filce ojca 05.12.2018 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Witam, Od 10 lat jestem użytkownikiem pieca olejowego RAPIDO z palnikiem BF 100 . Do tej pory nie miałem z nim żadnych problemów, regularna konserwacja umożliwiała bezawaryjną pracę kotła. Po rozpoczętym niedawno sezonie grzewczym zauważyłem jednak dość znaczne w stosunku do lat poprzednich zużycie paliwa mimo że temperatury na zewnątrz nie są jeszcze zbyt niskie. Co jeszcze zwróciło moją uwagę to znaczna ilość włączeń pieca/h ( niestety nie mam zapisków z lat poprzednich ). Obecnie zauwayżyłem że piec włącza się na 5 minut, po czym występuje 10 minut przerwy. W chłodniejsze dni czas postoju zmniejszał sie.Nie używam pokojowego regulatora temperatury, temperatura jest ustawiona bezpośrednio na piecu. Przechodząc do meritum, jaka według was jest histereza temperatury dla takiego pieca i czy np. uszkodzenie czujnika temperatuty\ termoregulatora może wpływać na cykl pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts