Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak liczyć moc instalacji PV wg umów z ZE?

Aydin

Recommended Posts

Z instalacji do 10kWp po oddaniu prądu do sieci możemy odebrać sobie później 80%. Powyżej 10kWp już tylko 70%.

Z czego liczy się ową moc? Z ilości paneli * moc panela? Czy może z maksymalnej ilości oddanej do sieci? Bo są nieco inne sprawy. Jak wiadomo moc paneli to sprawa teoretyczna, bo i tak nigdy nie produkują z taką mocą jak wyliczono w laboratoriach. Poza tym nawet większa instalacja np. 15kWp może być ograniczona przez mniejszy inwerter.

No i to jest właśnie moje pytanie. Zamierzam dać inwerter 10kW natomiast moc z paneli około 12-15KWp. Mam niestety słabe warunki - dach 2-spadowy na wschód-zachód. Na pewno przy 12kWp i tak nigdy nie osiągnę pełnej mocy inwertera, bo połowa będzie na wschodniej a połowa na zachodniej połaci. Nawet 15kWp nie wiem czy da tyle energii.

A jak będzie to widział ZE? Będę mógł odebrać 70% tylko z uwagi na sumaryczną szczytową moc paneli, czy 80%, bo inwerter i tak nie przyjmie więcej niż 10kW?

Ja mam w umowie wpisaną moc modułów fotowoltaicznych czyli 7kWp, mimo że inwerter ma moc 6kW. Jak widać, dla zakładu liczy się moc paneli, bo z tego wynika ilość kilowatogodzin wyprodukowanych w ciągu roku.

Z mocy paneli wynika tylko SZACUNKOWA ilość możliwych do wyprodukowania kWh. Praktycznie nigdy panele nie będą pracować na 100% swoich możliwości, a do tego mój przypadek jeszcze od tego odejmuje 20% ze względu na kiepskie ukierunkowanie. Szkoda, że tak liczą. Nie wiem w takim razie, czy przewymiarować ponad 10kWp, czy dać poniżej 10kWp a oszczędzić na falowniku i dać go np. 8kW. Chyba raczej mało opłacalne jest robienie instalacji ciut powyżej 10kWp, bo inaczej zysk prawie żaden, a strata 10% oddawanego do sieci. Mam jeszcze sporo czasu, może i tak pozmienia się prawo czy ceny w fotowoltaice, to wtedy podejmę decyzję.

A jak będzie to widział ZE? Będę mógł odebrać 70% tylko z uwagi na sumaryczną szczytową moc paneli, czy 80%, bo inwerter i tak nie przyjmie więcej niż 10kW?

Wg mnie powinno się liczyć moc inwertera. Ale to wg mnie. Praktyka pokazuje, że ZE racze nie są przychylne Prosumentowi. Jeśli będzie w panelach więcej, niż 10 kW, to dlaczego nie zabrać 30 procent? Ja też mam dach wschód-zachód i nieznacznie przewymiarowaną ilość paneli. Mimo, że moc przyłączeniowa to 5 kW przyjęto zgłoszoną większą ilość paneli. Ważna była moc łączna inwerterów. Instalacja nigdy nie dała mocy większej, jak 5 kW.

Lepiej zainstaluj do 10 kW w panelach, jeśli boisz się straty 30 procent produkcji. Zawsze będziesz mógł dołożyć kolejne, jak się sprawa wyjaśni. Co więcej - będziesz wiedział, czy jest sens dołożyć 2, czy 5 kW. Teoretycznie można wyliczyć ilość paneli do inwertera. Teoretycznie - ale np.jak jakieś drzewo cieniuje w październiku, osłabiając moc instalacji, to pod koniec listopada, gdy zlecą wszystkie liście jest lepiej.

Możesz też zadać pytanie Prezesowi URE, jak oni to interpretują.

Ja też mam dach wschód-zachód i nieznacznie przewymiarowaną ilość paneli. Mimo, że moc przyłączeniowa to 5 kW przyjęto zgłoszoną większą ilość paneli. Ważna była moc łączna inwerterów. Instalacja nigdy nie dała mocy większej, jak 5 kW.

Lepiej zainstaluj do 10 kW w panelach, jeśli boisz się straty 30 procent produkcji. Zawsze będziesz mógł dołożyć kolejne, jak się sprawa wyjaśni. Co więcej - będziesz wiedział, czy jest sens dołożyć 2, czy 5 kW. Teoretycznie można wyliczyć ilość paneli do inwertera. Teoretycznie - ale np.jak jakieś drzewo cieniuje w październiku, osłabiając moc instalacji, to pod koniec listopada, gdy zlecą wszystkie liście jest lepiej.

A jakiego masz Operatora? I z ciekawości: ile średnio dają Ci rocznie te panele na wschód-zachód? Masz po połowie na obu połaciach?

Co do samego pytania głównego to raczej nie do Prezesa URE od razu, może przy okazji kiedyś zajadę do ZE i tam podpytam, jeśli będą wiedzieć. Ostatnio przekonałem się, że trudno z nimi pogadać sensownie.

A jakiego masz Operatora? I z ciekawości: ile średnio dają Ci rocznie te panele na wschód-zachód? Masz po połowie na obu połaciach?

Co do samego pytania głównego to raczej nie do Prezesa URE od razu, może przy okazji kiedyś zajadę do ZE i tam podpytam, jeśli będą wiedzieć. Ostatnio przekonałem się, że trudno z nimi pogadać sensownie.

Tauron. Panele rozmieszczone mniej więcej po równo. Te pionowo na południe też. Od 01.01.2018 r. uzyskałem 5710 kWh na głównym przyłączu.

chodzi mi o to

uzyskałem 5710 kWh na głównym przyłączu.

A więc nie pomyliłem się. Post nr #7 był skierowany do mnie.

Otóż Kolego jeśli już komentujesz wypowiedzi innych, to przedtem pomyśl, czy nie warto przeczytać ze zrozumieniem. Jeśli przeczytasz, lecz nie zrozumiesz, to lepiej nie komentuj. Kolega @Aydin zadał mi pytanie (tu cytat): "ile średnio dają Ci rocznie te panele na wschód-zachód?".

Odpowiedziałem ile kWh w ściśle określonym okresie (odczytałem z licznika). Myślę, że udzieliłem poprawnej odpowiedzi.

Jeśli obecnie pod pojęciem kWh rozumiemy co innego, niż w ubiegłym wieku, to przepraszam.

• 1 year później...
Czy oni czasem nie biorą pod uwagę tego co jest mocniejsze ? Raz po panelach , a raz po inwerterze ? W zależności co im korzystniej wypada , oczywiście zawsze tą większą...

U mnie w 2017 r. brali po mocy inwertera, W tym roku po mocy paneli.

Pewnie takie są aktualne wytyczne.

• 1 month później...
Moc inwertera może być 2x większa?

Może. W wypadku SMA nie chcą montować inwertera o mocy ponad 100% większej niż znamionowa moc paneli.

Ja co prawda zmniejszyłem potem moc inwertera do 8 kW ale to i tak za duży będzie bo paneli wejdzie chyba nie więcej niż 7kWp.

Rozumiem, że przygotowane to pod zwiększenie mocy paneli w przyszłości, ale czy nie ma to jakichś negatywnych konsekwencji? Oprócz ceny oczywiście :)

Ma dwie: płacisz wcześniej a jeden większy inwerter jest tańszy niż dwa mniejsze... ;)