Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie w okolicach Warszawy kupi? wapno lasowane?

leho

Recommended Posts

A nie masz czasu żeby samemu lasować

To ja mam inne pytanie. Do murowania, czy nie lepiej po prostu kupic plastyfikator za 99 groszy za torebke, ktora wystarzcza na 50 kilo cementu (ja dawalem torebke na 25 kilo)

Taniej, czysciej, ten sam efekt, a o ile mniej klopotu.

Trzy domy budujace sie na okolo mojej budowy, trzy rozne brygady i zadna nawet nie chce slyszec o wapnie :o

Cos w tym jest.

POZDR<

wybacz PADI, ale tutaj się nie zgodzę, plastyfikatory są nawet tańsze to fakt, ale znacznie gorsze, bo wapno ma bardzo ważne właściwości, np. grzybobójcze, i inne... To właśnie nadal dlatego go się stosuje

Jezeli dopuscisz do rozwoju grzyba to nwet grzybo killer wapno Cie nie uratuje. Bedziesz mial grzyba w kratki :lol: :lol: :lol:

Ale swoja droga tak sie zastanawiam jesli chodzi o domki jednoradzinne- dlaczego wapno ?

POZDR<

• 6 years później...

Dlatego wapno, a nie super plastyikatory, bo wapno wykazuje rewelacyjny wpływ na zdrowie mieszkańców. Oprócz grzybów działa także na pierwotniaki i bakterie. Szczególnie dobre właściwości dla ludzi mają tynki wapienno-piaskowe (zupełnie bez cementu). Znam konserwatora zabytków, który uważa cement za dobry jedynie do konstrukcji typu mosty i drogi, a nie na siedziby ludzkie. I do takich konstrukcji dobre są też superplastyikatory i zagęszczacze. Do normalnych domów nie jest potrzebna super wytrzymałość jak do filaru mostu. Jak ktoś wie jak, można uzyskać bardzo mocny tynk wapienny, nadający się na podłoża nawet pod płytki, kamień itp. Można robić tylko wapienno-piaskowe podkłady podłogowe. Ciepłota i suchość domów budowanych na zaprawie wapiennych i tynkowanych w ten stary sposób jest nieporównanie lepsza. Do 1870 roku stosowano wyłącznie wapno z dodatkami wzmacniającymi (typu białko jaja kurzego itp.). Wraz z upływem czasu zaprawy wapienne ulegają wzmocnieniu. W całej Europie stoi mnóstwo pałaców, kościołów i innych budowli, które mają po kilkaset lat i zostały zrobione na zaprawie wapiennej. Jeśli ktoś chce zdrowo wykańczać mieszkanie, warto tynkować tynkiem wapiennym i glinianym.

Nowoczesne techniki służą dobrze przyspieszczeniu prac (czyli zwiększeniu zysku firm budowlanych). Jeśli ktoś robi dla siebie, nie powinien patrzeć na tego typu pozorny zysk, tylko mieć na uwadze zdrowie rodziny.