Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skosy lane - ocieplenie syropianem a kondensacja

Sodom

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Buduję dom z dachem dwuspadowym ze stropami lanymi, ściany z Porothermu, wentylacja mechaniczna. Na części skośnej (kąt 45 st) mam następujące warstwy:

- tynk gipsowy

- żelbet - 12 cm

- klejony do żelbetu austrotherm 0,31 - 20 cm

- krokwie 18 cm wysokości, pomiędzy nimi 15 cm austrotherm 0,31 tak, aby została 30 mm szczelina

- na krokwie membrama

- łaty, kontrłaty

- dachówka ceramiczna

Po wprowadzeniu tych danych do programu Rockwool wychodzi, że może nastapić kondensacja i nie zostanie ona odparowana przez lato. Pytanie, czy przy takiej ilości kondensatu jest się czym przejmować? Jeśli tak, to czy można coś jeszcze zrobić na tym etapie?

Wyliczenia z programu:

Foto 1.jpg

Trzeba dokładnie przeliczyć przegrodę , najlepiej w układzie niestacjonarnym.

Chałupniczą metodą , można powiedzieć - kondensacja dopuszczalna

1) w ilości do 500g/m2 * rok

2) szybkośc odparowania musi być większa niż kondensacji

W praktyce oznacza to , co okresowo skondensuje , musi mieć szanse odparowania - inaczej jest gwarantowane zawilgocenie

Rozwiązanie

1) przeliczyć

2) dać paroizolacje najbliżej środka przegrody

Dołóż folię paroszczelną pod wełnę i krokwie.

Ja w opisie autora nie widzę, aby występowała wełna. Gdyby nawet, folii nie dałbym w tym miejscu.

Zastanawia mnie również stosowanie programu do analizy cieplno-wilgotniościowej ze strony firmy, która handluje wełną mineralną.

Myślę że problem może zniwelować zastosowanie farby lateksowej na sufity tego stropu i zadbanie o wentylację przestrzeni pod membraną.

Pozdrawiam

Cezary

Witam wszystkich,

... mam następujące warstwy:

- tynk gipsowy

- żelbet - 12 cm

- klejony do żelbetu austrotherm 0,31 - 20 cm

- krokwie 18 cm wysokości, pomiędzy nimi 15 cm austrotherm 0,31 tak, aby została 30 mm szczelina

- na krokwie membrama

- łaty, kontrłaty

- dachówka ceramiczna

Ale dlaczego powstaje kondensacja pomiędzy styropianem a deskami ? Masz w przegrodzie wstawioną warstwę powietrza 30 mm ?

Wrzuć ekran z programu z budową przegrody.

Dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi.

Wełny rzeczywiście nie stouję, są 2 warstwy styropianu - pod i między krokwiami.

Zakładam, że kondensacja następuje na styku pierwszej warstwy styropianu i krokwi, bo będą one dość zimne - drewno jest 4 krotnie gorszym izolatorem niż styropian.

Przerwa powierzna (30 mm) jest nad krokwiami. W śianach szczytowych mam zostawione otwory, są też zastosowane dachówki wentylacyjne.

Program wybrałem przypadkowo. Jeśli znacie jakiś inny warty uwagi to chętnie przetestuję.

Warstwy przegrody:

Warstwy przegrody.jpg

Zdjęcie przegrody:

skos.jpg

Ja w opisie autora nie widzę, aby występowała wełna. Gdyby nawet, folii nie dałbym w tym miejscu.

Pozdrawiam

Cezary

Fakt austrotherm. :) Paroizolacja pod ocieplenie. Podstawowa zasada. To czy w tym przypadku dasz ją na beton czy pod beton niewiele zmienia.

Wełny rzeczywiście nie stouję, są 2 warstwy styropianu - pod i między krokwiami.

Zakładam, że kondensacja następuje na styku pierwszej warstwy styropianu i krokwi, bo będą one dość zimne - drewno jest 4 krotnie gorszym izolatorem niż styropian.

Daj paroizolację. Folia, alu, farba, na lub pod beton, aby pod izolację od strony ciepłej. Będzie ok. Analizę możesz zrobić na U-wert Edytowane przez perm

Przerwa powierzna (30 mm) jest nad krokwiami. W śianach szczytowych mam zostawione otwory, są też zastosowane dachówki wentylacyjne.

Program wybrałem przypadkowo. Jeśli znacie jakiś inny warty uwagi to chętnie przetestuję.

Warstwy przegrody:

[ATTACH=CONFIG]422985[/ATTACH]

Zdjęcie przegrody:

[ATTACH=CONFIG]422986[/ATTACH]

Widzę że masz już prawie wszystko zrobione.

Myślę że farba lateksowa na sufity w pokojach i folia w płynie na sufity w łazienkach będzie wystarczającym zabezpieczeniem przed kondensującą w krokwiach wilgocią.

Zwłaszcza że planujesz wentylację mechaniczną.

Ale dla pewności sprawdź poprawność rozwiązań w innym programie, punkt rosy.

Albo dopytaj Wilhelmiego, guru od dachów.

Pozdrawiam

Cezary

Podaj współczynnik oporu dyfuzyjnego dla farby lateksowej. Następnie przemnóż go przez grubość powloki farby lateksowej i wyjdzie Ci, że warstwa żelbetu ogrubości 12 cm stawia większy opór aniżeli ta śmieszna farbeczka. Cała ta metodologia liczenia ile to wody się skondensuje w przegrodzie jest o kant dupy rozbić, zero pokrycia w rzeczywistości, przy normalnych warunkach użytkowania i wentylowania pomioeszczenia w przypadku budowy tej przegrody dachu lanego nie wierze w zadna mozliwość zawilgocenia krokwi nawet w ciagu dzieciecioleci. Jedyne neibezpieczenstwo upatrywałbym w przecieku dachu , to jest jedyna molziwość znacznego zawilgocenia krokwi ...