Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym zakończyć próg od wewnątrz

Recommended Posts

Mam pytanie, montowali mi drzwi wejściowe, od środka próg ma szparę nad płytkami w okolicach 12mm, pod progiem jest pianka która została po montażu a którą leciutko wydziabałem, nie jestem budowlańcem i proszę o poradę, czym wykańcza się takie rzeczy aby to jeszcze uszczelnić i mieć spokój na lata?

-silikon, zwykły / szklarski (czy spoina nie za szeroka na silikon)?

-sikaflex 11fc ?

-fuga ?

czy może są jakieś inne metody?

Clipboard01.jpg

dzięki.

Wedle najnowszych trendów próg powinien spocząć na poszerzeniu.:yes:

Przynajmniej u siebie tak planuję:D

Pozdrawiam Serdecznie Cezary

Wyszedłem z założenia, że drzwi są po wymianie. W nowym domu płytki układa się raczej "po" drzwiach i glazurnik wtedy może je dopasować. W przypadku wymian często podłoga na schodach zewnętrznych decyduje o poziomie drzwi (w uproszczeniu - nie może być niżej).

Dlatego autor pyta jak poprawić niedoróbkę.

Może akurat autor wątku nie zdaje sobie sprawy, że tak nie montuje się drzwi z progiem. Ty mu zaproponowałeś jakieś rozwiązanie, ale to takie ucieranie szkłem doopy.

Nie wykluczam, że montażyści nie mieli możliwości obsadzenia drzwi niżej ze względu na to co znajduje się na zewnątrz, a czego nie widzimy i o tym nie wiemy.

Jeżeli da się drzwi obsadzić niżej, to poprawnym rozwiązaniem byłoby ich wycięcie i ponowny montaż. Estetyczny montaż.

to dom budowany 20 lat temu, nie mam takich rzeczy jak poszerzenia podprogowe a próg na zewnątrz leży na samych płytkach, do montażu czepiać się nie mogę, niżej nie było ich jak dać a nie będę płytek na tarasie przed domem zrywać, pytam się tylko czym wypełnić skłaniam się do fugi czy fuga popęka w takiej szparce? Edytowane przez zukers

Fugi elastyczna nie powinna pęknąć pod warunkiem, że wydłubiesz sporo tej pianki. Jeżeli próg się ugina pod tą pianką to należy zaaplikować coś tam takiego aby nie było żadnych naprężeń.

Ja osobiście wydłubałbym tej pianki na głębokość kilku cm, zaaplikował kotwę chemiczną (aplikowanie pistoletem na pewno będzie lepsze niż wciskanie tam np. kleju szpachelką) pozostawiając kilka mm na fugę i zapomniał o tym.

Nie jest to najszczęśliwszy montaż jaki widziałem ale to już temat na inny wątek. Jak chcesz wykończyć taką przestrzeń (mowa tylko o kwestiach estetycznych) to zastanów się nad jakimś ćwierćwałkiem drewnianym malowanym pod kolor drzwi lub wtapiającym się w kolor płytek. Nie do końca jest to idealne rozwiązanie ale skoro nie masz smykałki do takich rzeczy to nie proponuję nic bardziej skomplikowanego.