danski88 04.12.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Witam czytając informacje na temat kasetonowych sufitów podwieszanych zawsze spotykam się z opinią, że są one przeznaczone do biur, hoteli itp.I rzeczywiście nie przypominam sobie, żeby ktoś z moich znajomych miał kasetonowy podwieszany sufit w swoim domu. Ewentualnie podwieszany z płyt kartonowo-gipsowych ale nie kasetonowy.A ja pomyślałem sobie, że kasetonowy sufit to super sprawa, bo cokolwiek chciałbyś w przyszłości zmienić (czy przesunąć lampę o 1 metr w prawo, żeby nie odbijała się w telewizorze, czy dołożyć czujnik temperatury do inteligentnego domu itp.) to wystarczy tylko podnieść kaseton, wykonać to co się zaplanowało, odłożyć kaset na swoje miejsce i po sprawie.Nie trzeba nic kuć, gipsować, ani malować. Jeśli chodzi o wygląd to czytałem już opinie, że kasetony stosuje się tam, gdzie estetyka nie jest aż tak ważna. No cóż 20 lat temu takie kasetonowe sufity można było spotkać w nowoczesnych biurach, więc mi one kojarzą się raczej z estetyką niż jej brakiem.Są też sufity podwieszane z częściowo ukrytą konstrukcją (krawędź E) lub całkowicie ukrytą (krawędź X). Jeśli są droższe więcej niż 10% od tych zwykłych to wolałbym te pieniądze przeznaczyć na coś innego. Czy kasetonowe sufity podwieszane mają jakieś wady w stosunku do zwykłego gołego sufitu albo do podwieszanych zbudowanych z płyt kartonowo-gipsowych? A może ich cena jest dużo wyższa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.12.2018 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Mam dziwne przeczucie że zaraz Ty lub jakiś inny jednopostowiec powie nam dlaczego warto i które należy sufity kupić do mieszkania.......... czekamy na reklamę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.12.2018 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Poczekam i ja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danski88 04.12.2018 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Mam dziwne przeczucie że zaraz Ty lub jakiś inny jednopostowiec powie nam dlaczego warto i które należy sufity kupić do mieszkania.......... czekamy na reklamę blisko, ale nie jestem zwykłym szarym człowieczkiem, który być może w przyszłości wybuduje dom. A ponieważ budowa domu to inwestycja na całe życie (kredyt na np. 30 lat) to chciałbym wszystko dokładnie przemyśleć i przeanalizować wszystkie zalety i wady. Interesuję się elektroniką. Jest wiele ciekawych rzeczy, w które można wyposażyć swój inteligentny dom. Np. zmniejszenie temperatury jeśli w danym pomieszczeniu nikt nie przebywa, ale wtedy trzeba zamontować czujnik ruchu. A potem się okazuje, że czujnik ruchu nie działa tak jak to sobie myśleliśmy i trzeba było zamontować 2 czujniki na mniejszej powierzchni. Pomysłów jak coś zrobić lepiej jest dużo i nie sposób wszystkiego zaplanować przed budową. A po kilku latach na rynku elektroniki pojawiają się coraz to nowe rozwiązania w coraz to niższych cenach. Więc zawsze będzie coś co można zrobić lepiej. Napisałem "blisko" ponieważ rzeczywiście nie jestem jeszcze związany z żadną budową i wszystko to są tylko marzenia. Ale w przyszłości mam nadzieję, że to się zmieni i będę budował wymarzony dom. Pomysłów mam dużo i stopniowo na tym forum będę pisał nowe pytania. A teraz bardzo proszę o odpowiedź dlaczego w zwykłych mieszkaniach nikt nie posiada kasetonowych sufitów podwieszanych? Na pewno zabierają 20-40cm wysokości danego pomieszczenia, ale zakładam, że budując swój dom, nie będę brał gotowego projektu. Więc od tego kto będzie robił mój projekt będę mógł zażyczyć sobie odpowiednio wyższe pomieszczenia. Czy z tym związane są jakieś dodatkowe koszty? Czy oprócz tego są jeszcze jakieś inne wady? I jakie są orientacyjne koszty takich sufitów? Bo tego nie znalazłem. PS czy to dobre miejsce na takie pytanie? Może "wnętrza i aranżacje" byłoby lepsze, ale ja pytam bardziej z perspektywy rozpoczynania budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 25.03.2020 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2020 Widzę że wątek szybko umarł, a czytając o możliwościach sufitów podwieszanych natrafiłem na opcję sufitu kasetonowego i tez mnie to zaintrygowało bo mam mieć sporo tego, a opcja kasetonowa wydaje mi się bardzo łatwa do ingerencji po zamontowaniu. Ktoś to robił? Jakie są wady/zalety/cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts