Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy - dobór a fakty i mity

ADI-mistrzu

Recommended Posts

3. Beretta EXCLUSIVE GREEN E 25 R.S.I. ~4.5kzł netto

- magistrala OpenTHERM, a więc bez większych problemów aby podglądać pracę pieca. Nie jestem tylko pewien czy nie potrzebne jest dodatkowe urządzenie aby się z nim połączyć, czy też w samym piecu jest złącze OT. Dokumentacja jest nie jasna pod tym względem.

.

Do obsługi OT potrzebny jest dodatkowo komunikator ITFR11OT (ok. 150 zeta katalogowo), jednak producent zaleca stosowanie swoich programatorów (nie jest w stanie zagwarantować poprawnej pracy każdego programatora).

W przypadku zakupu kotła Vitodens z serii 200 (222, 242) moduł komunikacyjny Vitoconnect klient otrzymuje w cenie urządzenia. Do kotła podłączany jest on za pomocą złącza OptoLink. Połączenie optyczne występuje między kotłem a wtyczką kabla OptoLink, dalej już do Vitoconnecta jest to połączenie przewodowe.

Nasz cennik tworzony jest tak, że mamy wszystkie elementy oddzielnie, a obok równolegle są pakiety w których łączmy elementy które są niezbędne. Np wybierając pakiet kocioł+zasobnik w kpl będzie również krzyżak montażowy kotła ale także czujnik temperatury wody w zasobniku. Ponieważ kocioł (czy inne urządzenie z naszej oferty) jest tylko jednym z wielu elementów instalacji to cennik dedykowany jest instalatorowi, który wybiera sobie elementy potrzebne do zmontowania prawidłowo działającej instalacji

• 4 weeks później...

Jeszcze jedni pytanie odnośnie pieca:

Czy mieszacz jest konieczny czy nie przy instalacji na samym ogrzewaniu podłogowym?

Słyszałem dziś od hydraulika że trzeba dać bo działając na pogodówce przy -15/20 stopniach na zewnątrz piec może dać i 70/80 stopni.

Prawda? Nie da się tego ograniczyć że więcej jak 50 stopni ma nie generować?

Czy mieszacz jest konieczny czy nie przy instalacji na samym ogrzewaniu podłogowym?

Słyszałem dziś od hydraulika że trzeba dać bo działając na pogodówce przy -15/20 stopniach na zewnątrz piec może dać i 70/80 stopni.

W podłogę 80oC:o? Nawet do CWU tyle nie podaje, mówimy o sprawnym kotle gazowym.

W podłogówkę kotły podają najczęściej do 45oC, tyle wystarcza dla podłogówki w domu. Żaden mieszacz nie jest potrzebny przy 100% podłogówki, co niby tam ma mieszać?

W podłogę 80oC:o? Nawet do CWU tyle nie podaje, mówimy o sprawnym kotle gazowym.

W podłogówkę kotły podają najczęściej do 45oC, tyle wystarcza dla podłogówki w domu. Żaden mieszacz nie jest potrzebny przy 100% podłogówki, co niby tam ma mieszać?

W przypadku kotła gazowego jest tak jak piszesz. Nowe domy to nawet się nie zbliżają do takiej temperatury zasilania o której piszesz.

Cytowany wyżej hydraulik chyba miał na myśli albo instalację z piecem węglowym albo jakiś stary, nieocieplony dom.

Uświadom hydrailika, ze kocioł gazowy można ustawić tak, zeby przy -20C podawał wodę o temp 40C (a nawet 38, 35C)

Dla nowych domów wystarczy.

Żadne mieszacze nie są potrzebne.

Ja użytkuję drugi sezon Vaillant 256/5 z zasobnikiem 120 litrów oraz sterownikiem pogodowym multimatic 700. Koszt całkowity z montażem wyniósł 12 300 pln.

Z pieca jestem zadowolony, ze sterownika pogodowego nieco mniej ( zobaczymy jak będzie po tym sezonie, dom został ocieplony). Problem z pogodówką jest taki, że przy wietrznej pogodzie grzeje jak szalony, w domu jest za gorąco i potrafi przepalić nawet 20 m3/dobe (w tym gotowanie i ogrzewanie wody). Ogólnie z pogodówką zużycie gazu średnio było 16-17 m3/dobę.

Obecnie odpiąłem pogodówkę, ustawiłem temperaturę wody w obiegu na 42 stopnie, zużycie gazu około 11 - 12 m3 (w tym gotowanie i ogrzewanie wody), temperatura w domu 21,5 - 22,5 stopnie. W przyszłym miesiącu podepnę porodówkę (zmiana miejsca montażu czujnika wewnątrz domu) i zobaczymy .

Powyższe wartości dla uśrednione dla temperatur do -10 stopni na zewnątrz.

Trochę info o domu:

Dom z 1990 roku, dom piętrowy 10,5x12,5 m, powierzchnia użytkowa 190m2. Ściany suporex szary + 3 cm styropian + cegła od środka. W tym roku ocieplony styropianem eps 0,38 , od strony południowej i północnej : parter styropian 10 cm , piętro 8 cm. Od strony wschodniej i zachodnej : parter styropian 5 cm , piętro 5 cm ze względu na konstrukcję dachu (dach typu szwedzkiego). Okna plastikowe 8 letnie, instalacja co stalowa o średnicy, oprócz pionów, półcalowe z grzejnikami aluminiowymi (od początku takie były).

• 3 weeks później...

Witam,

Podane przez Pana parametry pracy instalacji podłogowej są o wiele za wysokie. Ogrzewanie podłogowe powinno pracować na parametrach niskich, czyli 40/30 i zgodnie z zaleceniami producenta na instalacji powinien zostać zainstalowany mieszacz.

W celu doboru kotła wraz z wyceną zachęcam Pana do bezpośredniego kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów Junkers-Bosch. Doradzą oni przy doborze kotła o odpowiedniej mocy oraz ewentualnie wykonają jego montaż. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

Pozdrawiam

Konsultant Junkers-Bosch

• 2 weeks później...

Witam,

kocioł Bosch Condens GC9000iW jest jednym z najlepszych kotłów w ofercie Junkers-Bosch. Dlaczego sądzi Pan, że wymiennik aluminiowo-krzemowy nie jest dobrym rozwiązaniem? Wymiennik ciepła WB5, gwarantuje wyższą sprawność wytwarzania ciepła niż tradycyjny wymiennik. Jest montowany we wszystkich kotłach klasy premium z naszej oferty. Kolejną zaletą kotła jest nowoczesny wygląd dzięki obudowie wykonanej ze szkła tytanowego, dotykowy ekran oraz szeroka modulacja pracy w zakresie do 10% mocy maksymalnej. W sprawie montażu i wyceny kotła kotła zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem Junkers-Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch