Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga "katowicka" do Poznania - drogą ekspresową ?

NOTO

Recommended Posts

Nie wiem nic oficjalnego, ale zauważyłem, że zamknieto kolizyjny skręt w Gądkach (przy fotoradarze), ale chyba jest zbyt wiele skrzyżowań kolizyjnych, których chyba nie da się zlikwidować np. skręt do Rabena/Pozmeatu też w gądkach, czy do Skrzynek.

Teraz myslę, że zamkną te mniejsze pole wjazdy a przy pozostałych zrobia tak jak w gądkach bezkilizyjne wjazdy. Tylko kiedy ?

Podobno sa środki z Uni na dofinansowanie ...

NOTO,

ja widziałem projekt przebudowy tej trasy na ekspresową, tak jak mówisz.

Dodatkowo, to co wiem o tej inwestycji:

-ludzie mieszkający na skraju Kórnika dostają już informacje o tym aby poszukiwali już sobie nowego miejsca bo ich obecne działki kłócą się z planem miejscowego zagospodarowania. Ten plan pomoć od ładnych kilkunastu lat przewidywał przebudowę trasy - ale z braku funduszy nici z tego były.

- jest taki zjadz z trasy do skrzynek( w prawo jadąc od poznania). otóż skręt w lewo do dziećmierowa( a właściwie do do nowego osiedla "owocowe wzgórze") ma już wytyczone miejsce na ślimaka( czy coś podobnego).

- trasa dwupasmowa ma być wg tego projektu przedłużona na całości obwodnicy kórnika.

- widziałem też informacje o tej przebudowie w letniej "wyborczej" - tylko nie pamiętam nawet w jakim to było miesiącu.

pozdr,