Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntowy wymiennik na zboczu

powerkb

Recommended Posts

Dzień dobry,

Proszę o poradę odnośnie poziomego wymiennika dla pompy ciepła. Dom mam posadowiony na działce skośnej. Dom stoi w najniższym punkcie działki, a skarpa jest od strony południowej. Grunt to mokra glina/ił. Powierzchnia skarpy to około 40 arów więc jest potencjał. Mam tylko jeden dylemat - jak rozłożyć na tej skarpie poziomy wymiennik dla pompy aby nie mieć problemów z zapowietrzaniem się. Może studzienkę rozgałęziającą zrobić na samej górze tak, aby była możliwość odpowietrzenia rur zasilających i cieńszych rozgałęzionych ze studzienki? Jakim sposobem najlepiej ułożyć te rury - meandry czy spirale? Poradźcie coś dobrzy ludzie :)

W załączniku zdjęcie poglądowe budowy i górki.

DSCN5518.jpg

Jest już zaplanowane ogrzewanie podłogowe, więc pompa powietrze-powietrze przysporzyłaby tylko wielu problemów z wykonaniem nowej instalacji wentylacyjnej. Moje pytanie było o pompę z poziomym wymiennikiem jako dolne źródło. Wcześniej myślałem o pompie typu powietrze - woda, ale jakoś ich wydajność w zimie do mnie nie przemawia. Poza tym teren mam blisko gór i w zimie lubi mocno zmrozić.

Ktora strefa ? nie wiem jaki masz dom (powierzchnia) i jakie ocieplenie ale jesli to IV strefa to tak jak moja a ja jeszcze nigdy nie wlaczylem CO w I taryfie , nawet jak bylo -25

Wg niniejszej mapy to 3 strefa

http://mieszkajenergooszczednie.pl/poradnik-inwestora/dobrze-zaizolowane-przegrody-budynku/64-5-1-wymagania-stawiane-przegrodom-w-budynkach-nf15-i-nf40

tutaj położenie budowy na mapie google

https://www.google.pl/maps/place/50°30'51.6"N+17°03'44.7"E/@50.5164198,17.0651966,13.61z/data=!4m13!1m6!3m5!1s0x4711d8d775922a99:0x23943631da1a386b!2sBaP+Group+Krzysztof+Blicharski!8m2!3d50.517819!4d17.06078!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d50.5143329!4d17.0624215

różnica około 6m w pionie.

Przerabiałem podobny temat. Sekcje po 200m PE32, rozdzielacz w kotłowni (najniższy punkt układu), napełnianie pompą do brudnej wody (podłączoną wężami 1"). Podczas napełniania sekcji pominięty parownik, by zmniejszyć opory.

Napełniając pojedyncze sekcje, prędkość przepływu jest na tyle duża, że po kilku okrążeniach ciecz jest już pozbawiona powietrza i można napełniać kolejną sekcję.

Budując rozdzielacz daj po 2 zawory/sekcję.

Znajdziesz tu tematy poświęcone wymiennikom gruntowym. Warto je przeczytać.

Z mojego doświadczenia

Dom na działce ze spadkiem

różnica pomiędzy 2 rogami budynku (pn-pd) - około 1,5-1,7m , ale kolektor jest dalej na górce, powyżej domu, czyli różnica pomiędzy najwyższym najniższym punktem jest sporo większa, szacuję około 3,5m. Grunt podobny do twojego.

na pewno nie zgodzę się z tym:

Eeee w cenie tego wymiennika z pompą p-w będziesz miał najlepszą pompę powietrze powietrze z możliwością grzania poniżej -20 na zewnątrz i starczy na siłownię wiatrową z 2-4 kV paneli słonecznych gdy wiatru braknie.

Ja gdybym miał drugi raz wybierać i miał tę samą działke, to wybrałbym na pewno znowu gruntową polskiego producenta. Wodotryski nie są mi potrzebne. A jak się DZ zrobi we własnym zakresie, to się może okazać, że jest duuuużo taniej niż najlepsza pc p-w

Mam wszystkie pętle wyprowadzone bezpośrednio z budynku na północ, potem rozprowadzone wschód - zachód i dodatkowo na południe