Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytania odnośnie wentylacji w domu rodziców, prawidłowe działanie, nawiewniki i inne

Recommended Posts

Witam,

Może ktoś z szanownych kolegów znajdzie czas i postara się pomóc w mojej sprawie.

Krótki opis:

Dom jednorodzinny rodziców składający się z piwnicy, parteru, piętra i strychu. Dwa kominy wentylacyjne, jeden 5 kanałowy, drugi 2 kanałowy. Po wymianie okien w całym domu jakieś 3 lata temu systematycznie zaczęła pojawiać się wilgoć w pokojach i łazienkach (głównie tej łazienki na piętrze, która jest z oknami). Przy starych drewnianych oknach zjawiska tego nie było. Dużo czytałem i wiem że spowodowane jest to tym że nowe okna są szczelne stąd nie ma cyrkulacji powietrza.

Nadmienię, że kupiłem anemometr taki za około 70 zł gdzie prędkość mierzona przepływu powietrza mierzona jest od minimum 0,9 m/s i przy żadnej kratce nie porusza się więc na pewno jest poniżej 0,9 m/s. Jak oglądałem film z kominiarzem, który mierzył taki przepływ to w sumie wiatrak kręcił się od razu po przyłożeniu i to dość mocno, na pewno więcej niż 1 m/s .

Dane odnośnie wentylacji stan obecny (odnośnie do rysunku schematwent1.jpg):

Komin wentylacyjny po prawo

Piwnica pomieszczenie po prawo: 5 kratek – wlotów do kanałów wentylacyjnych, wszystkie otwarte, umieszczone na samym dole komina wentylacyjnego (na rysunku odpowiednio ponumerowane)

Łazienka nr 1 na parterze: kratka wentylacyna

Łazienka nr 2 na piętrze: kratka wentylacyjna

Komin wentylacyjny po lewo

Piwnica pomieszczenie po prawo: 2 kratki – wloty do kanałów wentylacyjnych, obydwie otwarte, umieszczone na samym dole komina wentylacyjnego

Kuchnia nr 1 na parterze: kratka wentylacyjna

Kuchnia nr 2 na piętrze: kratka wentylacyjna

Na parterze oprócz łazienki nr 1 i kuchni nr 1 znajdują się 3 pokoje

Na piętrze oprócz łazienki nr 2 i kuchni nr 2 znajdują się 2 pokoje

Pytanie nr 1 :

czy wloty do kanałów wentylacyjnych w piwnicy po prawo 5, po lewo 2 powinny znajdować się na samym dole kominów wentylacyjnych czy jednak powinny być zrobione – wykute przy suficie ?

Pytanie nr 2:

dopływ powietrza z zewnątrz do kanałów wentylacyjnych do obydwu kominów w tych dwóch pomieszczeniach (czyli tego po lewo i tego po prawo) mam zrobione na samej górze przy suficie ściany zewnętrznej – czy poprawienie czy jednak dopływ powietrza powinien być na dole ?

Pytanie nr 3:

Czy w przypadku gdzie mam 5 kanałów wentylacyjnych – na rysunku tych po prawo to wszystkie powinny być otwarte ? (u mnie tak jest a obsługują tylko wentylację w łazience nr 1 i wentylację w łazience nr 2 – czyli dwa kanały zajęte) Czy może powinny być otwarte tylko te dwa do których są przyporządkowane kratki łazienek i np. jeden do pomieszczenia w piwnicy a reszta kanałów czyli pozostałe 2 powinna być zamknięta na stałe ?

RYSUNEK NR 2 (schematwent2.jpg) :

Zanim przejdę do w sumie dwóch ostatnich pytań, napiszę co chcę zrobić:

zamontować nawiewniki okienne automatyczne z ręczną możliwością ustawiania i zamykania tak żeby doprowadzić powietrze do pomieszczeń na parterze : 3 nawiewniki w pokojach (po jednym na pokój) i jeden w kuchni oraz na piętrze : 2 nawiewniki w pokojach (po jednym na pokój) i jeden w kuchni (wiem że nie daje się nawiewników w łazienkach jeśli posiadają okna).

Pytanie nr 4 rozszerzone:

Czy po zamontowaniu nawiewników tak jak napisałem wyżej powinienem w takim wypadku zamknąć na stałe 4 z 5 kanałów w piwnicy w pomieszczeniu po prawo, które znajdują się na samym dole ? Nie wiem czy dobrze rozumuję ale jak zamknę 4 kanały na stałe to pozostanie w piwnicy otwarty tylko 1, który obsługuje pomieszczenie po prawo właśnie w piwnicy.

Idąc dalej tym rozumowaniem nie wiem czy dobrze dalej kombinuję ale montując nawiewniki tak jak pisałem wyżej na parterze będą one doprowadzać skuteczniej powietrze do kratki znajdującej się w łazience nr 1 i kuchni nr 1 jak kanały im odpowiadające w piwnicy będą zamknięte (po prostu tak na mój tok rozumowania będzie większy ciąg na parterze jak nie będzie dodatkowo zasysało powietrza w piwnicy a będzie zasysać powietrze tylko i wyłącznie z nawiewników okiennych)

To samo dotyczy piętra, gdzie nawiewniki będą doprowadzać powietrze do kratki znajdującej się w łazience nr 2 i kuchni nr 2 a kanały im odpowiadające w piwnicy będą na stałe zamknięte i tym samym tak jak wyżej będzie większy ciąg na piętrze jak nie będzie dodatkowo zasysać powietrza z piwnicy a będzie zasysać powietrze tylko i wyłącznie z nawiewników okiennych ?

Pytanie nr 5:

Czy mogę posiadając aż 5 kanałów wentylacyjnych dać np. 2 kratki wentylacyjne w łazience nr 2 tej z oknami : jedna kratka normalna a druga wentylacja mechaniczna z odciągiem mechanicznym, który będzie się włączać razem ze światłem jak ktoś będzie w łazience ?

Dziękuję z góry za wszelkie odpowiedzi, sugestie i opinie

pozdrawiam Marian

schematwent1.jpgschematwent2.jpg

Rozumiem, na logikę bez doświadczenia tak coś "czułem", rzeczywiście w kuchniach darują sobie nawiewniki bo jest wentylacja bezpośrednia, jedyne takie pytanie czy te wloty czyli wyczystki jak napisałeś (i to jest teraz dla mnie jasne) zatkać na stałe czy coś pokombinować żeby w razie "w" można było wyjąć stamtąd zanieczyszczenia w przypadku gdy kanały wentylacyjne będę co jakiś czas dłuższy bądź krótszy przeczyszczane ? Czy są jakieś specjalne włazy z uszczelkami bądź jakieś inne rozwiązania ?

I zapomniałem dopisać czy tak jak zadałem w ostatnim pytaniu czy są jakieś przeciwwskazania żeby oprócz wentylacji grawitacyjnej obok była wentylacja mechaniczna za pomocą wentylatora ściennego włączającego się razem ze światłem kiedy ktoś jest obecny w pomieszczeniu, mam do dyspozycji wolne kanały tylko nie wiem czy nie przesadzę ale ta łazienka z 3 oknami o długości 2 metrów i wysokości 40 cm trochę powierzchni zajmują i tam jest najgorzej

Standardowo są wmurowywane takie wyczystki:

Drzwi_do_komina_NORDflam_wyciorowe_betonowe-920833-125329.jpg

Jak to jest tylko wentylacja to może wystarczy przycięty pasownie styropian.

Jeżeli chodzi o wymuszony wyciąg, to w sytuacji kiedy będą nawiewniki to nie widzę przeszkód.

Bez nawiewników załączenie wyciągu spowoduje wsteczny ciąg w pozostałych kanałach i będzie z nich wiało, więc nawiewniki są niezbędne.