Aydin 06.12.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Z instalacji do 10kWp po oddaniu prądu do sieci możemy odebrać sobie później 80%. Powyżej 10kWp już tylko 70%. Z czego liczy się ową moc? Z ilości paneli * moc panela? Czy może z maksymalnej ilości oddanej do sieci? Bo są nieco inne sprawy. Jak wiadomo moc paneli to sprawa teoretyczna, bo i tak nigdy nie produkują z taką mocą jak wyliczono w laboratoriach. Poza tym nawet większa instalacja np. 15kWp może być ograniczona przez mniejszy inwerter. No i to jest właśnie moje pytanie. Zamierzam dać inwerter 10kW natomiast moc z paneli około 12-15KWp. Mam niestety słabe warunki - dach 2-spadowy na wschód-zachód. Na pewno przy 12kWp i tak nigdy nie osiągnę pełnej mocy inwertera, bo połowa będzie na wschodniej a połowa na zachodniej połaci. Nawet 15kWp nie wiem czy da tyle energii.A jak będzie to widział ZE? Będę mógł odebrać 70% tylko z uwagi na sumaryczną szczytową moc paneli, czy 80%, bo inwerter i tak nie przyjmie więcej niż 10kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 06.12.2018 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Ja mam w umowie wpisaną moc modułów fotowoltaicznych czyli 7kWp, mimo że inwerter ma moc 6kW. Jak widać, dla zakładu liczy się moc paneli, bo z tego wynika ilość kilowatogodzin wyprodukowanych w ciągu roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aydin 06.12.2018 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Ja mam w umowie wpisaną moc modułów fotowoltaicznych czyli 7kWp, mimo że inwerter ma moc 6kW. Jak widać, dla zakładu liczy się moc paneli, bo z tego wynika ilość kilowatogodzin wyprodukowanych w ciągu roku. Z mocy paneli wynika tylko SZACUNKOWA ilość możliwych do wyprodukowania kWh. Praktycznie nigdy panele nie będą pracować na 100% swoich możliwości, a do tego mój przypadek jeszcze od tego odejmuje 20% ze względu na kiepskie ukierunkowanie. Szkoda, że tak liczą. Nie wiem w takim razie, czy przewymiarować ponad 10kWp, czy dać poniżej 10kWp a oszczędzić na falowniku i dać go np. 8kW. Chyba raczej mało opłacalne jest robienie instalacji ciut powyżej 10kWp, bo inaczej zysk prawie żaden, a strata 10% oddawanego do sieci. Mam jeszcze sporo czasu, może i tak pozmienia się prawo czy ceny w fotowoltaice, to wtedy podejmę decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 06.12.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 A jak będzie to widział ZE? Będę mógł odebrać 70% tylko z uwagi na sumaryczną szczytową moc paneli, czy 80%, bo inwerter i tak nie przyjmie więcej niż 10kW? Wg mnie powinno się liczyć moc inwertera. Ale to wg mnie. Praktyka pokazuje, że ZE racze nie są przychylne Prosumentowi. Jeśli będzie w panelach więcej, niż 10 kW, to dlaczego nie zabrać 30 procent? Ja też mam dach wschód-zachód i nieznacznie przewymiarowaną ilość paneli. Mimo, że moc przyłączeniowa to 5 kW przyjęto zgłoszoną większą ilość paneli. Ważna była moc łączna inwerterów. Instalacja nigdy nie dała mocy większej, jak 5 kW. Lepiej zainstaluj do 10 kW w panelach, jeśli boisz się straty 30 procent produkcji. Zawsze będziesz mógł dołożyć kolejne, jak się sprawa wyjaśni. Co więcej - będziesz wiedział, czy jest sens dołożyć 2, czy 5 kW. Teoretycznie można wyliczyć ilość paneli do inwertera. Teoretycznie - ale np.jak jakieś drzewo cieniuje w październiku, osłabiając moc instalacji, to pod koniec listopada, gdy zlecą wszystkie liście jest lepiej. Możesz też zadać pytanie Prezesowi URE, jak oni to interpretują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aydin 07.12.2018 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Ja też mam dach wschód-zachód i nieznacznie przewymiarowaną ilość paneli. Mimo, że moc przyłączeniowa to 5 kW przyjęto zgłoszoną większą ilość paneli. Ważna była moc łączna inwerterów. Instalacja nigdy nie dała mocy większej, jak 5 kW. Lepiej zainstaluj do 10 kW w panelach, jeśli boisz się straty 30 procent produkcji. Zawsze będziesz mógł dołożyć kolejne, jak się sprawa wyjaśni. Co więcej - będziesz wiedział, czy jest sens dołożyć 2, czy 5 kW. Teoretycznie można wyliczyć ilość paneli do inwertera. Teoretycznie - ale np.jak jakieś drzewo cieniuje w październiku, osłabiając moc instalacji, to pod koniec listopada, gdy zlecą wszystkie liście jest lepiej. A jakiego masz Operatora? I z ciekawości: ile średnio dają Ci rocznie te panele na wschód-zachód? Masz po połowie na obu połaciach? Co do samego pytania głównego to raczej nie do Prezesa URE od razu, może przy okazji kiedyś zajadę do ZE i tam podpytam, jeśli będą wiedzieć. Ostatnio przekonałem się, że trudno z nimi pogadać sensownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 07.12.2018 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 A jakiego masz Operatora? I z ciekawości: ile średnio dają Ci rocznie te panele na wschód-zachód? Masz po połowie na obu połaciach? Co do samego pytania głównego to raczej nie do Prezesa URE od razu, może przy okazji kiedyś zajadę do ZE i tam podpytam, jeśli będą wiedzieć. Ostatnio przekonałem się, że trudno z nimi pogadać sensownie. Tauron. Panele rozmieszczone mniej więcej po równo. Te pionowo na południe też. Od 01.01.2018 r. uzyskałem 5710 kWh na głównym przyłączu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.12.2018 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 kWh to nie to samo co kWp. Liczy sie moc paneli, nie ważne, że teoretyczna, ale każdy panel ma jakąś moc podawana przez producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 07.12.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 (edytowane) kWh to nie to samo co kWp. Liczy sie moc paneli, nie ważne, że teoretyczna, ale każdy panel ma jakąś moc podawana przez producenta. kWh to nie kW, ale o co Ci chodzi? Edytowane 7 Grudnia 2018 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.12.2018 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 kWh to nie kW, ale o co Ci chodzi? chodzi mi o to uzyskałem 5710 kWh na głównym przyłączu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 08.12.2018 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 chodzi mi o to uzyskałem 5710 kWh na głównym przyłączu. A więc nie pomyliłem się. Post nr #7 był skierowany do mnie. Otóż Kolego jeśli już komentujesz wypowiedzi innych, to przedtem pomyśl, czy nie warto przeczytać ze zrozumieniem. Jeśli przeczytasz, lecz nie zrozumiesz, to lepiej nie komentuj. Kolega @Aydin zadał mi pytanie (tu cytat): "ile średnio dają Ci rocznie te panele na wschód-zachód?". Odpowiedziałem ile kWh w ściśle określonym okresie (odczytałem z licznika). Myślę, że udzieliłem poprawnej odpowiedzi. Jeśli obecnie pod pojęciem kWh rozumiemy co innego, niż w ubiegłym wieku, to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 08.12.2018 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Ok, mój błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcadiusz 16.12.2019 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Czyli reasumując, energetyka policzy sumę watów napisanych z tyłu na panelu(na fakturze, innym kwicie itp)? i jak będzie do 10kw to 0,8, a jak przekroczy 10kw to już 0,7?. Każda energetyka? Ja mam w ENEA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezesik24 16.12.2019 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Dokładnie tak, liczy się moc instalacji, a nie to ile ona wyprodukuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 19.12.2019 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Tylko instalacja będzie miała moc 10kW mając inwerter 10kW. Niezależnie czy podłączymy do niego 10kWp czy 15kWp. I o to chodzi - "przygarnąć" 30 %, bo jest więcej niż 20 %! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 19.12.2019 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Czy oni czasem nie biorą pod uwagę tego co jest mocniejsze ? Raz po panelach , a raz po inwerterze ? W zależności co im korzystniej wypada , oczywiście zawsze tą większą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 19.12.2019 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Tylko instalacja będzie miała moc 10kW mając inwerter 10kW. Niezależnie czy podłączymy do niego 10kWp czy 15kWp. Dla nas to jasne jak słońce , a dla betonu z ZE już nie . Sorry taki mamy klimat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 22.12.2019 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Czy oni czasem nie biorą pod uwagę tego co jest mocniejsze ? Raz po panelach , a raz po inwerterze ? W zależności co im korzystniej wypada , oczywiście zawsze tą większą... U mnie w 2017 r. brali po mocy inwertera, W tym roku po mocy paneli. Pewnie takie są aktualne wytyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 23.12.2019 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Witam, ENEA - moc paneli (nie ma wątpliwości, bo moc inwertera 2 razy większa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aydin 13.02.2020 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Witam, ENEA - moc paneli (nie ma wątpliwości, bo moc inwertera 2 razy większa). Moc inwertera może być 2x większa? Rozumiem, że przygotowane to pod zwiększenie mocy paneli w przyszłości, ale czy nie ma to jakichś negatywnych konsekwencji? Oprócz ceny oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 13.02.2020 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Moc inwertera może być 2x większa? Może. W wypadku SMA nie chcą montować inwertera o mocy ponad 100% większej niż znamionowa moc paneli. Ja co prawda zmniejszyłem potem moc inwertera do 8 kW ale to i tak za duży będzie bo paneli wejdzie chyba nie więcej niż 7kWp. Rozumiem, że przygotowane to pod zwiększenie mocy paneli w przyszłości, ale czy nie ma to jakichś negatywnych konsekwencji? Oprócz ceny oczywiście Ma dwie: płacisz wcześniej a jeden większy inwerter jest tańszy niż dwa mniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts