Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

adrian568

Recommended Posts

Witam, zabieram się za podłączenie kominka i chciał bym zrobić to dobrze więc wolę dopytać jeśli nie jestem czegoś pewien, więc tak mam komin systemowy ceramiczny fi 200, wkład kominkowy lucy 12 z wylotem fi 200, kominek będzie z dgp , dokupiłem do tego rurę duohaflex oraz złączkę kominową duohaflex mam zamiar to podłączyć tak:

-do czopucha wkładu zakładam po prostu rurę na uszczelniaczu bez żadnej opaski, z drugiej strony rury zakładam złączkę na uszczelniaczu a złączkę wsuwam w trójnik bez uszczelniacza ( wchodzi w miarę lekko)

czy to będzie poprawne rozwiązanie? czy pomiędzy złączką a kominem także należy dać uszczelniacz? ale wydaje mi się że to połączenie powinno być ruchome ale nie jestem pewien.

jeszcze jedno pytanie:

ściany mam otynkowane , w okół trójnika ceramicznego także , czy powinienem skuć trochę tynku dookoła trójnika? czy trójnik ceramiczny także się rozszerza pod wpływem temperatury?

Takie coś mogłoby być, ale część wsuwana do ceramiki powinna mieś sznur. Ten sznur uszczelnia i uelastycznia połączenie. Trzeba potem kontrolować co roku, jak to siedzi, bo może się wysunąć, jak amatorsko robione. Najlepsze są takie z grubym 20mm sznurem, albo wchodzące nie do ceramik, ale na nią. Te co włażą do środka, po jakimś czasie mogą stwardnieć, usztywnić się, głównie od kondensatu i smoły. Wówczas kwestią czasu jest pęknięcie ceramicznego trójnika systemowego.

Tak, trójnik musi być odkuty z tynku (ostrożnie!). Nie powinien być zatynkowany, ale tynkarze o tym nie wiedzą.

Z