Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana smieciucha na nowy kocioł eko

Krych19

Recommended Posts

Witam przymierzam się do wymiany pieca i instalacji c.o w domu stare budownictwo ok 180mkw do ogrzania grzejnikami obecnie palę miałem w piecu 18kw Faustman pięć ustawiony na 45 stopni w domu jest ciepło i przyjemnie ale czasem piec potrafi odciągnąć do 65 stopni wtedy robi się sauna. Chce zmienić piec i instalacje c.o na ekogroszek żeby żyło się łatwiej ale czytam że ustawienie takiego pieca żeby wypalal dobrze to kupa roboty ile w tym wszystkim jest prawdy? Mam dom 2 kondygnacje i chce żeby temperatura była sterowana termostatem to czy na parterze i piętrze muszą być odzielene termostaty? Jakiej firmy piec polecacie ? Ja mam doczynienia z kotłami faustman gielniak i DM stal pleszew i wiem że są dobre

Wiesz , że dalej będziesz się brudził...

tak wiem to nie jest dla mnie problem, mam gdzie zmagazynowac groszek. Chodzi o to żebym mógł ustawić sobie temperaturę w domu na taka jaka chce i w lato podgrzewać wodę piecem teraz bojler jest na prąd w okresie lata. Największy problem jak ustawić ten pięć żeby dobrze palił. Obecnie w okresie grzewczym spalam ok 4t miału polskiego dobrej jakości, nie ruskiego żużlu.

Gość Arturo72
Witam przymierzam się do wymiany pieca i instalacji c.o w domu stare budownictwo ok 180mkw do ogrzania grzejnikami obecnie palę miałem w piecu 18kw Faustman pięć ustawiony na 45 stopni w domu jest ciepło i przyjemnie ale czasem piec potrafi odciągnąć do 65 stopni wtedy robi się sauna. Chce zmienić piec i instalacje c.o na ekogroszek żeby żyło się łatwiej ale czytam że ustawienie takiego pieca żeby wypalal dobrze to kupa roboty ile w tym wszystkim jest prawdy? Mam dom 2 kondygnacje i chce żeby temperatura była sterowana termostatem to czy na parterze i piętrze muszą być odzielene termostaty? Jakiej firmy piec polecacie ? Ja mam doczynienia z kotłami faustman gielniak i DM stal pleszew i wiem że są dobre

A gaz ziemny ?

Ok,doczytałem,że brak..

Zatem trzeba usiąść i pomyśleć w jaki sposób nie truć siebie i innych.

Siebie możesz ale inni są wazniejsi.

Edytowane przez Arturo72

....

Siebie możesz ale inni są wazniejsi.

Chyba priorytety Ci się powaliły:) Gdyby wszyscy mający śmierdziele palili ekogrochem nie byłoby takiego problemu jak teraz.

Powiedz coś o domu ocieplenie dach, ściana, podłoga po spalaniu wnioskuję że marne. Może warto by ukierunkować się gdzie indziej niż węgiel. Pomęczyć sie ze śmierdziuchem i pomału modernizować dom ocieplenie i rekuperacja. Później coś na prąd, butle lub malutki kocioł na groch.

Co do CWU latem to najlepiej zostać przy prądzie a kocioł wygasić chba że lejecie wode do bólu.

Edytowane przez kulibob

Gość mtdeusz
Niekoniecznie przy paliwie stałym nadmierna izolacja chaty może być szkodliwa bo się okaże,że każdy nawet najmniejszy kocioł na groch będzie się kisić i kopcić w podtrzymywaniu.