Sodom 08.12.2018 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Witam wszystkich, Buduję dom z dachem dwuspadowym ze stropami lanymi, ściany z Porothermu, wentylacja mechaniczna. Na części skośnej (kąt 45 st) mam następujące warstwy: - tynk gipsowy - żelbet - 12 cm - klejony do żelbetu austrotherm 0,31 - 20 cm - krokwie 18 cm wysokości, pomiędzy nimi 15 cm austrotherm 0,31 tak, aby została 30 mm szczelina - na krokwie membrama - łaty, kontrłaty - dachówka ceramiczna Po wprowadzeniu tych danych do programu Rockwool wychodzi, że może nastapić kondensacja i nie zostanie ona odparowana przez lato. Pytanie, czy przy takiej ilości kondensatu jest się czym przejmować? Jeśli tak, to czy można coś jeszcze zrobić na tym etapie? Wyliczenia z programu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.12.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Dołóż folię paroszczelną pod wełnę i krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 08.12.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Trzeba dokładnie przeliczyć przegrodę , najlepiej w układzie niestacjonarnym.Chałupniczą metodą , można powiedzieć - kondensacja dopuszczalna 1) w ilości do 500g/m2 * rok2) szybkośc odparowania musi być większa niż kondensacji W praktyce oznacza to , co okresowo skondensuje , musi mieć szanse odparowania - inaczej jest gwarantowane zawilgocenie Rozwiązanie 1) przeliczyć2) dać paroizolacje najbliżej środka przegrody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 09.12.2018 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Dołóż folię paroszczelną pod wełnę i krokwie. Ja w opisie autora nie widzę, aby występowała wełna. Gdyby nawet, folii nie dałbym w tym miejscu. Zastanawia mnie również stosowanie programu do analizy cieplno-wilgotniościowej ze strony firmy, która handluje wełną mineralną. Myślę że problem może zniwelować zastosowanie farby lateksowej na sufity tego stropu i zadbanie o wentylację przestrzeni pod membraną. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 09.12.2018 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Witam wszystkich, ... mam następujące warstwy: - tynk gipsowy - żelbet - 12 cm - klejony do żelbetu austrotherm 0,31 - 20 cm - krokwie 18 cm wysokości, pomiędzy nimi 15 cm austrotherm 0,31 tak, aby została 30 mm szczelina - na krokwie membrama - łaty, kontrłaty - dachówka ceramiczna Ale dlaczego powstaje kondensacja pomiędzy styropianem a deskami ? Masz w przegrodzie wstawioną warstwę powietrza 30 mm ? Wrzuć ekran z programu z budową przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sodom 09.12.2018 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi. Wełny rzeczywiście nie stouję, są 2 warstwy styropianu - pod i między krokwiami. Zakładam, że kondensacja następuje na styku pierwszej warstwy styropianu i krokwi, bo będą one dość zimne - drewno jest 4 krotnie gorszym izolatorem niż styropian. Przerwa powierzna (30 mm) jest nad krokwiami. W śianach szczytowych mam zostawione otwory, są też zastosowane dachówki wentylacyjne. Program wybrałem przypadkowo. Jeśli znacie jakiś inny warty uwagi to chętnie przetestuję. Warstwy przegrody: Zdjęcie przegrody: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.12.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Ja w opisie autora nie widzę, aby występowała wełna. Gdyby nawet, folii nie dałbym w tym miejscu. Pozdrawiam CezaryFakt austrotherm. Paroizolacja pod ocieplenie. Podstawowa zasada. To czy w tym przypadku dasz ją na beton czy pod beton niewiele zmienia. Dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi. Wełny rzeczywiście nie stouję, są 2 warstwy styropianu - pod i między krokwiami. Zakładam, że kondensacja następuje na styku pierwszej warstwy styropianu i krokwi, bo będą one dość zimne - drewno jest 4 krotnie gorszym izolatorem niż styropian.Daj paroizolację. Folia, alu, farba, na lub pod beton, aby pod izolację od strony ciepłej. Będzie ok. Analizę możesz zrobić na U-wert Edytowane 9 Grudnia 2018 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 09.12.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi. Wełny rzeczywiście nie stouję, są 2 warstwy styropianu - pod i między krokwiami. Zakładam, że kondensacja następuje na styku pierwszej warstwy styropianu i krokwi, bo będą one dość zimne - drewno jest 4 krotnie gorszym izolatorem niż styropian. Przerwa powierzna (30 mm) jest nad krokwiami. W śianach szczytowych mam zostawione otwory, są też zastosowane dachówki wentylacyjne. Program wybrałem przypadkowo. Jeśli znacie jakiś inny warty uwagi to chętnie przetestuję. Warstwy przegrody: [ATTACH=CONFIG]422985[/ATTACH] Zdjęcie przegrody: [ATTACH=CONFIG]422986[/ATTACH] Widzę że masz już prawie wszystko zrobione. Myślę że farba lateksowa na sufity w pokojach i folia w płynie na sufity w łazienkach będzie wystarczającym zabezpieczeniem przed kondensującą w krokwiach wilgocią. Zwłaszcza że planujesz wentylację mechaniczną. Ale dla pewności sprawdź poprawność rozwiązań w innym programie, punkt rosy. Albo dopytaj Wilhelmiego, guru od dachów. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 12.12.2018 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Podaj współczynnik oporu dyfuzyjnego dla farby lateksowej. Następnie przemnóż go przez grubość powloki farby lateksowej i wyjdzie Ci, że warstwa żelbetu ogrubości 12 cm stawia większy opór aniżeli ta śmieszna farbeczka. Cała ta metodologia liczenia ile to wody się skondensuje w przegrodzie jest o kant dupy rozbić, zero pokrycia w rzeczywistości, przy normalnych warunkach użytkowania i wentylowania pomioeszczenia w przypadku budowy tej przegrody dachu lanego nie wierze w zadna mozliwość zawilgocenia krokwi nawet w ciagu dzieciecioleci. Jedyne neibezpieczenstwo upatrywałbym w przecieku dachu , to jest jedyna molziwość znacznego zawilgocenia krokwi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts