Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papa na cały poziom 0 - kiedy to wykładać i co z papą pod schody?

enikan

Recommended Posts

Chciałbym budować i z różnymi ludźmi rozmawiałem. Ostatnio jeden z wykonawców zainteresował mnie wypowiedzią, że czasem oferują klientom wyłożenie papą całego chudziaka i ścian fundamentowych tak, że cała izolacja jest szczelnie połączona. Przed momentem czytałem inny wątek forum i mi się to przypomniało.

Nie pomyślałem, aby wtedy zadać temu majstrowi dwa pytania:

1) Czy jeszcze przed stawianiem ścian wykładają całą papę na raz. Czy może na początku tylko pod ściany, a jak skończą dach to dopiero wtedy wykładają papą cały parter i zgrzewają z tym co pod ścianą. Jak jest lepiej robić? Czy zaczekać, żeby rusztowania i inne ciężkie przedmioty nie zniszczyły papy? Czy nic jej nie będzie i można od razu całość wyłożyć? Na pewno było by to wygodniejsze, mniej cięcia i dopasowywania.

2) I co ze wzmocnioną ścianą fundamentową pod schody, z której będą wystawać pręty? To chyba też trzeba zaizolować? Czy da się to szczelnie zrobić, mimo wystających prętów?

Najpierw papa pod ściany, a później na chudziak. Słusznie zauważyłeś że budowlańcy zniszczą papę rusztowaniami i upadającymi z nich przedmiotami.

Tam gdzie mają być schody (wystające pręty zbrojeniowe) maluje się szlamem uszczelniającym. Podobnie jak z żelbetowymi słupami wystającymi z fundamentów.

Pozdrawiam

Cezary

Dzięki za podpowiedź z tym tak zwanym szlamem. Musze to rozkminić, w życiu tego nie widziałem, pytałem w jakimś markecie budowlanym, ale pokazali mi abizol...

Za to z tą papą, to nadal się zastanawiam i chyba jeszcze długo będę...

Zamierzam murować ściany samodzielnie, rusztowanie mam na kółkach, ale z tą ostrożnością to różnie. Niby się człowiek stara na spokojnie, a i tak zawsze coś z rąk wyleci. Kilka dziur to bym sobie zalepił "czymś tam", nie wiem jeszcze czym, ale kilkadziesiąt i to niewidocznych gołym okiem. Hmm...

Bardziej bym się martwił ekipą, którą pewnie zaproszę na strop monolityczny i schody, bo to dla mnie za trudny etap. Ten strop przecież trzeba podpierać, już sobie wyobrażam sytuacje, że coś nie pasuje i ktoś coś wbija wielkim młotem, niszcząc papę. Na początku chyba lepiej będzie tylko pod ściany...

Z drugiej zaś strony: rozwinąc sobie papę na fundamencie, na długość, po całości - jakieś 8 pasów papy. Przygrzać je do chudziaka i razem ze sobą... To by było bardzo szybkie, łatwe i wygodne.

PS. Jak nic nie wymyślę albo nie zobaczę u kogokolwiek, to chyba sobie gdzieś przykleję kawałek papy na próbę i sprawdzę jaka ona wytrzymała.

Edytowane przez enikan

Papę na całej powierzchni chudziaka połóż przed samym ociepleniem posadzki, instalacją wod-kan, podłogówką, wylewkami itp. Od wylania chudziaka na poziom zero do zrobienia ocieplenia posadzek i wylewek masz na budowie mnóstwo "syfiastej" pracy, na czele z tynkami, które mooooocno brudzą. Papa może wytrzyma, może nie - po co ryzykować? Oczywiście pod ścianami dajesz paski papy pod pierwszą warstwę i potem łączysz je z całą resztą.

z tym tak zwanym szlamem. Musze to rozkminić, w życiu tego nie widziałem, pytałem w jakimś markecie budowlanym, ale pokazali mi abizol...

Markety budowlane, a zwłaszcza ich doradców należy traktować niczym nieograniczonym brakiem zaufania.

Najlepiej omijać szerokim...

Szlam uszczelniający. wujek Ci wyjaśni. ;)

Pozdrawiam

Cezary

Wszystko co służy do uszczelniania w płynie jest dobre jak zwał tak zwał, jedni wolą droższe rozwiązania i twierdzą że tylko oni mają racje ale to nie jest prawdą , wszelkiej maści uszczelniacze spełniają swoją rolę...Oczywiście wybór należy do inwestora, można to kupic za 100 zł., albo za 400..

• 3 weeks później...
Papę na całej powierzchni chudziaka połóż przed samym ociepleniem posadzki, instalacją wod-kan, podłogówką, wylewkami itp. Od wylania chudziaka na poziom zero do zrobienia ocieplenia posadzek i wylewek masz na budowie mnóstwo "syfiastej" pracy, na czele z tynkami, które mooooocno brudzą. Papa może wytrzyma, może nie - po co ryzykować? Oczywiście pod ścianami dajesz paski papy pod pierwszą warstwę i potem łączysz je z całą resztą.

A co w sytuacji ja instalacje wod-kan oraz elektryczne będą już na posadzce i oczywiście już po tynkach przygotowując posadzi pod ocieplenie jak omijać i zgrzewać koło tych rurek żeby ich nie uszkodzić? Przecież będzie tam tego mnóstwo?

Ja pisałem o sytuacji wykładania papą chudziaka na gruncie (na zasypie), a nie na kolejną warstwę - tzn. wylewkę.

Chodzi o wyłożenie papą takiego stanu jak na (czyimś) zdjęciu poniżej. Czyli wszystko płaskie, brak ścian itd. Z tego chudziaka wystają tylko rury kanalizacyjne, rura wodna, uziemienie i ewentualnie przewód elektryczny. I to się wykłada papą albo folią, albo jak jak kto chce...

Doszedłem do wniosku, że najpierw zrobię papę tylko pod ścianami jak na zdjęciu. Gdy skończą dach i okna i fundusze pozwolą, to wtedy wyłożę papą pomieszczenia wewnątrz. Na to instalacje, wylewka i tynki.

611d07bd43c5.jpg

A poniżej to o co mi chodzi, może lekki przerost formy nad treścią, ale wilgoć na pewno nie ma żadnych szans...

8434e7882bf9.jpg

Ja pisałem o sytuacji wykładania papą chudziaka na gruncie (na zasypie), a nie na kolejną warstwę - tzn. wylewkę.

Chodzi o wyłożenie papą takiego stanu jak na (czyimś) zdjęciu poniżej. Czyli wszystko płaskie, brak ścian itd. Z tego chudziaka wystają tylko rury kanalizacyjne, rura wodna, uziemienie i ewentualnie przewód elektryczny. I to się wykłada papą albo folią, albo jak jak kto chce...

Doszedłem do wniosku, że najpierw zrobię papę tylko pod ścianami jak na zdjęciu. Gdy skończą dach i okna i fundusze pozwolą, to wtedy wyłożę papą pomieszczenia wewnątrz. Na to instalacje, wylewka i tynki.

611d07bd43c5.jpg

A poniżej to o co mi chodzi, może lekki przerost formy nad treścią, ale wilgoć na pewno nie ma żadnych szans...

8434e7882bf9.jpg

Gdy punkt 0 jest wyżej niż docelowy grunt to moim zdaniem taka izolacja nie ma sensu , szkoda kasy . No chyba że domek to samodzielna wysepka na jeziorze .

U mnie sytuacja wygląda tak: jeziora nie mam ale wokół sama glina i żadnych rowów, odpływów itp. Jeszcze nie wiem jak będę odprowadzał wodę z działki, ale obecnie jest tak, że po każdym deszczu woda długo stoi w wierzchniej warstwie ziemi. Chodząc po trawie buty się zapadają, a po przejechaniu autem zostaje koleina na jakieś 10cm. Drenaż na razie odpada, bo wody nie ma gdzie rozsączać. Deszczówkę z dachu puścił bym do korytka przy drodze, a na resztę wody nie mam pomysłu.

Aby fundament i chudziak nie pił wody jak gąbka i nie "wysyłał" jej wyżej, ktoś doradził mi wzmocnić izolację fundamentu i rozłożyć papę na chudziak.

Edytowane przez enikan