Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czas cyklu grzania

dolby

Recommended Posts

Ile czasu potrzebuje Twój kocioł gazowy na pełny cykl grzania podłogówki ? Czyli, ile czasu upływa od załączenia kotła po wykryciu przez sterownik temperatury min. do wyłączenia po uzyskaniu temperatury max. ?

Dotyczy domu używanego co najmniej kilka lat, nie nowego.

Mam znajomego jak mu założyli kocioł gazowy wziął urlop i siedział cały dzień i noc przed kotłem hihi Pisał ile pracuje ile postoju i spytał moją zonę ile nasz kocioł pracuje spytała czy nie umie inaczej wykorzystać czasu wolnego bo nasz kocioł tyle zużywa gazu i tyle pracuje , że w domu mamy ciepło a czas wolny spędzamy z dziećmi i ze znajomymi.

Po roku wezwał serwis - serwisant podłączył laptopa i zaczął pytać po co tego i tego dnia o godzinie tej coś robił przy kotle hahahaha dał mu wydruk z pracy kotła i postojów a ze chciał dokładny parę stówek za to zapłacił a za gaz płacił średnio na miesiąc ok 200zł

Dobra; jest tak, temperatura zadana 22,5 C

temperatura uzyskana po zakończeniu grzania 23,0 C

Prędkość pompy - stała - 3 - skala 1-6

temperatura na wejściu do podłogówki 40 C

czas grzania 1 godz 50 min

czas do kolejnego uruchomienia kotła 10-11 godz

temp. zew. jak w prognozach :) od +2 C do -1 C

histereza 0,5 C

Co tobie nie pasuje?

Temperatura 22,8-23,5 zleży od kondygnacji

Temperatura zasilania 28-35 zależy od kondygnacji i mrozów.

Czas grzania na chwilę obecną parter2-3h piętro ok 5-6h W przypadku grzania dwuch kondygnacji na raz cza grzania wydłuża się do ok 8h

Równolegle z którmkolwiek z obiegów grzane jest CWu i drabinki.

histereza 0,1

Przepływ ok 1,5l/min łącznie 16 obiegów podłogówki

Na moje za dużą masz histereze i za wysoką temperaturę zasilania niech grzeje dłużej i spokojnie