keube 09.12.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Cześć. Mam taki problem. Mieszkam w bloku (blok ma około 5 lat ) , Rok temu na ścianie pokazało się pęknięcie idące pod skosem od sufitu po podłogę. Pęknięcie to jest z dwóch stron ściany (ściana dzieląca pokoje) . Nie jest to szerokie pęknięcie - grubość paznokcia . Drażni mnie strasznie to pęknięcie (estetyka) więc postanowiłem je usunąć. Rozdrapałem po linii żeby szczelina była większa i kupiłem masę do pęknięć (znalazłem polecaną w tubce już nie pamiętam nazwy) zaszpachlowałem, zamalowałem i cieszyłem się z efektu pracy . Po dwóch miesiącach patrze - pęknięcie - to samo miejsce . Co mogę zrobić ? Zmienić metodę naprawy ?? jakaś siatka? inny preparat ? wkurza też mnie to bo to są kolejne pieniądze i kolejny zmarnowany czas na pieprzenie się z tym. Czy mogę gdzieś to zgłosić deweloper? zarządca? - czy coś to pomoże? Nie zależy mi na jakimś odzyskaniu pieniędzy już za poniesione koszty ( i tak rachunków nie mam ponieważ myślałem ,że to zadziała) ale na myśl o robieniu tego drugi raz już mnie nosi . Pozdrawiam i dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.12.2018 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Ściana nośna czy działowa?Z jakiego materiału jest wykonana ta ściana.Zrób zdjęcie tak aby widać całą ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keube 09.12.2018 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Ściana działowa (dzieli salon z drugim pokojem) nie jest gruba jakieś 10cm podejrzewam że to jakaś silka - wiertło łatwo wchodzi . Nie mogę zrobić zdjęcie całej ściany ponieważ wtedy nie widać rysy. Ale mam fragmenty z bliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.12.2018 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Ściana działowa jest pełna czyli z murowana a nie typu gipso-karton i szczelina jest na wylot?W Silkę wiertło łatwo nie wchodzi. Może masz na myśli ścianę z bloczków gazobetonowych lub gipsowych?Pęknięcie idzie dołem od końców ściany i górą kończy się w środku ściany działowej.Jest tylko z jednego końca czy z obu?Może sąsiad na dole usunął analogiczną ścianę między pokojami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 09.12.2018 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Pęknięcie dziwne - pod dziwnym kątem , często idzie raczej fugą między cegłami(pionowo jak cegły nie były murowane na zakładkę) , a tutaj widać ,że poszło na szagę , czyli popękały cegły ( jeśli tam są ). Coś jest postawione na tej ścianie w górnej części ? Dach , jakiś słup ? Musiałbyś wydrapać tynk do 'dna' i zobaczyć co tam jest ? Z czego ta ściana i czy cegła pękła ? Metody naprawy http://www.ldstatica.pl/index.php?op...14&Itemid=1694 https://helifix.pl/satandardy-napraw/mury-pelne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.12.2018 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Tak, zwykle pęka też po fugach.Ten pierwszy link to chyba taki powinien byćhttp://www.ldstatica.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=114&Itemid=1694 Metody dobre ale do poważniejszych napraw (tutaj też pewnie mogą być). Edytowane 9 Grudnia 2018 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keube 09.12.2018 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Pęknięcie idzie pod skosem jak "piorun" od samego sufitu po sama podłogę, to jest parter, pode mną już tylko piwnica blok 2 piętrowy. Szczelina jest naprawdę cieńka, dziwne że powstała znowu po masie do pęknięć. Sam nie wiem czy bawić się z tym czy już olać to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keube 09.12.2018 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Z tego co pamiętam jak wydrapałem srubokretem warstwę tynku na około 4mm głębokości żeby wprowadzić masę, to nie widziałem idącego głębiej w ścianie pęknięcia, tak jak by to było z zewnątrz ściany a środek nie naruszony. No chyba że nie chciałem zauważyć i mogę się mylić l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 09.12.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Przy skrobaniu zasypałeś zapewne rysę , trzeba było wziąć odkurzacz i wciągnąć kurz z tego miejsca . Przy nowych tynkach gipsowych trudniej co prawda okreslić gdzie się kończą gdy cegła pod spodem biała , przy starych domach łatwo bo tynk CW odkuwasz po bokach rysy - z 1 do 2 cm od niej i na czerwonej cegle masz jak na dłoni... Może to pęknięcie to granica , do której tynkarze dojechali bo na tyle starczyło im towaru i dalszą część robil kilka dni pózniej towarem innej marki i zaprawy inaczej pracują , choć to słabe tłumaczenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.12.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Jeżeli rysa pojawia się w tym samym miejscu to najprawdopodobniej nie ustała przyczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keube 09.12.2018 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Ok, czyli jakie rady? od czego zacząć? czy gdzieś to zgłosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.12.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Miałeś dokuć się do materiału ściennego - skuć tynk, i zobaczyć czy "cegły" tez pękają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keube 09.12.2018 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Ok jutro to zrobię i dam znać jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.12.2018 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 WITAJ, czytaj i pytaj... Nie ma "komentuj bez sensu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 13.01.2019 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Podłąćze się -dom z poddaszem użytkowym wybudowany w 2016r, w 2017r. otynkowany tynkiem gipsowym KNAUF MP 75 i po pierwszym malowaniu. Obecnie przymierzamy się do wiosennego malowania końcowego, ale na piętrze na ścianach działowych mamy 3 pęknięcia ze szczeliną około 1 mm. Szczeliny rozchodzą się na 3 ściany które się schodzą. Na dole jest duży salon z 2 podciągami (belkami betonowymi) i naprawdopodobniej trochę to osiadło. Proszę o radę, wystarczy akryl czy rozkuwać i spoinować to jakoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonex 20.01.2019 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 U nas podobnie po 2 latach mamy pęknięcia o szerokości 1mm, przy zejściu ścian działowych w środku domu na poddaszu. Mąż uważa, że to wytłumaczalne i że zbije lekko tynk, położy siatkę i gips. Czy to wystarczy?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 20.01.2019 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Czy coś na coś wystarczy, tego nie wie nikt, chyba że ma pewność co do przyczyny i jej zapobiegnie.Mieszkałem w ponad stuletniej kamienicy w której nic nie pękało, mimo ciężarówek jeżdżących za oknem. Wystarczyło prowadzenie kanalizacji po drugiej stronie drogi i duża zagęszczarka gruntu by tynk na ścianach pękał a płytki w rogu łazienki rozeszły prawie centymetr z powodu przesunięcia działówki. U mnie na pęknięcia wystarczył twardy gips, taki jaki stosuje się na łączenia płyt GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 20.01.2019 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Czasem trzeba z grubej rury , o czym pisałem wcześniej ...idstatica czy helifix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonex 21.01.2019 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Teraz skojarzyłam, że stolarz-wariat walił młotem bo drzwi mu się nie chciały zmieścić, ufff! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts