłami zakaz jest sprzedaży kotłów poniżej 5 klasy. Na moje pytanie do sprzedawcy jak jest zakaz a można takie piece kupić sprzedawca mówi że idiotyczny przepisy pisane na kolanie i że nie zezłomują tysięcy kotłów. Może kupić piec niższej klasy niż 5 z dodatkowym rusztem awaryjnym nie będzie problemów z odbiorem ktoś wie jak to wygląda?

Moment, moment

Zakaz produkcji kotłów < 5klasy był od października 2017r

To co naprodukowali mieli do sprzedania do 1lipca 2018, więc te tysiące kotłów to raczej mniej legalnie tłukli do lipca i teraz kombinują....

Inni rzeźbią a'la podgrzewacze cwu czy inne bzdety export czy na biomase niedrzewną.

w każdym razie oni chca się tego pozbyć, zarobić i sprzedać. Ich nie interesuje czy Ty będziesz miał póxniej problem, czy przyjdzie np. straż miejska i każe Ci za 2lata wywalić.....

dobra rada moja jest taka, nie kupuj < 5klasy

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na szkoleniu SEP dowiesz się takich rzeczy.Karoka pomyśl tak na zdrowy rozsądek.Panel produkuje wtedy kiedy ma warunki które nie występują cały czas a prąd potrzebujemy 24h

Hmmm? tak własnie myślałem, gdzieś coś słyszałeś.

Ja znowu mam te panele panie kolego i wiem że od czerwca poza opłatami stałymi nie zapłaciłem na razie ani grosza ni to za prąd bytowy ani za ogrzewanie i to co nadprodukowały mi te panele w lecie mi nie przepadło. odbierał będę i wystarczy pewnie jeszcze mi na grudzień.

Przez to że obecnie produkcja z PV jest słaba, prądu zacznie mi brakować ale mam rozliczenie roczne także im bliżej wiosny instalacja będzie produkować coraz więcej i bilansować to co przepalę w styczniu i lutym.

Pisze o tym co mam a nie o tym co słyszałem czy czytałem, taka mała różnica.

Moment, moment

Zakaz produkcji kotłów < 5klasy był od października 2017r

To co naprodukowali mieli do sprzedania do 1lipca 2018, więc te tysiące kotłów to raczej mniej legalnie tłukli do lipca i teraz kombinują....

Inni rzeźbią a'la podgrzewacze cwu czy inne bzdety export czy na biomase niedrzewną.

w każdym razie oni chca się tego pozbyć, zarobić i sprzedać. Ich nie interesuje czy Ty będziesz miał póxniej problem, czy przyjdzie np. straż miejska i każe Ci za 2lata wywalić.....

dobra rada moja jest taka, nie kupuj < 5klasy

I ja radziłbym posłuchać tych dobrych rad a nie patrzyć tylko aby dziś.

No chyba kupię Defro eco lux komfort 12kw. Powiedzcie ile może kosztować podłączenie pieca bojlera zbioirnika wyrównawczego +pompa do c.o. i pompa c.w.u. .Nitki mam wypuszczone w kotłowni chodzi o pospinanie tego przy piecu. Wyliczyli mi 2000zł. robocizna materiał do pieca 2100zł. i materiał do zbiornika wyr. i bojlera 300zł. bojler 200l. 1450 zł. To rozsądna cena?

Hmmm? tak własnie myślałem, gdzieś coś słyszałeś.

Ja znowu mam te panele panie kolego i wiem że od czerwca poza opłatami stałymi nie zapłaciłem na razie ani grosza ni to za prąd bytowy ani za ogrzewanie i to co nadprodukowały mi te panele w lecie mi nie przepadło. odbierał będę i wystarczy pewnie jeszcze mi na grudzień.

Przez to że obecnie produkcja z PV jest słaba, prądu zacznie mi brakować ale mam rozliczenie roczne także im bliżej wiosny instalacja będzie produkować coraz więcej i bilansować to co przepalę w styczniu i lutym.

Pisze o tym co mam a nie o tym co słyszałem czy czytałem, taka mała różnica.

Karoka kompletnie nie zrozumiałeś tego co wcześniej napisałem.Ten panel który wyprodukował prąd w nadwyżce a którego obecnie nie potrzebujesz wysłałeś do sieci energetycznej z której ktoś inny to skonsumował .Natomiast kiedy Twój panel już przestał produkować prąd a Ty potrzebujesz to skorzystałeś z prądu wytworzonego z elektrowni która wytwarza prąd non stop 24h na dobę z węgla,atomu czy wody i nie polega na słońcu które świeci przez kilka godzin czy wiaterku który też nie wieje z tą samą siłą .Dlatego te źródła energii nie mogą być podstawą systemu energetycznego, a tylko uzupełnieniem.

No chyba kupię Defro eco lux komfort 12kw. Powiedzcie ile może kosztować podłączenie pieca bojlera zbioirnika wyrównawczego +pompa do c.o. i pompa c.w.u. .Nitki mam wypuszczone w kotłowni chodzi o pospinanie tego przy piecu. Wyliczyli mi 2000zł. robocizna materiał do pieca 2100zł. i materiał do zbiornika wyr. i bojlera 300zł. bojler 200l. 1450 zł. To rozsądna cena?

Jak chcesz Defro to tylko Sigma. Ten kocioł z poziomym wymiennikiem obrasta syfem w oczach.