Pascalt 07.12.2018 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 (edytowane) Witam,zdecydowaliśmy się na tego typu ogrodzenie z łupka szarogłazowego:https://www.google.pl/search?q=ogrodzenie+z+lupka+szaroglazowego&num=50&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjjuIis4I7fAhUQK1AKHUI-A7YQ_AUIDigB&biw=1366&bih=657#imgrc=VqoP8ng2gpmi9M:W związku z tym, że niezwykle trudno o sprawdzoną, solidną ekipę w naszym rejonie (województwo łódzkie), która podjęłaby się wykonania takiego ogrodzenia, planuję się za nie zabrać samemu (ok 30m) - jak większość rzeczy, wykonanych na budowie domu - wykonawstwo samodzielne. Potrzebuję jednak kilka porad od osób w tym temacie bardziej doświadczonych. Fajnie jakby wywiązała się dyskusja osób zainteresowanych również samodzielną budową takiego ogrodzenia.Pierwsza sprawa, to fundament. Polska centralna, więc będę kopał na 1m. Mam zamiar dać beton B20 z gruchy. Fundament myślę zazbroić prętami fi12, no i tutaj się zastanawiam, czy robić normalną belkę... Fundament oczywiście będzie wykonany na równo z poziomem gruntu. Dalej pewnie należałoby położyć izolację poziomą - grubą folię budowlaną podwójnie i na tym murek.Murek mam zamiar wykonać z łupka szarogłazowego elewacyjnego (1-3cm grubości) układając 2-3 rzędy na wysokość odpowiednio dobierając kamienie płaską stroną na zewnątrz i lejąc w środek średnio-gęsty (bardziej gęsty, niż rzadki beton). Dodatkowo mam zamiar z fundamentu wypuścić co jakieś 5m słupy z drutu zbrojeniowego. Praca bardzo żmudna i czasochłonna, dlatego planuję przeznaczyć na nią jakieś półtora miesiąca czasu po jakieś 10 godzin dziennie (plus fundament).Będę bardzo wdzięczny za wszelkiego rodzaju podpowiedzi i sugestie. Zastanawiam się jeszcze, czy przed rozpoczęciem układania kamieni zrobić szalunki, czy rozwinąć sznurek i kamienie układać po sznurku...Wszelkie wypowiedzi, rady, sugestie, uwagi mile widziane:-) Mile widziane rozwijanie wątku przez zainteresowane osoby... Edytowane 10 Grudnia 2018 przez Pascalt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 12.01.2019 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Jak nie masz o tym pojęcia, to może zacznij od czegoś prostszego np układanie terakoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 12.01.2019 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Glazurę i terakotę ułożyłem w cały domu, podobnie, jak większość prac budowlanych w swoim domu. Wydaje mi się, że jakieś podstawy mam do tego, aby myśleć o samodzielnej budowie ogrodzenia. Oczywiście pojawiają się pytania, ale już wielokrotnie na forum otrzymałem bardzo konkretne i cenne porady i sugestie, stąd mam nadzieję, że i w tym temacie tak będzie...Nie mniej dzięki za zainteresowanie wątkiem, ale liczę na konkretniejsze podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts