zukers 08.12.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Mam pytanie, montowali mi drzwi wejściowe, od środka próg ma szparę nad płytkami w okolicach 12mm, pod progiem jest pianka która została po montażu a którą leciutko wydziabałem, nie jestem budowlańcem i proszę o poradę, czym wykańcza się takie rzeczy aby to jeszcze uszczelnić i mieć spokój na lata? -silikon, zwykły / szklarski (czy spoina nie za szeroka na silikon)? -sikaflex 11fc ? -fuga ? czy może są jakieś inne metody? dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 09.12.2018 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Można wkleić mosiężny ćwierćwałek jak do płytek ceramicznych i dodatkowo wraz z nim płaskownik, aby próg się nie uginał. Płaskownik całkiem schowany pod progiem. Wklejanie na mało elastyczne kleje. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 09.12.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Drzwi są po prostu źle zamontowane. Listwa progowa powinna spocząć bezpośrednio na płytkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 09.12.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Drzwi są po prostu źle zamontowane. Listwa progowa powinna spocząć bezpośrednio na płytkach. Dlatego autor pyta jak poprawić niedoróbkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.12.2018 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Nie wiadomo czy od zewnątrz nie stoją już na płytkach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 09.12.2018 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Nie wiadomo czy od zewnątrz nie stoją już na płytkach.. Wedle najnowszych trendów próg powinien spocząć na poszerzeniu. Przynajmniej u siebie tak planuję Pozdrawiam Serdecznie Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.12.2018 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Wedle najnowszych trendów próg powinien spocząć na poszerzeniu. Przynajmniej u siebie tak planuję Pozdrawiam Serdecznie Cezary Wyszedłem z założenia, że drzwi są po wymianie. W nowym domu płytki układa się raczej "po" drzwiach i glazurnik wtedy może je dopasować. W przypadku wymian często podłoga na schodach zewnętrznych decyduje o poziomie drzwi (w uproszczeniu - nie może być niżej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 10.12.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Dlatego autor pyta jak poprawić niedoróbkę. Może akurat autor wątku nie zdaje sobie sprawy, że tak nie montuje się drzwi z progiem. Ty mu zaproponowałeś jakieś rozwiązanie, ale to takie ucieranie szkłem doopy. Nie wykluczam, że montażyści nie mieli możliwości obsadzenia drzwi niżej ze względu na to co znajduje się na zewnątrz, a czego nie widzimy i o tym nie wiemy. Jeżeli da się drzwi obsadzić niżej, to poprawnym rozwiązaniem byłoby ich wycięcie i ponowny montaż. Estetyczny montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukers 10.12.2018 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 (edytowane) to dom budowany 20 lat temu, nie mam takich rzeczy jak poszerzenia podprogowe a próg na zewnątrz leży na samych płytkach, do montażu czepiać się nie mogę, niżej nie było ich jak dać a nie będę płytek na tarasie przed domem zrywać, pytam się tylko czym wypełnić skłaniam się do fugi czy fuga popęka w takiej szparce? Edytowane 10 Grudnia 2018 przez zukers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 11.12.2018 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Fugi elastyczna nie powinna pęknąć pod warunkiem, że wydłubiesz sporo tej pianki. Jeżeli próg się ugina pod tą pianką to należy zaaplikować coś tam takiego aby nie było żadnych naprężeń. Ja osobiście wydłubałbym tej pianki na głębokość kilku cm, zaaplikował kotwę chemiczną (aplikowanie pistoletem na pewno będzie lepsze niż wciskanie tam np. kleju szpachelką) pozostawiając kilka mm na fugę i zapomniał o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 11.12.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Dobry pomysł z kotwą chemiczną. Próg nie będzie się uginał w trakcie użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 16.12.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Nie jest to najszczęśliwszy montaż jaki widziałem ale to już temat na inny wątek. Jak chcesz wykończyć taką przestrzeń (mowa tylko o kwestiach estetycznych) to zastanów się nad jakimś ćwierćwałkiem drewnianym malowanym pod kolor drzwi lub wtapiającym się w kolor płytek. Nie do końca jest to idealne rozwiązanie ale skoro nie masz smykałki do takich rzeczy to nie proponuję nic bardziej skomplikowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts