Prosilence 05.12.2018 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 WitamJestem posiadaczem centrali Thessla Green airpack home 400h, model z tego roku. Centrala jeszcze nie podłączona. Ulokowałem ją na poddaszu w szczycie budynku, tam gdzie są wyprowadzone króćce ze skrzynek rozdzielaczy. Od rekuperatora do czerpni i wyrzutni będzie jakieś 2m rury i do skrzynek rozdzielczych jakieś 3,5m.Pytanie 1) Centrala ma króćce przyłączeniowe fi 200, skrzynki rozdzielcze mają fi 160. Czy powinienem przechodzić na średnicę rur 160? Czy trzymać się średnicy fi 200, a zredukować do samych skrzynek? 2) Czy od reku jechać średnicą 200 do czerpni i wyrzutni czy redukować na 160? 3) Jakich rur użyć? Czy na obu stronach jechać TERMOFLEXem z izolacją? Czy ocynkiem i izolować samemu? Czy jedna strona TERMOFLEX ,a druga ocynk? 4) Czy jak będzie TERMOFLEX to dawać tłumiki czy nie trzeba? Ogólnie jakich materiałów użyć? Dodam że poddasze w szczycie nie ogrzewane ale ciepło tam bo jest zapianowany dach do szczytu 20cm PUR, a strop nie jest izolowany więc ciepło idzie do góry.. Będę wdzięczny za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 07.12.2018 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 1 i 2. Tam gdzie możesz użyj 200. Zaoszczędzisz na energii i zmniejszysz hałas. 3. Od strony zewnętrznej użyłem Spiro i wełny. Od wewnętrznej nieocieplone Spiro i Sonodec Classic oraz peflex.4. Jeśli zrobisz dobrze to nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prosilence 08.12.2018 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 1 i 2. Tam gdzie możesz użyj 200. Zaoszczędzisz na energii i zmniejszysz hałas. 3. Od strony zewnętrznej użyłem Spiro i wełny. Od wewnętrznej nieocieplone Spiro i Sonodec Classic oraz peflex. 4. Jeśli zrobisz dobrze to nie trzeba. 3. Od strony zewnętrznej tzn do czerpania i wyrzutni? Spiro i wełna tzn. rura gola i sam ją ocieplałes? Jak grubo wełny? Od wewnętrznej tzn od reku do skrzynek rozdzielczych? Spiro na nawiewach czy wywiewach? Sondotec gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.12.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Tak. Dałem 5 cm samoprzylepną. Tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prosilence 30.12.2018 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Hej Zrobiłem tak jak pisałeś. Wszędzie jest fi 200. Od zewnątrz twarde spiro + wełna 5cm (puki co jeszcze nie przykleiłem), od wewnątrz jest sondotec. Reku odpaliłem ale puki co nie mam kodu serwisowego więc nic nie mogę ustawić. Nie mam też modułu CF. Kod zdobędę ale nie wiem jak zrównoważyć instalację. To się reguluje anemostatami? Puki co jak załączyłem to wynik jak na zdjęciu.. Raczej lipa w tej chwili.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 30.12.2018 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Wow... jakbyś miał bypass otwarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prosilence 30.12.2018 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Wow... jakbyś miał bypass otwarty No właśnie. To chyba nie jest normalne nawet jak regulacji nie było. Niby bypass wyłączony. Na tej stronie ze sterownika nie jest wizualizowana praca bypassu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prosilence 01.01.2019 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Zmierzyłem temperaturę na anemostacie nawiewnym i ma się to nijak do tego co pokazuje sterownik. Na sterowniku 4stopnie a zmierzona temperatura 20 stopni. O co tu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prosilence 02.01.2019 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Problem rozwiązany. Na produkcji źle poskładali bypass. Tzn był nie po tej stronie co trzeba. Już działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 02.01.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Oj, jak tego nie skomentować jako totalny "gniot" , z całym szacunkiem do polskich producentów. Zawsze będę uważał że trzeba wspiera polskich producentów ale nie wyobrażam sobie takich przypadków w innych centralach o nazwie na literę A, B, oraz C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prosilence 03.01.2019 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Oj, jak tego nie skomentować jako totalny "gniot" , z całym szacunkiem do polskich producentów. Zawsze będę uważał że trzeba wspiera polskich producentów ale nie wyobrażam sobie takich przypadków w innych centralach o nazwie na literę A, B, oraz C I to za takie siano że ho ho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts