Fam13 05.12.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Witam,potrzebowałbym pomocy w sprawie odpowietrzenia podłogówki a mianowicie mam założoną pompę ciepła P-w Panasonic i jest w domu tylko ogrzewanie podłogowe w roku 2015 zalana została podłogówka wodą ze studni głębinowej i zacząłem ogrzewać dom .Niestety po jakimś czasie okazało się że w wodzie znajduje się za dużo żelaza i trzeba założyć odżelaziacz więc został zamontowany jednak woda w instalacji została zanieczyszczona i na zaworach już nie widać przepływu.Dom był ogrzewany przez te lata i temperatura była ustawiona 17-18 st.Nie były tez położone panele na pietrze tylko płytki w salonie ,kuchni,korytarzu i wiatrołapie. W tym roku dopiero zaczęliśmy w tym domu mieszkać i zauważyłem że podłoga nie jest we wszystkich miejscach jednakowo ciepła .Podłogówkę odpowietrzałem kilka razy jednak moje pytanie jest takie,czy napuszczając wodę która jest napowietrzona w hydroforze a potem idzie przez odżelaziacz nie powoduje się tego że to się znowu samoczynnie zapowietrza ?Oczywiście myślę że trzeba te zawory( mam copricorn) wyczyścić,bo nie widać tam już żadnego przepływu,są brązowe.I jak teraz zrobić odpowietrzenie ?Mam ustawioną temp. na zasilaniu 34 stopnie a ciepła nie ma w domu marnie może wycisnąć 21 st. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.12.2018 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Witam,potrzebowałbym pomocy w sprawie odpowietrzenia podłogówki a mianowicie mam założoną pompę ciepła P-w Panasonic i jest w domu tylko ogrzewanie podłogowe w roku 2015 zalana została podłogówka wodą ze studni głębinowej i zacząłem ogrzewać dom . Niestety po jakimś czasie okazało się że w wodzie znajduje się za dużo żelaza i trzeba założyć odżelaziacz więc został zamontowany jednak woda w instalacji została zanieczyszczona i na zaworach już nie widać przepływu.Dom był ogrzewany przez te lata i temperatura była ustawiona 17-18 st. Nie były tez położone panele na pietrze tylko płytki w salonie ,kuchni,korytarzu i wiatrołapie. W tym roku dopiero zaczęliśmy w tym domu mieszkać i zauważyłem że podłoga nie jest we wszystkich miejscach jednakowo ciepła .Podłogówkę odpowietrzałem kilka razy jednak moje pytanie jest takie,czy napuszczając wodę która jest napowietrzona w hydroforze a potem idzie przez odżelaziacz nie powoduje się tego że to się znowu samoczynnie zapowietrza ? Oczywiście myślę że trzeba te zawory( mam copricorn) wyczyścić,bo nie widać tam już żadnego przepływu,są brązowe.I jak teraz zrobić odpowietrzenie ? Mam ustawioną temp. na zasilaniu 34 stopnie a ciepła nie ma w domu marnie może wycisnąć 21 st. Pozdrawiam Jacek Grubo Nie bales się przez te lata o rurki podlogowki,że zarosna syfem ? Spróbuj odpowietrzyc każdą pętlę z osobna i wlej tam prawdziwą wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 06.12.2018 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Grubo Nie bales się przez te lata o rurki podlogowki,że zarosna syfem ? Spróbuj odpowietrzyc każdą pętlę z osobna i wlej tam prawdziwą wodę. a jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.12.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 a jak to zrobić? Szczerze to zapomniałem już jak to robiłem Zamyka się wszystkie pętle pozostawiaja jedną otwartą,luzuje się nakretke przy rozdzielaczu i czeka się na jednolity przepływ wody bez powietrza,jak taki się pojawi zakreca się. I tak kolejne pętle. Tak to leciało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fam13 06.12.2018 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Szczerze to zapomniałem już jak to robiłem Zamyka się wszystkie pętle pozostawiaja jedną otwartą,luzuje się nakretke przy rozdzielaczu i czeka się na jednolity przepływ wody bez powietrza,jak taki się pojawi zakreca się. I tak kolejne pętle. Tak to leciało Wiedziałem że na Arturo można liczyć ale tak naprawdę to odpowietrzałem podłogówkę w tamtym roku a moje pytanie było: czy napuszczając wodę która jest napowietrzona w hydroforze a potem idzie przez odżelaziacz nie powoduje się tego że to się znowu samoczynnie zapowietrza ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 06.12.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Są serwisy które czyszczą podłogówkę ze szlamu, nie rozumiem takiego obrotu spraw żeby montować odżelaziacz zamiast wymienić wodę w układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fam13 06.12.2018 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Są serwisy które czyszczą podłogówkę ze szlamu, nie rozumiem takiego obrotu spraw żeby montować odżelaziacz zamiast wymienić wodę w układzie. Kolego nie o to mi chodzi ,napełniałem podłogówkę wodą ze studni głębinowej kiedy była przezroczysta ,potem wytrąciło się żelazo, a odżelaziacz montuje się żeby woda ogólnie nadawała się do spożycia . Odpowiedź nie na temat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 07.12.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Kolego nie o to mi chodzi ,napełniałem podłogówkę wodą ze studni głębinowej kiedy była przezroczysta ,potem wytrąciło się żelazo, a odżelaziacz montuje się żeby woda ogólnie nadawała się do spożycia . Odpowiedź nie na temat. Pozdrawiam Cała wypowiedź nie trzyma się kupy, masz jakieś brązowe zawory nic przez nie widać ... mamy się domyślać co to jest ? rozdzielacz Capricorn z rotametrami ? Masz 34 st na wodzie zasilającej rozdzielacz fajnie, a spadek temperatury na powrocie ile wynosi ? ile stopni ma płyta ? wiesz czy w ogóle masz jakiś przepływ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts