Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wykańczamy łazienkę. Czy Macie jakieś pomysły na wykończenie 3mm szczeliny między lustrem a płytkami ceramicznymi ???

Lustro jest wklejone między płytki tak, że jego powierzchnia licuje z powierzchnią płytek.

Fuga ceramiczna i silikonowa się nie nadaje - podobno wyżera spód lustra.

https://forum.murator.pl/topic/24353-pomocy-jak-obrobi%C4%87-szczelin%C4%99-mi%C4%99dzy-lustrem-a-kafelkami/

też miałem taki orzech do zgryzienia. Zrobiłem tak: od tyłu pomalowałem je folią w płynie (bodaj Atlasem), po czym przykleiłem do ściany na klej do płytek, licując i zostawiając szeliny na fugi do płytek. Później wszystko razem zafugowałem fugą Mapei Manhattan (szara) i od dwóch lat jest OK. Żadnych wżerów, itp.
właśnie robili mi coś takiego szpara wypełniona silikonem mapej w kolrze fugi wygląda bardzo dobrze Oklejasz dookoła płytki potem lustro i silikonujesz, wygładzisz spoinę i to wszystko. U mnie samo lustro też jest przyklejone na silion szklarski bezpośrednio na ścianę. Tak na marginesie kto ci naopowiadał głupot że silikon wyżera spód lustra ??!.

"Tak na marginesie kto ci naopowiadał głupot że silikon wyżera spód lustra ??!"

O tym, że silikony powszechnie stosowane do fugowania wyżerają spód lustra powiedzieli mi w firmie szklarskiej produkujacej lustra, która je wykonała. Stwerdziłem, że się orientują skoro mają z tym na codzień do czynienia. Podobno te silikony zawierają ocet i on źle działa na lustro.

"Tak na marginesie kto ci naopowiadał głupot że silikon wyżera spód lustra ??!"

O tym, że silikony powszechnie stosowane do fugowania wyżerają spód lustra powiedzieli mi w firmie szklarskiej produkujacej lustra, która je wykonała. Stwerdziłem, że się orientują skoro mają z tym na codzień do czynienia. Podobno te silikony zawierają ocet i on źle działa na lustro.

Dokładnie ! Przy lustrze nie może być silikonów octowych (czyli wszystkich popularnych), musi być taki, na którym wyraźnie pisze, że jest "do luster".

Dokładnie ! Przy lustrze nie może być silikonów octowych (czyli wszystkich popularnych), musi być taki, na którym wyraźnie pisze, że jest "do luster".

To sie zgadza, ale skad pomysl, ze zwykla fuga tez wyzera spod lustra.

Lustro mam przyklejone specjalnym klejem do muru, A wokol lustra przykleilem cienka listwe z drewna sosnowego - idealnie zakrywa nierownosci i wyglada po zabejcowaniu i polakierowaniu SUPER,

To sie zgadza, ale skad pomysl, ze zwykla fuga tez wyzera spod lustra.

Że zwykła fuga wyżera nie pisałem. Zwykła fuga może być OK, ale przy niewielkim lustrze. Duże lustro może pracując przy zmianach temperatury powodować pękanie i wykruszanie się fugi.

Jakoś z tymi silikonami co wyżerają te lustra to nie chce mi się wieżyć. Chyba co szklarz to inna opinia. Swoją drogą w zakładzie szklarskim jak i w Castoramie na stoisku z lustrami polecili mi do lustra silikon szklarski "soudala" bo takiego wyłącznie do luster to nigdy nie mieli. Dalej podtrzymuję stwierdzenie że to jakiś absurd o wyżeraniu lustra przez silikon. U mnie przed remontem łazienki przez 8 lat miałem przyklejone lustro do płytek na silikon i jakoś nic mi nie wyżarło.

Pozdrawiam

Jakoś z tymi silikonami co wyżerają te lustra to nie chce mi się wieżyć. [...] U mnie przed remontem łazienki przez 8 lat miałem przyklejone lustro do płytek na silikon i jakoś nic mi nie wyżarło.

Pozdrawiam

Może to zależy od pokrycia zabezpieczającego lustra i jego szczelności, że jedne lustra sa wyżerane, inne nie - nie wiem. Dla równowagi w każdym razie napiszę, że lustro z pieknie widocznym szlaczkiem z nianiesionego na odwrocie silikonu widziałem osobiście. A temat w stylu "mam lustro przyklejone na silikonie, po paru tygodniach silikon zaczął być widoczny w samym lustrze" przewinął się już parę razy na pl.misc.budowanie. Tak więc ja bym radził nie ryzykować.

jeżeli chodzi o pokrycie lustra to pewnie tutaj może być sedno sprawy bo też miałem w ręku lustro co spodnią warstwę można było paznokciem skrobać to takie lustro silikon może by i wyżarł. Mimo to stawiam na silikon.

Ja w dwóch łazienkach mam zrobione tak: Lustra są przyklejone do ściany specjalnym silikonem do luster, a fugi między lustrem a kafelkami wykończone są silikonem Miry w kolorze fug (tej firmy mam fugi).

Może nie mam zbliżenia, ale wygląda to tak: (z góry przepraszam za bałagan :lol: )

http://foto.onet.pl/upload/21/4/_331626_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/23/31/_331631_n.jpg

Pozdrawiam

T.

Ja tez mam silikon a lustro ma 220 wysokości jest przyklejone do płyty

g-k na silikon szklarski czy jakiś klej montażowy na ktorym pisało że może kleic lustra (patex) a fuga jest wykończona silkonem w kolorze fugi

Dopilnuj jeszcze jednego - kwas trawiący lustrzaną warstewkę występuje też w popiołach. Spytasz: skąd popioły pod lustrem? Otóż widziałem lustro przyśrubowane do ściany z podłożonymi elementami dystansowymi grubości około 2,5 mm dla zachowania równej szpary, zaspoinowanej później. Bardzo szybko w rogach zwierciadła wokół śrub pojawiły się czarne kreski, które zamieniły się w kilkucentymetrowe wżery i kiedy już lustro zdjęto do wyrzucenia, okazały się być... elementami dystansowymi, w charakterze których majster glazurnik podłożył zużyte zapałki (a na co mu tam krzyżyki do glazury !).

Andrzej (Trach)

które zamieniły się w kilkucentymetrowe wżery i kiedy już lustro zdjęto do wyrzucenia, okazały się być... elementami dystansowymi, w charakterze których majster glazurnik podłożył zużyte zapałki

Wiec chyba raczej chodzi o zwiazki siarki a nie jakies tam popioly...