Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach o małym spadku ze ścianą attykową - stawiam wódeczkę!

barolo

Recommended Posts

czołem Panowie!

jako że stanąłem przed dużym dylematem a rozwalić muszę go ja to pytanie czy prawidłowe przyjąłem założenie odnośnie konstrukcji dachu na domku parterowym w drewnianej ocieplanej szkieletówce:

planuję budowe budynku w szkielecie drewnianym ze ścianą attykową, ze względu na takie rozwiązanie chce zastosować papę szybki syntan oddychający - podkład i warstwa zasadnicza, w zasadzie papa jak papa z taką różnicą że od dachu na zewnątrz pozwala pewnej ilości wilgoci się wydostać (mam nadzieję że w drugą stronę już nie :D)

wstępnie naszkicowany rys przekroju w załączeniu - nr1 to rzut dachu z góry, nr 2 przekrój z boku,

Rysunek1.JPG

Rysunek2.JPG

dach ze spadkiem ok. 5 proc, pytanie dotyczy technologii dachu:

planujemy w kolejności od wnętrza:

- płyta gk

- paroizolacja

- wełna między krokwiami

- płyta OSB

- papa wk

- papa zasadnicza

domek całoroczny, pytanie czy taka koncepcja może być zrealizowana pomyślnie z uwagi na odprowadzanie wilgoci - w tej technologii nie planujemy górą szczeliny wentylacyjnej a więc i membrany dachowej - od góry na krokwie planujemy nabić OSB i bezpośrednio na nie 2x papa. Czy to pozwoli na odprowadzenie ew. wilgoci? czy przy tej technologii musimy odprowadzać wilgoć z wełny? bo być może nie, jeżeli silnie się przyłożymy do paroizolacji? a jeżeli należy coś zmienić w całości to co?

papa dlatego że na gorąco wszędzie się ją naklei i jedynie na zwieńczenia ścian attykowych pójdzie obróbka bl. a nawet koryto rynny będzie z tejże papy. Rynna będzie miała rzygacz przez ścianę.

umnego i doświadczonego dekarza co mi z tym pomoże zapraszam najlepiej w Warszawie bo tu często jestem na wódeczkę, ew. piwo :) jako że nie wszystkim do wawy po drodze to coś wymyślimy zastępczego.

masz tu nagromadzenie wszystkiego czego powinno sie unikac:

-niewentylowany strop

-niewentylowany drewniany strop

-niewentylowany drewniany strop z wlena mineralna

-niewentylowany drewniany strop z welna mineralna z zamknietodyfuzyjnym ukladem warstw w przegrodzie.

Doloz do tego jeszce bledy wykonawcze.

To co opisales to konstrukcja ktorej nalezy unikac, nie jest powiedziane ze nie bedzie dzialac ale to trzeba sprawdzic wlasnie w jakims programie ktory liczy takie niestacjonarne problemy

zalecam zrobienie szczeliny wentylacyjnej jest to dość proste w takim dachu ! jeżeli się uprzesz i tego nie chcesz najlepiej zastosować strop z płyt stalowych trapezowych i wypełnić go wełną skalną z obu stron , na to osb i papa . Jeżeli zdecydujesz się na drewniany dach to bez paroizolacji bo wilgoć musi gdzieś wyjść lepiej niech wyjdzie tą stroną gdzie weszła , oczywiście wtedy wentylacja pomieszczenia istotna . Montuje tak ale dachy pokryte są EPDM nie znam tej twojej papy.

Ja założyłem nad garażem na dachu płaskim na beton (płyty żerańskiej) OSB 12 mm i nie wytrzymała 3 miesiące i zaczęła puchnąć - w nas OSB jest inne niż w Szwecji na to mi wyszło - dziadostwo straszne. Połączenie nędznej papy (bo w większości takie jest - kleiłem to na dom kiedyś 3 różnych producentów) i słabego OSB plus brak wentylacji to daje Ci całe 6 m-cy użytkowania. Nie lepiej zrobić na EPDM na grubszym OSB lub deskach wyjdzie koło 38 zł/m2 samo epdm - klej bonaterm tez akceptowalny cenowo. Co do wentylacji są gotowe systemy dachowe, np. Gór-stal Bochnia i nie martwisz się o nic - nie wiem jak z ceną ale pewnie nie obedrą cię ze skóry a wentylacje i ocieplenie masz już w całym panelu.

• 2 weeks później...

Ten kto zaprojektował taki dach nie ma żadnego doświadczenia w realizacjach.

Po pierwsze dla takiego najlepsze i jedynie dobre jest wykonanie izolacji nakrokwiowej (np. styropapą lub płytami PIR). Znikają wszelkie problemy z wentylacją dachu.

Po drugie rezygnacja z tego niewykonalnego koryta rynnowego, które stwarza same problemy i jest zbytecznym utrudnieniem.

Pozdrawiam.