enikan 08.12.2018 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Chciałbym budować i z różnymi ludźmi rozmawiałem. Ostatnio jeden z wykonawców zainteresował mnie wypowiedzią, że czasem oferują klientom wyłożenie papą całego chudziaka i ścian fundamentowych tak, że cała izolacja jest szczelnie połączona. Przed momentem czytałem inny wątek forum i mi się to przypomniało. Nie pomyślałem, aby wtedy zadać temu majstrowi dwa pytania: 1) Czy jeszcze przed stawianiem ścian wykładają całą papę na raz. Czy może na początku tylko pod ściany, a jak skończą dach to dopiero wtedy wykładają papą cały parter i zgrzewają z tym co pod ścianą. Jak jest lepiej robić? Czy zaczekać, żeby rusztowania i inne ciężkie przedmioty nie zniszczyły papy? Czy nic jej nie będzie i można od razu całość wyłożyć? Na pewno było by to wygodniejsze, mniej cięcia i dopasowywania. 2) I co ze wzmocnioną ścianą fundamentową pod schody, z której będą wystawać pręty? To chyba też trzeba zaizolować? Czy da się to szczelnie zrobić, mimo wystających prętów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 08.12.2018 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Najpierw papa pod ściany, a później na chudziak. Słusznie zauważyłeś że budowlańcy zniszczą papę rusztowaniami i upadającymi z nich przedmiotami.Tam gdzie mają być schody (wystające pręty zbrojeniowe) maluje się szlamem uszczelniającym. Podobnie jak z żelbetowymi słupami wystającymi z fundamentów. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 08.12.2018 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 08.12.2018 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Jako, że mam papę na chudziaku to bardzo ciężko ją zniszczyć rusztowaniem czy czymś podobnym Także tym bym się nie martwił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.12.2018 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Js bym jednak nie zaryzykował i zrobił w 2 etapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 08.12.2018 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 (edytowane) Dzięki za podpowiedź z tym tak zwanym szlamem. Musze to rozkminić, w życiu tego nie widziałem, pytałem w jakimś markecie budowlanym, ale pokazali mi abizol... Za to z tą papą, to nadal się zastanawiam i chyba jeszcze długo będę...Zamierzam murować ściany samodzielnie, rusztowanie mam na kółkach, ale z tą ostrożnością to różnie. Niby się człowiek stara na spokojnie, a i tak zawsze coś z rąk wyleci. Kilka dziur to bym sobie zalepił "czymś tam", nie wiem jeszcze czym, ale kilkadziesiąt i to niewidocznych gołym okiem. Hmm... Bardziej bym się martwił ekipą, którą pewnie zaproszę na strop monolityczny i schody, bo to dla mnie za trudny etap. Ten strop przecież trzeba podpierać, już sobie wyobrażam sytuacje, że coś nie pasuje i ktoś coś wbija wielkim młotem, niszcząc papę. Na początku chyba lepiej będzie tylko pod ściany... Z drugiej zaś strony: rozwinąc sobie papę na fundamencie, na długość, po całości - jakieś 8 pasów papy. Przygrzać je do chudziaka i razem ze sobą... To by było bardzo szybkie, łatwe i wygodne. PS. Jak nic nie wymyślę albo nie zobaczę u kogokolwiek, to chyba sobie gdzieś przykleję kawałek papy na próbę i sprawdzę jaka ona wytrzymała. Edytowane 8 Grudnia 2018 przez enikan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fat_Fabio 08.12.2018 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Papę na całej powierzchni chudziaka połóż przed samym ociepleniem posadzki, instalacją wod-kan, podłogówką, wylewkami itp. Od wylania chudziaka na poziom zero do zrobienia ocieplenia posadzek i wylewek masz na budowie mnóstwo "syfiastej" pracy, na czele z tynkami, które mooooocno brudzą. Papa może wytrzyma, może nie - po co ryzykować? Oczywiście pod ścianami dajesz paski papy pod pierwszą warstwę i potem łączysz je z całą resztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 09.12.2018 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Rozumiem. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 09.12.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 z tym tak zwanym szlamem. Musze to rozkminić, w życiu tego nie widziałem, pytałem w jakimś markecie budowlanym, ale pokazali mi abizol... Markety budowlane, a zwłaszcza ich doradców należy traktować niczym nieograniczonym brakiem zaufania. Najlepiej omijać szerokim... Szlam uszczelniający. wujek Ci wyjaśni. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 09.12.2018 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 09.12.2018 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Wszystko co służy do uszczelniania w płynie jest dobre jak zwał tak zwał, jedni wolą droższe rozwiązania i twierdzą że tylko oni mają racje ale to nie jest prawdą , wszelkiej maści uszczelniacze spełniają swoją rolę...Oczywiście wybór należy do inwestora, można to kupic za 100 zł., albo za 400.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mizerny 30.12.2018 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Papę na całej powierzchni chudziaka połóż przed samym ociepleniem posadzki, instalacją wod-kan, podłogówką, wylewkami itp. Od wylania chudziaka na poziom zero do zrobienia ocieplenia posadzek i wylewek masz na budowie mnóstwo "syfiastej" pracy, na czele z tynkami, które mooooocno brudzą. Papa może wytrzyma, może nie - po co ryzykować? Oczywiście pod ścianami dajesz paski papy pod pierwszą warstwę i potem łączysz je z całą resztą. A co w sytuacji ja instalacje wod-kan oraz elektryczne będą już na posadzce i oczywiście już po tynkach przygotowując posadzi pod ocieplenie jak omijać i zgrzewać koło tych rurek żeby ich nie uszkodzić? Przecież będzie tam tego mnóstwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 30.12.2018 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Ja pisałem o sytuacji wykładania papą chudziaka na gruncie (na zasypie), a nie na kolejną warstwę - tzn. wylewkę. Chodzi o wyłożenie papą takiego stanu jak na (czyimś) zdjęciu poniżej. Czyli wszystko płaskie, brak ścian itd. Z tego chudziaka wystają tylko rury kanalizacyjne, rura wodna, uziemienie i ewentualnie przewód elektryczny. I to się wykłada papą albo folią, albo jak jak kto chce... Doszedłem do wniosku, że najpierw zrobię papę tylko pod ścianami jak na zdjęciu. Gdy skończą dach i okna i fundusze pozwolą, to wtedy wyłożę papą pomieszczenia wewnątrz. Na to instalacje, wylewka i tynki. A poniżej to o co mi chodzi, może lekki przerost formy nad treścią, ale wilgoć na pewno nie ma żadnych szans... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 30.12.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Ja pisałem o sytuacji wykładania papą chudziaka na gruncie (na zasypie), a nie na kolejną warstwę - tzn. wylewkę. Chodzi o wyłożenie papą takiego stanu jak na (czyimś) zdjęciu poniżej. Czyli wszystko płaskie, brak ścian itd. Z tego chudziaka wystają tylko rury kanalizacyjne, rura wodna, uziemienie i ewentualnie przewód elektryczny. I to się wykłada papą albo folią, albo jak jak kto chce... Doszedłem do wniosku, że najpierw zrobię papę tylko pod ścianami jak na zdjęciu. Gdy skończą dach i okna i fundusze pozwolą, to wtedy wyłożę papą pomieszczenia wewnątrz. Na to instalacje, wylewka i tynki. A poniżej to o co mi chodzi, może lekki przerost formy nad treścią, ale wilgoć na pewno nie ma żadnych szans... Gdy punkt 0 jest wyżej niż docelowy grunt to moim zdaniem taka izolacja nie ma sensu , szkoda kasy . No chyba że domek to samodzielna wysepka na jeziorze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 30.12.2018 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 (edytowane) U mnie sytuacja wygląda tak: jeziora nie mam ale wokół sama glina i żadnych rowów, odpływów itp. Jeszcze nie wiem jak będę odprowadzał wodę z działki, ale obecnie jest tak, że po każdym deszczu woda długo stoi w wierzchniej warstwie ziemi. Chodząc po trawie buty się zapadają, a po przejechaniu autem zostaje koleina na jakieś 10cm. Drenaż na razie odpada, bo wody nie ma gdzie rozsączać. Deszczówkę z dachu puścił bym do korytka przy drodze, a na resztę wody nie mam pomysłu. Aby fundament i chudziak nie pił wody jak gąbka i nie "wysyłał" jej wyżej, ktoś doradził mi wzmocnić izolację fundamentu i rozłożyć papę na chudziak. Edytowane 30 Grudnia 2018 przez enikan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 31.12.2018 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 i tak będziesz robił drenaż bo działka będzie pływać ( skoro masz takie warunki ) . ja bym normalnie zdrenował i zrobił studzienki , a ze studzienek pompką z pływakiem fru w korytka .. Ale poziomą izolację w sumie postaraj się zrobić dobrze aby tynki nie puchły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 31.12.2018 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Ahaaa, bo to jeszcze istnieje coś takiego jak pompka pływakowa, nie pomyślałem o tym. Pod lekką górkę, do drogi wodę przepcham i będzie ok... Dzięki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts