Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntowa pompa ciepła z kolektorem pionowym w termozmodernizowanym domu

nowisek

Recommended Posts

Witam

Na forum mnóstwo jest teorii, może ja źle szukam, ale nie znalazłem konkretnych realizacji z kolektorem pionowym? Czy ktoś dla ocieplonego domu, montował gruntową pompę ciepła? Mógłby się pochwalić doświadczeniami. Czy przeszedł na ogrzewanie podłogowe czy może udało mu się wykorzystać stare grzejniki? Czy pompa daję radę gdy na dworze temperatura spada do -15C.

Mam dom 200m2, ocieplony styropianem grafitowym 15cm, dach 60cm wełna+wata, dwukomorowe okna. Grzejniki stare żeliwne, raczej nie chciałbym zmieniać na podłogowe. Myślę o gruntowej pompie ciepła. Fachowcy lubią opowiadać różne rzeczy, zależy mi na konkretnych realizacjach.

Chcesz konkretów to podaj konkrety .

Ile masz grzejników i jaki typ ,jaka powierzchnia ścian i dachu .

Generalnie PC jest do ogrzewania . A czy dom ocieplany czy wybudowany jako ciepły nie ma znaczenia .

Grzejnik to grzejnik .Może być żeliwny stalowy podłogowy ścienny klimakonwektor itp

Ja mam i PC PW i grzejniki żeliwne i działa

oczywiście że będzie działać, to gruntówka, więc pogoda za oknem kompletnie jej nie dotyczy(prawie :p)

najważniejsz ebędzie ile i jakich odwiertów, jaki grunt, jaka pompa (moc :p) i jakie masz oZC

zacznij od OZC - do tego badania pod odwierty - i doobierasz jedno i drugie do tego co potrzebujesz

nie ma znaczenia czy dom nowy, czy po modernizacji. OZC powie ci dokłądnie co potrzebujesz

i tyle

• 2 months później...

Witam,

gruntowa pompa ciepła bez problemu będzie pracowała przy temperaturze -15 oC, ponieważ pobiera ciepło niskotemperaturowe z gruntu ponad poziomem przemarzania. Temperatura gruntu poniżej tego poziomu jest praktycznie stała w ciągu całego roku oraz wynosi w przybliżeniu 8 oC. Dlatego gruntowa pompa ciepła w odróżnieniu o powietrznej może bez problemu pracować z wysokim współczynnikiem COP przy niskich temperaturach. Pompa ciepła może współpracować zarówno z ogrzewaniem podłogowym jak i z grzejnikowym. Jednak wyższa sprawność pompy ciepła uzyskiwana jest w przypadku pracy z jak najniższą temperaturą zasilania. W związku z tym lepsze parametry pracy będą występowały przy jej współpracy z ogrzewaniem podłogowym. Dla instalacji grzejnikowej ważne jest, aby maksymalna temperatura zasilania nie przekraczała 60oC.

Przy okazji zachęcam Pana do zainteresowania się gruntowymi pompami ciepła z rodziny Logatherm marki Buderus. Nasze pompy cechują się solidnym wykonaniem, posiadają wysokiej klasy sprężarkę i wymiennik ciepła. Gwarantuje to długą żywotność i wysoką sprawność wytwarzania energii cieplnej. Bardziej szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/. W sprawie doboru, wyceny oraz montażu zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów naszej marki. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witam

Na forum mnóstwo jest teorii, może ja źle szukam, ale nie znalazłem konkretnych realizacji z kolektorem pionowym? Czy ktoś dla ocieplonego domu, montował gruntową pompę ciepła? Mógłby się pochwalić doświadczeniami. Czy przeszedł na ogrzewanie podłogowe czy może udało mu się wykorzystać stare grzejniki? Czy pompa daję radę gdy na dworze temperatura spada do -15C.

Gruntówka fajna sprawa ale przy rozsądnych kosztach.

Większość przy grzejnikach ma PC P/W., ja też mam grzejniki żeliwne.

Grzejniki - czyli grzanie przez cała dobę, albo większość doby. Nie licz na akumulacyjność i grzanie w taniej taryfie.

cop w okolicach 5 też między bajki możesz włożyć, na grzejnikach to może będzie cop 4.

Co przemawia za gruntówką vs powietrzna:

- wysoki cop

- brak "hałasu" na zewnątrz,

- tańsza wymiana po uszkodzeniu/po okresie użytkowania.

i na tym koniec zalet.

Wady:

- wysoki koszy inwestycyjny.

Jeżeli nie mieszkasz w IV strefie V stefie tj. Suwałki albo ogólnie na kresach wschodnich - to bardziej ekonomicznym wyborem jest powietrzna PC + PV ( przynajmniej przez 15 lat wsparcia dla PV), gdzie w tym samym koszcie inwestycyjnym będziesz miał prawdopodobnie niższe koszty eksploatacyjne.