Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepła gruntowa vs gaz ziemny vs mini hybryda

totti99

Recommended Posts

Konkrety:

-dom 160 m2 powierzchni użytkowej podzielony na 2 identyczne lokale po 80 m2(taka mały bliźniak ale formalnie 1 rodzinny 2 lokalowy)-tyle będzie ogrzewane reszta typu nieogrzewany strych itp. nie podaję.

- ocieplenie ścian styropian grafit 20 cm(jeszcze nie położony ale przyjmijmy nie mniej niż lambda 0,33)

- ściany 24 cm beton komórkowy

- dach 28 cm wełna, podłoga 15 cm

powinno dać wg. projektu nie mniej niż: ściany- 0,15 W/m2k, dach 0,13 W/m2K, podłoga 0,26 W/m2k

-okna 3 szybowe - +/- 1.0

kubatura budynku 806,3 m3 budynek zwarty- idealny kwadrat 4 ściany zewnętrzne, jakiś wskaźnik zwartości 0,8

wentylacja naturalna- każdy lokal ma komin de facto po 4 kanały wentylacyjne(brak tradycyjnego komina)

- drzwi na razie brak ale też jakieś przyzwoite do tego

- wszędzie podłogówka

- woda można liczyć zapotrzebowanie duże na 6 osób(aby nie brakło)

Niby roczne zapotrzebowanie na energię pierwotną to 116 kWh m2(z wodą) rok tyle, że liczone tak aby zgodnie z projektem nie opłacało się montować hybrydy z panelami słonecznymi - tzw. analiza źródeł energii odnawialnej. Liczone dla ciepłej wody duże zużycie dla 6 osób oraz ogrzewania grzejnikami i gazem. Mam też podane zapotrzebowanie cieplne lokalu na 4,8 KW dla pojedynczego lokalu czyli x2

region: przedmieścia Wrocławia

I teraz w związku z nie ukrywajmy dotacją ok 30% zacząłem się zastanawiać nad innymi niż gazowe sposobami ogrzewania.

-Zaprojektowane grzejniki i 2 piece gazowe w łazienkach-

OPCJA 1 standard:

2 piece 2 funkcyjne kondensacyjne z malutkimi wbudowanymi zbiornikami

koszt piec max. 7 tys ale wtedy 2 sztuki + do tego podłączanie do 2 lokali wychodzi na bogato za całość max. 23 tyś

OPCJA 2 piec gazowy de dietrich jednofunkcyjny połączony z takim podgrzewaczem:

podgrzewacz:

– Zawiera zasobnik o pojemności 270 litrów i moduł termodynamiczny do zainstalowania na

zewnątrz– Podgrzewanie c.w.u. przez pompę ciepła

– Odzysk ciepła od powietrza zewnętrznego w temperatura chod - 15°C do + 42°C

- COP 3,3

W takim zestawieniu 1 piec na 2 lokale z tym podgrzewaczem - wychodzi 14 tyś+ przyłącze gaz za całość +/-też 23 tyś

- wiadomo, że 2 piece lepiej niż jeden nawet jeśli rodzina ale ten aspekt pomijam w rozważaniach - rozwiązanie w moich warunkach w pełni akceptowalne

OPCJA 3

gruntowa pompa ciepła-

i tu problem jaka

Generalnie u mnie montują w okolicy polskie pompy silezjan niby twierdzą wstępnie, że do domów 160 m2 ma 4 os. montuje 8 KW. Z racji tego że to 2 samodzielne lokale i będzie większy pobór wody niby 10 KW wystarczy odwierty 200 mb pewnie 4 po 50 m

- liczy sobie nie mniej niż 33 tyś. za pompę i odwierty do tego coś tam jeszcze aby podłączyć na gotowca na pewno dojdzie (jakieś przygotowania przewiercenia we własnym zakresie aby nie pompować koszów)

Nie wiem czy ta pompa uciągnie bo za 12 KW robi się 38 tys + pewnie jeszcze kilka tys dojdzie do kompletnej instalacji

Pytanie kluczowe co waszym zdaniem wybrać ?

bez dopłaty brałbym opcję 1 tak było w projekcie - tanio i przyzwoicie. Całkowite ogrzewanie powietrzną pompą powietrza odrzucam - znajomi bardzo nie zadowoleni -bardzo duże koszt naprawy pożerające cały wirtualny zysk a nie podłączyli gazu i teraz problem muszą naprawiać- pewnie opłacalna tam gdzie nie ma gazu ziemnego.

Pozdrawiam,

1.od tych 30% dotacji nie ma czasem 18% podatku. Dodatkowo papierkologia i na czysto może wyjść 20-25%

2. Ja bym brał gaz i jeden piec jeśli to będzie na pewno jedno mieszkanie, bez żadnego pc do cwu. Tylko poszedłbym w ogrzewanie podłogowe.

Jeśli czujesz się na siłach finansowych to gruntowa pc to też dobry wybór, tylko to większą wrzucona kasę inwestycyjną będziesz odbieral kilkanaście lat jeśli nie ponad 20

Dowiedz się jeszcze jakie będą koszty stałe gazu. I podpytaj jakiej marki mają pc powietrza;)

Gość Arturo72
Konkrety:

-dom 160 m2 powierzchni użytkowej podzielony na 2 identyczne lokale po 80 m2(taka mały bliźniak ale formalnie 1 rodzinny 2 lokalowy)-tyle będzie ogrzewane reszta typu nieogrzewany strych itp. nie podaję.

- ocieplenie ścian styropian grafit 20 cm(jeszcze nie położony ale przyjmijmy nie mniej niż lambda 0,33)

- ściany 24 cm beton komórkowy

- dach 28 cm wełna, podłoga 15 cm

powinno dać wg. projektu nie mniej niż: ściany- 0,15 W/m2k, dach 0,13 W/m2K, podłoga 0,26 W/m2k

-okna 3 szybowe - +/- 1.0

kubatura budynku 806,3 m3 budynek zwarty- idealny kwadrat 4 ściany zewnętrzne, jakiś wskaźnik zwartości 0,8

wentylacja naturalna- każdy lokal ma komin de facto po 4 kanały wentylacyjne(brak tradycyjnego komina)

- drzwi na razie brak ale też jakieś przyzwoite do tego

- wszędzie podłogówka

- woda można liczyć zapotrzebowanie duże na 6 osób(aby nie brakło)

Niby roczne zapotrzebowanie na energię pierwotną to 116 kWh m2(z wodą) rok tyle, że liczone tak aby zgodnie z projektem nie opłacało się montować hybrydy z panelami słonecznymi - tzw. analiza źródeł energii odnawialnej. Liczone dla ciepłej wody duże zużycie dla 6 osób oraz ogrzewania grzejnikami i gazem. Mam też podane zapotrzebowanie cieplne lokalu na 4,8 KW dla pojedynczego lokalu czyli x2

region: przedmieścia Wrocławia

I teraz w związku z nie ukrywajmy dotacją ok 30% zacząłem się zastanawiać nad innymi niż gazowe sposobami ogrzewania.

-Zaprojektowane grzejniki i 2 piece gazowe w łazienkach-

OPCJA 1 standard:

2 piece 2 funkcyjne kondensacyjne z malutkimi wbudowanymi zbiornikami

koszt piec max. 7 tys ale wtedy 2 sztuki + do tego podłączanie do 2 lokali wychodzi na bogato za całość max. 23 tyś

OPCJA 2 piec gazowy de dietrich jednofunkcyjny połączony z takim podgrzewaczem:

podgrzewacz:

– Zawiera zasobnik o pojemności 270 litrów i moduł termodynamiczny do zainstalowania na

zewnątrz– Podgrzewanie c.w.u. przez pompę ciepła

– Odzysk ciepła od powietrza zewnętrznego w temperatura chod - 15°C do + 42°C

- COP 3,3

W takim zestawieniu 1 piec na 2 lokale z tym podgrzewaczem - wychodzi 14 tyś+ przyłącze gaz za całość +/-też 23 tyś

- wiadomo, że 2 piece lepiej niż jeden nawet jeśli rodzina ale ten aspekt pomijam w rozważaniach - rozwiązanie w moich warunkach w pełni akceptowalne

OPCJA 3

gruntowa pompa ciepła-

i tu problem jaka

Generalnie u mnie montują w okolicy polskie pompy silezjan niby twierdzą wstępnie, że do domów 160 m2 ma 4 os. montuje 8 KW. Z racji tego że to 2 samodzielne lokale i będzie większy pobór wody niby 10 KW wystarczy odwierty 200 mb pewnie 4 po 50 m

- liczy sobie nie mniej niż 33 tyś. za pompę i odwierty do tego coś tam jeszcze aby podłączyć na gotowca na pewno dojdzie (jakieś przygotowania przewiercenia we własnym zakresie aby nie pompować koszów)

Nie wiem czy ta pompa uciągnie bo za 12 KW robi się 38 tys + pewnie jeszcze kilka tys dojdzie do kompletnej instalacji

bez dopłaty brałbym opcję 1 tak było w projekcie - tanio i przyzwoicie. Całkowite ogrzewanie powietrzną pompą powietrza odrzucam - znajomi bardzo nie zadowoleni -bardzo duże koszt naprawy pożerające cały wirtualny zysk a nie podłączyli gazu i teraz problem muszą naprawiać- pewnie opłacalna tam gdzie nie ma gazu ziemnego.

Pozdrawiam,

Z kretynskim założeniem,że kaloryfery muszą być to pozostań przy gazie :)

Widzę tutaj pomieszanie z poplątaniem.

Arturo - pomysł drabinek w łazienkach wcale nie jest kretyński - jak będą podłączone tak jak podłogówka, to ok, jeśli tak jak tradycyjny grzejnik, to pomysł faktycznie kretyński :D

Ale.od początku...

Trochę mieszasz z tym zapotrzebowaniem na ciepło przez lokal/budynek. Dla domu 160m2 podane przez ciebie 9,6kw wydaje się duże. Nawet w przypadku że jest wentylacja grawitacyjna - swoją drogą, dziwię się, że nie wentylacji mechanicznej...

Opcja 2 - to chyba nieporozumienie. Moim zdaniem, nie ma sensu mając gaz, dodatkowo inwestować w PC do CWU.

Biorąc pod uwagę okoliczności, ja zdecydowałbym się na wersję 1 na bogato - nie wyobrażam sobie, żeby 2 mieszkania miały wspólny piec, ale te piece trzeba dobrać dobrze, trzeba wziąść taki który ma jak najmniejszą moc startową, jest chyba taki, który ma moc startową 1,3kw.

Kurcze panowie...

Ale na potrzeby wątku przyjmijmy, że mój błąd ponieważ opisałem sytuację zbyt chaotycznie.

CAŁY DOM OGRZEWANIE PODŁOGOWE- po prostu przy adaptacji architekt robił wyliczenia co do zapotrzebowania na ciepło dla systemu grzejnikowego tak akurat na tamten moment chcieliśmy itp.

2 sprawa - 2 lokale będą osobne będą mieszkać przyszłościowo 2 rodziny(ja i z czasem siostra w 2 lokalu) stąd zapotrzebowanie na ciepłą wodę jednak trzeba liczyć sporo większe niż przy klasycznym domu 1 rodzinnym o takiej powierzchni użytkowej.

Wątek został założony w celu stwierdzenia opłacalności każdego z systemów. Jeśli da radę go ogrzać gruntową pompa ciepła 10 kW z 4 odwiertami po 50 mb za 34 tys. + dodatkowe roboty we własnym zakresie(tak aby maksymalnie obniżyć koszty instalacyjne), - 30% dotacji biorąc pod uwagę ze ogrzeje oba lokale czyli koszty dzielone na 2 nie wychodzi wiele więcej niż 2 piece z instalacjami itp. Drożej ale różnica jest do zaakceptowania.

Ale jeśli okaże się, że pompa 10 KW to za mało to przy 12 KW pewnie przy 40 tys. będzie ciężko się zamknąć.

Dane projektowe mało wiarygodne i mam problem z ocenieniem faktycznej mocy pompy potrzebnej do ogrzania wody użytkowej oraz ogrzewania.

Systemy z podgrzewaczami raczej odrzucam chociaż nie wiem po co oni je robią pod te piece gazowe skoro się nie opłacają?

Kwestię z rodziną nie rób biznesów itp. pozostawię własnej ocenie każdy ma różne doświadczenia.

A ile osób docelowo tam będzie mieszkać? Bo argument z dużą ilością CWU dla mnie średnio przemawia.

Ale chciałem jeszcze o czymś innym...czy to ma być PC Silesia Term ??

Jeśli tak, to koniecznie zajrzyj tutaj

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?332783-Pompa-ciepla-zamiast-kot%C5%82a-na-ekgorszek

sprawdzałeś swój budynek pod kątem doboru źródła ciepła ??

http://cieplowlasciwie.pl/

A ile osób docelowo tam będzie mieszkać? Bo argument z dużą ilością CWU dla mnie średnio przemawia.

Ale chciałem jeszcze o czymś innym...czy to ma być PC Silesia Term ??

Jeśli tak, to koniecznie zajrzyj tutaj

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?332783-Pompa-ciepla-zamiast-kot%C5%82a-na-ekgorszek

sprawdzałeś swój budynek pod kątem doboru źródła ciepła ??

http://cieplowlasciwie.pl/

z tego forum nic nie wynika ;) na temat PC każdy sprzedaje gdzie może

PC ponoć dobre i na dobrych podzespołach grunt to trafić dobrego instalatora

Ja grzeję prawie 340 m2 i mam 8 osób na pokładzie. 12 KW daje radę bez problemu. ani razu nie użyłem grzałek do CO, jedynie użycie grzałek występuje w dezynfekcji CWU.

u mnie 150m2+piwnica+garaż i przy 5 osobach (dom ponad 8 lat, ale parametry podobne/lepsze niż ten o którym pisze w poście tytułowym) i PC 7,6kw bez problemu daje radę...jest kilknaście % zapasu...

Pozdrawiam,

Witam, jeśli mogę coś zasugerować, to kontakt z profesjonalistami, którzy odwiedzą Cię, zobaczą budynek niezobowiązująco i bezkosztowo doradzą co i jak. Poproś o analize kilku przypadków. Ja ze swojej storny mogę polecić Ci specjalistów autoryzowanych Viessmann, których mapa, spis usług i liste znajdziesz TUTAJ

Nie porywał bym się na konkretne doradztwo, tym bardziej, że masz kilka opcji do wyboru, kilka różnych pomysłów na złożone systemy. Lepiej spokojnie siąść na miejscu i przeanalizować wszystko krok po kroku. Gdybyś miał pytanie o jakiekolwiek urządzenie Viessmann to pamiętaj - jestem do dyspozycji!

Pozdrawiam!

• 1 month później...

Witam,

Zamiast dwóch kotłów kondensacyjnych o mniejszej mocy, polecam Panu zastanowić się nad wyborem jednego kotła o większej mocy. Jeżeli zależy Panu na możliwości rozliczenia zużycia gazu przez każde z mieszkań, można wykonać dwa oddzielne obiegi z zainstalowanymi miernikami ciepła. Jeden kocioł będzie kosztował mniej niż dwa mniejsze oraz nie będzie Pan ponosił podwójnych kosztów przeglądów serwisowych.

W sprawie doboru odpowiedniego kotła kondensacyjnego zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem Junkers-Bosch. Nasi specjaliści doradzą w doborze, jak również ewentualnie wykonają montaż. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka Instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch