Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

55m2 spalanie 20kg na dobę !!! Co zmienić w ustawieniach ??

Recommended Posts

Witam, nie mogę dobrze ustawić Kotła na ekogroszek, piec spała ok 20kg na dobę przy metrażu 55m2 budynek jest nie ocieplony a moc kotła to 12kw, zamontowany jest zawór czwordrozny, brak bojlera. Ustawienia kotła są takie czas podawania 15 sęk.

Czas pomiędzy podawaniem - 3min 30 sek

Krotność podawania - 2

Czas przedmuchu - 25sek

CZas pomiędzy przedmuchami - 8min

Obroty dmuchawy 45%

Obroty w stanie nadzoru 40%

Robią się tez spieki węglowe, co doradzacie co zmienić ? Na zewnątrz plusowe temperatury a w domu utrzymuje się ok 22stopni.

Gość mtdeusz

Nie powiedział bym tego.Choć jak są olbrzymie ilości powietrza to nie będzie grzać a może dużo spalać.

Czy ci depile idioci producenci tych pudeł nie umiał zrobić normalnego kotła na paliwo stałe co będzie w cywylizowany sposób spalał cywylizowane ilości opału?

Edytowane przez mtdeusz

Dobrze jak bys podał typ palnika , to pisze na rurze podajnika taka tabliczka , ale dla przykładu podam ci że ja mam 10kw i spalam 8-10 kg/doba a ogrzewam 120m2 a czasem nawet 160m2 , powietrze u mnie na mocy minimalnej to 18 procent a na mocy maxymalnej to 26 procent , , ale to też nic nie znaczy bo ja mam wentylator bez jakichś klapek o mocy 34 Watt a ty pewnie inny .

Witam, nie mogę dobrze ustawić Kotła na ekogroszek, piec spała ok 20kg na dobę przy metrażu 55m2 budynek jest nie ocieplony a moc kotła to 12kw, zamontowany jest zawór czwordrozny, brak bojlera. Ustawienia kotła są takie czas podawania 15 sęk.

Czas pomiędzy podawaniem - 3min 30 sek

Krotność podawania - 2

Czas przedmuchu - 25sek

CZas pomiędzy przedmuchami - 8min

Obroty dmuchawy 45%

Obroty w stanie nadzoru 40%

Robią się tez spieki węglowe, co doradzacie co zmienić ? Na zewnątrz plusowe temperatury a w domu utrzymuje się ok 22stopni.

Na początek ustaw 5 s podawania i 1:10 przerwy jest to to samo co masz ale spieki mogą się robić gdy jest za duża przerwa i nie podaj zmniejsz tez obroty dmuchawy może do 30-35 i przymkni klapkę na dmucha wie tak aby była otwarta na jakieś 1,5 cm gdy ro nie pomoże zwiększaj tylko przerwę między podania mi pracy nie ruszaj dodawaj 5 s I obserwuj co się będzie działo zmieniaj ustawienia raz na dobę żeby widzieć efekty jeśli masz klapkę na czopuchu możesz ją delikatnie przymknąć chociaż nie jest to zalecane wiec to już zależy od ciebie no i musisz mieć przede wszystkim dobry i suchy ekogroszek bo jeśli palisz czeskimi śmieciami to zapomni o tym co napisałem wyżej :) jeśli nie masz wskaźnika poziomu węgla na piecu to zrób sobie miarę tak jak na filmie

Pozdrawiam