Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

Chcę użyć płyt gk w kuchni. Najpewniej będą montowane na profilach. Zastanawiałem się czy taka ściana jest w stanie utrzymać meble kuchenne. Natknąłem się na kilka wątków w sieci, ale nigdzie nie dostałem jakiejś klarownej odpowiedzi. Pojawiały się opinie, że powinno się montować dwie płyty na ścianę, jeżeli mają być meble kuchenne. Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie? Z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Witam,

zazwyczaj mówi się o wzmocnieniach konstrukcji gdzie mają być szafki.

Dwie płyty w mojej ocenie niczego nie zmieniają, owszem dasz specjalne kołki,ale to dalej są płyty,

mimo tego,że podwójne.

Jesli już, to ja zrobiłbym to w ten sposób, że do kontsrukcji przykręciłbym OSB 15mm,a do tego płytę GK.

Ale to moje skromne zdanie.

pozdrawiam

Oczywiście zgadzam się z poprzednimi wypowiedziami.. możesz w miejscu gdzie przewidujesz mocować szafki wiszące pod KG dać dać OSB.

Ja osobiście nic nie kombinowałem wcześniej.

Pojedyncza płyta KG na profilach. Na całej szerokości gdzie mają być szafki listwa np. taka pol_pl_Szyna-montazowa-Listwa-do-zawieszania-szafek-kuchennych-518_1.jpg

Co jakieś 15- 20 cm. (w sumie to otwory na listwie wyznaczyły mi te odległości) listwę kołkowałem do płyty KG metalowymi kołkami Molly...

W szafkach oczywiście wieszaki z regulacją.

Wiszą na tym 4 szafki dwie 60-ki i dwie 80-ki... załadowane do pełna szkłem i wszystkim tym , co w kuchni potrzebne.

Na Youtubie masz fajny filmik pokazujący jak to można zamontować wpisz:

Jak zawiesić szafki kuchenne i wyregulować drzwiczki