Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Będę kładł styropian, na stropie planuje dać 5 cm , na gruncie 10+5 w garażu 5+5. Pytanie jaki polecacie styropian jakiej firmy i jakie parametry?

1. Na Stropie

2. W garażu

3. Na gruncie ( dodam ze na gruncie będzie około 60% ogrzewania podłogowego )

Prosze o konkretne odpowiedzi do każdego punktu jakiej firmy steropian jaki rodzaj i jakie parametry

Gość Arturo72
Będę kładł styropian, na stropie planuje dać 5 cm , na gruncie 10+5 w garażu 5+5. Pytanie jaki polecacie styropian jakiej firmy i jakie parametry?

1. Na Stropie

2. W garażu

3. Na gruncie ( dodam ze na gruncie będzie około 60% ogrzewania podłogowego )

Prosze o konkretne odpowiedzi do każdego punktu jakiej firmy steropian jaki rodzaj i jakie parametry

Ja bym dał:

1.Strop 10cm-lambda 0,036

2.Grunt 15cm-lambda 0,031

3.Garaż 0cm

Podlogowka 100% góra i dół.

Gość Arturo72
Arturo, przesłbyś wypisywać głupoty. Nie wprowadzaj ludzi celowo w błąd bo gotowi są uwierzyć w to co piszesz.

Ależ ja całkiem poważnie :)

Gdybym nie miał płyty w garażu byłoby 0cm styro,gdybym miał dom z poddaszem użytkowym na stropie byłoby min 10cm styro a w polaciach dachu następne 30cm styro,nie wełny ;) Wełna jest be :)

Gość Arturo72
Jak chcesz to potrafisz. Zrezygnowalem ze styro na gruncie w garażu, może wyjaśiłbyś forumowiczówi dlaczego można na nim oszczędzić?

Tomaszu,przecież ja od zawsze taki ;)

Prosta sprawa,sam grunt pod domem ma temp.ok.8stC co w garażu nie ogrzewanym a dodatkowo odizolowanym od domu stanowi swego rodzaju ogrzewanie i bezsensem byłoby odcinać to ogrzewanie.

Ale to stare czasy,inwestorów myślących i chcących ;)

Gość Arturo72
Temat swego czasu, wielokrotnie przewijał się na FM. Warto go jeszcze raz przypomnieć. Inwestor sam wybierze jakie rozwiązanie dla niego jest najlepsze.

Ale komu z dzisiejszego pokolenia się chce zaglądać głębiej jak wolą obiecanki cacanki i łatwą kasę za gratis ? ;)

Przyzwyczajenie swoje robi :)

Chłopaki, ja z garażu mam bezpośrednie wejście przez wiatrołap do domu, nie jest on tak typowo w bryle tylko tak jakby poza bryłą (nie wiem jak to ując ale wicie o co kaman) i tam w projekcie architekt mi wyliczył że na chudziaka idzie 10 cm styro + wylewka 6.

Jaki tam położyć styropian?

No i jakiej firmy polecacie?

Chłopaki, ja z garażu mam bezpośrednie wejście przez wiatrołap do domu, nie jest on tak typowo w bryle tylko tak jakby poza bryłą (nie wiem jak to ując ale wicie o co kaman) i tam w projekcie architekt mi wyliczył że na chudziaka idzie 10 cm styro + wylewka 6.

Jaki tam położyć styropian?

No i jakiej firmy polecacie?

Masz wyżej napisane