skylift 13.10.2004 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 No właśnie. W moim projekcie kotłownia ma mniej niż 8m3. Czy da się w niej zamontować kocioł gazowy jednofunkcyjny wiszący z zasobnikiem z otwartą lub zamkniętą komorą spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NB1970 13.10.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 No właśnie. W moim projekcie kotłownia ma mniej niż 8m3. Czy da się w niej zamontować kocioł gazowy jednofunkcyjny wiszący z zasobnikiem z otwartą lub zamkniętą komorą spalania? Dobuduj sobie szopke za domem i tam zrob kotlownie. Do czego prowadzi minimalizacja wszystkiego co sie da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 13.10.2004 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Dla kotlow z zamknieta komora spalania wystarczy 6 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anita O. 13.10.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 A jeżeli mam pomieszczenie gospodarcze i chcę je przeznaczyć na kotłownię niecałe 4 m2 w której ma być piec na opał ( węgiel, drzewo ). Czy taka przestrzeń wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 13.10.2004 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 kotłownie (piec gazowy) mam mieć pod schodami i się spoko mieści z zasobnikiem i hydroforem, skoro wieszają piece w łazienkach, czy kuchniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 13.10.2004 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 dla kotłów z zamkniętą komorą spalania kubatura kotłowni musi wynosić minimum 6,5 m3 a nie 6 m3, jak twierdzi Grześ z Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrN 13.10.2004 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Mam piec jednofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania wiszący w pomieszczeniu o kubaturze ok 4 m3. Nie spotkałem się z obiekcjami ani na etapie projektowania i wykonywania instalacji gazowej, ani podczas odbioru kominiarskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walerian35 14.10.2004 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Mam piec jednofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania wiszący w pomieszczeniu o kubaturze ok 4 m3. Nie spotkałem się z obiekcjami ani na etapie projektowania i wykonywania instalacji gazowej, ani podczas odbioru kominiarskiego. Gratuluję wszystko ci tak ten projektant zrobił jak kotłlownię, a kominiarz to przynajmniej sprawdził kominy czy tak za flaszkę ? Popatrz DzU 75/2002 poz. 690 par. 170 pkt 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 14.10.2004 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Walerian może napisz co jest w tym DzU. A jak ktoś w ogóle nie ma komina w pomieszczeniu z piecem to, co?Jakie ma znaczenie kubatura pomieszczenia dla pieca z zamkniętą komorą spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walerian35 14.10.2004 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 widocznie ma, skoro w DzU jest napisane, że kubatura pomieszczeń w których instaluje się piece z zamkniętą komorą to 6,5 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 14.10.2004 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Przepisy przepisami a i tak większość "odbiorów"jest załatwiana "na gębę"lub właśnie za przysłowiową flaszkę. Wystarczy popatrzeć na kotłownie z rurą spiro od kotła gazowego(!) tudzież obieg zamknięty przy kotle "garażowcu" na paliwo stałe... I oczywiście są wszelkie odbiory itp! A jak. Sam miałem kiedyś klienta ,który na moją sugestię dotyczącą przep.bezp. chciał mieć wszystko w/g zaleceń ale "hydraulik" przekonał go do swego ...no i robił po "hydraulikowemu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.10.2004 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 KUBATURA MUSI BYĆ MINIMUM 6,5 M3 I DODATKOWO MOC KOTŁA NIE MOŻE PRZEKRACZAĆ 21KW-DLA BUDYNKÓW JEDNORODZINNYCH, 5 KW W LOKALACH BUDYNKÓW WIELORODZINNYCH.JEŚLI CHODZI O ODBIÓR TO CHYBA NA ZASADZIE DOGADANIA. JA ODBIERAM INSTALACJE I NIE POZWALAM SOBIE NA TAKIE ZAGRYWKI. DLA MNIE - OSOBY BIORĄCEJ PRAWNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ TAKIE ZAGRYWKI MOGĄ SIĘ OKAZAĆ NAPRAWDĘ ZGUBNE. PROJEKTANT, KIEROWNIK BUDOWY I PRACOWNIK GAZOWNI W JEDNEJ OSOBIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.10.2004 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 KUBATURA MUSI BYĆ MINIMUM 6,5 M3 I DODATKOWO MOC KOTŁA NIE MOŻE PRZEKRACZAĆ 21KW-DLA BUDYNKÓW JEDNORODZINNYCH, 5 KW W LOKALACH BUDYNKÓW WIELORODZINNYCH.JEŚLI CHODZI O ODBIÓR TO CHYBA NA ZASADZIE DOGADANIA. JA ODBIERAM INSTALACJE I NIE POZWALAM SOBIE NA TAKIE ZAGRYWKI. DLA MNIE - OSOBY BIORĄCEJ PRAWNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ TAKIE ZAGRYWKI MOGĄ SIĘ OKAZAĆ NAPRAWDĘ ZGUBNE. PROJEKTANT, KIEROWNIK BUDOWY I PRACOWNIK GAZOWNI W JEDNEJ OSOBIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.10.2004 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 KUBATURA MUSI BYĆ MINIMUM 6,5 M3 I DODATKOWO MOC KOTŁA NIE MOŻE PRZEKRACZAĆ 21KW-DLA BUDYNKÓW JEDNORODZINNYCH, 5 KW W LOKALACH BUDYNKÓW WIELORODZINNYCH.JEŚLI CHODZI O ODBIÓR TO CHYBA NA ZASADZIE DOGADANIA. JA ODBIERAM INSTALACJE I NIE POZWALAM SOBIE NA TAKIE ZAGRYWKI. DLA MNIE - OSOBY BIORĄCEJ PRAWNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ TAKIE ZAGRYWKI MOGĄ SIĘ OKAZAĆ NAPRAWDĘ ZGUBNE. PROJEKTANT, KIEROWNIK BUDOWY I PRACOWNIK GAZOWNI W JEDNEJ OSOBIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 14.10.2004 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 nie jest to tak, moc kotła jest ograniczona do 21 i 5 kW, wtedy gdy chcemy wyrzucać spaliny przez ścianę, owszem ograniczeniem mocy kotła jest jego obciążenie cieplne i nie może ono przekroczyć 4650 W/m3. czyli w kotłowni o kubaturze 6,5 m3 możemy zainstalować zgodnie z prawem kocioł o mocy 30 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NB1970 15.10.2004 03:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 A jeżeli mam pomieszczenie gospodarcze i chcę je przeznaczyć na kotłownię niecałe 4 m2 w której ma być piec na opał ( węgiel, drzewo ). Czy taka przestrzeń wystarczy ? Wystarczy. Wegiel skladujcie w sypialni. Jak sie mezowi zachce afrykanskiej pieknosci to dorzucisz do pieca i wysmarujesz sie tym weglem. Bedzie cieplo i czarno. Tylko nie wiem co z blad wlosami zrobic? Moze ktos inny pomoze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walerian35 15.10.2004 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 KUBATURA MUSI BYĆ MINIMUM 6,5 M3 I DODATKOWO MOC KOTŁA NIE MOŻE PRZEKRACZAĆ 21KW-DLA BUDYNKÓW JEDNORODZINNYCH, 5 KW W LOKALACH BUDYNKÓW WIELORODZINNYCH. JEŚLI CHODZI O ODBIÓR TO CHYBA NA ZASADZIE DOGADANIA. JA ODBIERAM INSTALACJE I NIE POZWALAM SOBIE NA TAKIE ZAGRYWKI. DLA MNIE - OSOBY BIORĄCEJ PRAWNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ TAKIE ZAGRYWKI MOGĄ SIĘ OKAZAĆ NAPRAWDĘ ZGUBNE. PROJEKTANT, KIEROWNIK BUDOWY I PRACOWNIK GAZOWNI W JEDNEJ OSOBIE No to gratuluję znajomości przepisów, nie pisz proszę że dokonujesz odbiorów bo to wstyd. A propo brak znajomości przepisów to taka choroba zawodowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anita O. 15.10.2004 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 NB 1970 to miał być dowcip ... jakoś nie chce mi się z tego śmiać . O jakim węglu w sypialni ty piszesz, opał będę miała na zewnątrz , chodziło mi o samą powierzchnię kotłowni. A tak poza tym co masz do blondynek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts