Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czas cyklu grzania

dolby

Recommended Posts

Gość Arturo72
Ile czasu potrzebuje Twój kocioł gazowy na pełny cykl grzania podłogówki ? Czyli, ile czasu upływa od załączenia kotła po wykryciu przez sterownik temperatury min. do wyłączenia po uzyskaniu temperatury max. ?

Dotyczy domu używanego co najmniej kilka lat, nie nowego.

To jakiś test ? Zgłaszam się jak coś bo mieszkam od 2013r czyli nie już :)

Ile czasu potrzebuje Twój kocioł gazowy na pełny cykl grzania podłogówki ? Czyli, ile czasu upływa od załączenia kotła po wykryciu przez sterownik temperatury min. do wyłączenia po uzyskaniu temperatury max. ?

Dotyczy domu używanego co najmniej kilka lat, nie nowego.

Nie ma gazu ale palni jest ustawiiony między 3-4,5kWhistereza w domu 0,1*C I temperatura w domu 22,8-23,5*C

to wygląda tak że godzinami podłoga stygnie jaki i godzinami się grzeję.

Im jest zimniej tym szybciej stygnie i dłużej grzeje.

Mam dwie kondygnacje grzane niezależnie i w dni z lekkim minusem bez słońca kocioł potrafi chodzić 12-13h.

Nie ma gazu ale palni jest ustawiiony między 3-4,5kWhistereza w domu 0,1*C I temperatura w domu 22,8-23,5*C

to wygląda tak że godzinami podłoga stygnie jaki i godzinami się grzeję.

Im jest zimniej tym szybciej stygnie i dłużej grzeje.

Mam dwie kondygnacje grzane niezależnie i w dni z lekkim minusem bez słońca kocioł potrafi chodzić 12-13h.

Histereza i temperatury w Twoim domu coś nie pasują. Ja mam ustawione na sterowniku 21,5 , histereza 0,2 czyli startuje przy 21,4 i wyłącza się przy 21,6. Histerezę należy podzielić przez 2.

[ATTACH=CONFIG]422951[/ATTACH]

21.5 st interpretacja w Twoim zakresie:)

ps. ten pik dalej to grzanie CWU, moc palnika w kotle 5-6kW dla CO, zużycie ok 0,68m3/h.

Dla CWU maks 21kW.

W jakim moim zakresie? Tak jest i koniec. Przy 21,4 kociol startuje i przy 21,6 kończy. Wszędzie podłogówka (nawet bez drabinek w łazience). Dla cwu u mnie max 12, bo ...kocioł 12.

Ja mogę sobie ustawić byle który czujnik lub zestaw czujników czy to w podłodze czy w "powietrzu" i na tej podstawie sterować ogrzewaniem.

Oparte na Domoticzu.

Możliwe, że możesz więcej, ale piszesz nie na temat.

Z kontekstu ma wynikać, czy tak mały zakres histerezy jest mierzony "z powietrza" czy z "wody w podłodze"

:)